Alles over Viðareiði op het Faeröerse eiland ViðoyViðareiði is een pittoresk dorpje op het Faeröerse eiland Viðoy ligt. Vanuit de hoofdstad Tórshavn is het ongeveer een uurtje rijden. Je doorkruist daarbij meerdere tunnels, waarbij twee betaalde. De Eystruoyatunnilin zou je kunnen vermijden door iets om te rijden via Oyrarbakki. Het eiland Viðoy èn het dorp Viðareiði staat bekend om zijn adembenemende landschappen. Je hebt bijvoorbeeld bij helder weer uitzicht op hoge bergen zoals Villingadalsfjall, die oploopt tot 844 meter. Dit is de hoogste top van de noordelijke eilanden is en de derde hoogste van de hele Faeröer eilanden

Lees ook: Wat te doen op het eiland Vagar op de Faeröer eilanden?

Alles over Viðareiði op het Faeröerse eiland Viðoy

Het is zeker de moeite waard om de rit naar deze afgelegen plek te maken. Alleen de route ernaartoe via de Miðdalur-vallei is al schitterend. Je komt langs meerdere uitkijkpunten die de moeite waard zijn om te stoppen. Ook de Eystruoyatunnilin is wel een belevenis om een keer gedaan te hebben. Hij is sinds 2020 pas in gebruik, ruim 11 km lang met een kleurrijke rotonde in het midden. Stop zeker ook even bij het kerkje van Hvannasund, het ligt heel mooi zo aan het fjord. Bij mooi weer kun je er een korte wandeling maken over de Sundsvegur langs het water, met uitzicht op de zalmkwekerijen in de fjorden. Rijd daarna door naar het Viðareiði viewpoint (dit staat duidelijk in Google Maps aangegeven) en geniet van het uitzicht. Dit is ook een leuke plek voor een picknick. Je volgende stop is het dorpje zelf en het gebied er omheen. Hieronder wat tips om in Viðareiði te doen en te zien.

Hvannasund kirkja
Hvannasund kirkja
Viðareiði viewpoint
Viðareiði viewpoint

Viðareiðistunnilin

Voor je bij het viewpoint komt, ga je eerst nog door een 2 km lange tunnel, Viðareiðistunnilin. Deze is in 2016 geopend en maakt dat je nu via twee kanten het dorp kunt bereiken. Voor die tijd was je gedwongen om via de westkust te rijden en dan trof je wel eens wat ingewikkeldheden op de route vanwege de uitdagingen die de natuur soms biedt. Dat is sinds de komst van de tunnel verleden tijd.

Weg naar Viðareiðistunnilin
Weg naar Viðareiðistunnilin
Viðareiði
Viðareiði

Villingadalsfjall wandeling

Een belangrijk hoogtepunt voor bezoekers is de wandeling naar Villingadalsfjall. De wandeling begint aan de rand van het dorp (zoek via Google Maps op “Villingardalsfjall hike startingpoint”), er zijn zo’n 8 parkeerplaatsen bij de start. Aangezien je privéterrein over moet steken, zul je een vergoeding (200 DKK) moeten betalen. Je stopt dat in een brievenbus, neem dit contant mee. Het pad is goed gemarkeerd met blauwe paaltjes en overgangen van grasachtig terrein naar rotsachtige gedeelten, waardoor je onderweg adembenemende uitzichten hebt. Je doet er ongeveer 1,5 tot 2 uur over om op de top te komen en daarna moet je dezelfde weg weer terug. Neem dus voldoende eten en drinken mee.

Villingadalsfjall hike
Villingadalsfjall

Extra tips informatie over de hike

Het eerste deel is er een pad, daarna is het klimmen en klauteren over de rotsen. Ondanks de soms uitdagende weersomstandigheden is de wandeling populair vanwege het schitterende landschap en het uitzicht helemaal boven. Het is alleen echt niet aan te raden bij slecht weer, want de rotsachtige delen kunnen glad zijn. In mei kan er zelfs nog sneeuw liggen als je verder naar boven gaat. Om die reden hebben wij ‘m overgeslagen, we durfden het niet aan met onze kinderen. Je kunt de tocht nog met een uur verlengen door de steenmannetjes richting Enniberg te volgen. Daar schijnt het uitzicht nog mooier te zijn.

waterval Viðareiði
Watervalletje Viðareiði
Viðareiði kirkja
Viðareiði kirkja

Malinsfjall

Een andere hike is de wandeling naar de top van de Malinsfjall. Malinsfjall is een opvallende kegelvormige berg wat meer ten zuiden van het dorp Viðareiði. Ook hier heb je weer een panoramisch uitzicht op de omgeving. Laat altijd iemand weten als je gaat wandelen en laat je gegevens achter in je accommodatie.

Malinsfjall
Malinsfjall
Berg Viðareiði
Uitzicht vanaf Viðareiði

Het dorp Viðareiði

Het dorp zelf biedt echt een kijkje in het traditionele Faeröerse leven. Viðareiði betekent letterlijk “houtlandengte” en heeft een rijke geschiedenis, inclusief het verhaal van de kerk. Deze werd in 1892 herbouwd nadat een storm het vorige gebouw verwoestte. Op de noordelijke muur van de kerk staat een oud altaarbord, een van de oudste kerkschatten op de Faeröer. In de tuin van de kerk staan enkele eeuwenoude graven. Het uitzicht vanaf de kerk is prachtig, maar loop ook zeker even naar beneden tot aan de zee, naar het Prakfuldt uitzichtpunt. Hier heb je een mooi zicht op het fjord en de omliggende rotsen. Wandel daarna door de kleine straatjes van het dorpje. De huizen liggen her en der verspreid. Misschien zie je nog wel een mooie boot liggen of hangt er ergens vis te drogen. Er wonen ongeveer 350 mensen op deze afgelegen plek.

Het dorp Viðareiði gedroogde vis
Gedroogde vis in Viðareiði
bootje Viðareiði
Een bootje bij Viðareiði
Alles over Viðareiði
Huisje in Viðareiði

Restaurants en hotels in Viðareiði

Wij hadden na de lange rit en een wandeling door het dorp wel trek in een warme chocolademelk met een taartje ofzo. In de Hoygarðsvegur zitten twee hotels en tegenover de Viðareiðis Kommuna ook een restaurant. Dit was helaas allemaal dicht in mei, er was dus geen enkele mogelijkheid om even ergens te zitten. Neem dus je eigen lunch, taartje en warme chocolademelk mee. Een picknick aan het water is namelijk ook dik genieten op een droge dag! Wil je op deze ongerepte en afgelegen plek overnachten, dan kan dat bij Apartment with a panoramic view, Hotel Norð of Lokk-Inn Apartments in het nabijgelegen dorpje Norðepil.

Restaurants en hotels in Viðareiði
Huisjes Viðareiði
uitzicht op het dorp en de kerk van Viðareiði
Uitzicht op het dorp, het fjord en de kerk van Viðareiði

Rondje rijden en naar Leitisgardur

Als je via het viewpoint aan bent komen rijden, rijd je over weg 70 via de andere kant terug. Zo kun je een rondje rijden. Als je net het dorpje uit rijdt, zie je aan de linkerkant een grappige plek met miniatuurhuisjes, een soort vogelverschrikkers en allerlei dieren. Ook staat er een groot krat met groente op de grond. Wat er precies de bedoeling van is, daar zijn we niet helemaal achtergekomen, maar leuk was het wel. De kinderen gingen meteen de dieren eten geven. De naam van deze plek is Leitisgardur en ze hebben een Instagrampagina.

Leitisgardur
Leitisgardur
Leitisgardur Vidareidi
Een kalkoen bij Leitisgardur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in