Elduvík, een traditoneel dorp op de Faeröer eilandenElduvík is een traditioneel dorp op de ongerepte Faeröer eilanden. Het betekent letterlijk: Vuurbaai. Het ligt op het eiland Eysturoy en wordt best vaak overgeslagen door toeristen. Zonde! Het is namelijk een heel authentiek plaatsje en je kunt er een korte wandeling maken naar een kloof. Deze is niet zo spectaculair als de kloof in Gjógv, omdat je er niet zo goed in kunt kijken (tenzij je met een boot komt), maar ondanks dat vonden wij het een leuke plek om even te kijken. We waren er op een mooie dag, waardoor we er heerlijk in het zonnetje konden genieten van het uitzicht. De zonsondergang was vast ook mooi geweest, maar daar hadden we geen tijd voor.

Lees ook: Tjørnuvík, dorp met uitzicht op Risin og Kellingin

Elduvík, een traditoneel dorp op de Faeröer eilanden

De huizen in Elduvík staan er ​​alsof ze zo uit de lucht zijn gevallen en hun plek hebben gevonden. Een beetje kris kras door elkaar dus. Er wonen slechts 23 mensen. Je parkeert net voor de kerk en dan valt al meteen op hoe charmant het straatje is dat toegang biedt tot het dorp. Struin door de smalle steegjes, ga trapjes op, loop het kerkje rond en kijk stiekem door de ramen en in de tuinen. Het dorpje is heel rustig, maar op een mooie dag zal het opvallen dat de mensen elkaar opzoeken en in de tuin praten en samen eten. Er stroomt een beekje doorheen met de naam Stórá dat zachtjes kabbelt en in feite het dorpje in tweeën deelt. Het eiland dat je in het fjord ziet liggen is Kalsoy.

kirkja Elduvík
Kirkja Elduvík
kronkelstraatjes Elduvík
Kronkelstraatjes Elduvík

Wat is er te zien en te doen in Elduvík?

De fjord is omgeven door dramatische landschappen. Het pittoreske dorpje Elduvík heeft een kloof, “Elduvíksgjógv”. Deze kloof werd door de dorpelingen eeuwenlang als natuurlijke haven gebruikt. Als je vanaf de kerk de straat volgt tot het fjord, zie je links een oud rood huisje. Dit was vroeger een school. Er staan picknickbanken voor de deur, bij mooi weer kun je hier een broodje eten. Ga naar links en loop langs het water tot je een trap tegenkomt. Hier ga je naar beneden. Je komt dan vanzelf in de kloof. Het zal misschien een beetje tegenvallen dat er niet in kunt kijken. Het is wel een heerlijk plekje in de zon. Heb je een drone, dan kun je meer zien.

naar beneden bij de Elduvíksgjógv
Naar beneden bij de Elduvíksgjógv
Elduvíksgjógv
Elduvíksgjógv

Tour vanuit Funningsfjørður naar Elduvík

Je kunt vanuit Funningsfjørður een tour boeken van een dag, waarbij je gaat vissen en ’s avonds mag aanschuiven bij Frida en Poul Johannes. Zij zijn traditionele schapenboeren en naast dat ze wellicht je eigen gevangen vis bereiden, serveren ze ook traditionele Faeröerse specialiteiten. Ze zullen je meer vertellen over de Faeröerse tradities en keuken. Wij hebben deze tour niet gedaan, maar hij lijkt me wel heel leuk! Je kunt bij deze tour tussen half mei en half augustus aan het eind van de dag ook puffins spotten in Elduvík rondom de rotsen.

school Elduvík
School Elduvík
traditioneel huisje Elduvík
Traditioneel huisje Elduvík

Leuke accommodatie in Elduvík

Wil je in alle rust hier overnachten? Dan moet ik je helaas teleurstellen. Ik heb geen enkele accommodatie gevonden in dit leuke dorpje. Waarschijnlijk hebben ze niet zoveel zin in toeristen. In de buurt vind je wel leuke accommodaties zoals de flats met hottub in Oyndarfjørdur (2,4 km vanaf Elduvík) of in Fjunningsfjørdur (5 km van Elduvík) bij Fjord Guesthouse.

een traditoneel dorp op de Faeröer eilanden
Uitzicht op het fjord vanuit Elduvík
Uitzicht vanaf de Elduvik kloof
Uitzicht vanaf de Elduvik kloof

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in