Mooie stranden op de Faeröer eilandenAls je in de zomer op vakantie gaat naar de Faeröer eilanden kun je best wel eens een mooie dag treffen. Een dag dat je in plaats van wandelen, rondrijden in het fantastische ongerepte landschap of rondkijken in de vele authentieke dorpjes die de Faeröer rijk is, gewoon wil relaxen op het strand in de zon. Chillen en genieten van het uitzicht. Zodat je ondanks de koele bestemming toch een kleurtje kunt opdoen. Een boek kunt lezen. Of misschien het koude water durft te trotseren voor een stukje zwemmen. Waar vind je mooie stranden op de Faeröer? Dat ga ik je in deze blog vertellen.

Lees ook: 26 hoogtepunten in en om Torshávn

Het klimaat op de Faeröer eilanden

De Faeröer islands hebben een koel zeeklimaat. Dat heeft raakvlakken met Nederland, maar niet helemaal. Nederland heeft namelijk een gematigd zeeklimaat. Het verschil is dat bij ons 5 maanden per jaar de temperatuur boven de 10 graden komt. Dat redden ze op de Faeröer niet. Daar hebben ze dan weer wel warmere winters. In de zomer wordt het gemiddeld zo’n 13 graden, maar er zijn zeker wel eens uitschieters naar boven met 18 graden. Strandweer dus, vinden ze daar! Ik heb mensen in badpak op het strand zien liggen bij 8 graden en zon. Het is ook maar net wat je gewend bent. Alleen, waar zijn die stranden dan? En waar kun je veilig in zee zwemmen? Ik heb 4 mooie stranden op de Faeröer eilanden gevonden die perfect zijn voor een zonnige dag en waar je ook kunt zwemmen.

Mooie stranden op de Faeröer eilanden

De stranden waar ik ben geweest en die geschikt zijn om lekker te picknicken, te zonnen (als de temperatuur dat toelaat) of te zwemmen in zee zijn ook geschikt voor kinderen. Ik raad aan om wel waterschoenen mee te nemen. Dit is niet overal nodig, maar er zijn stranden met stenen in zee en dat kan onprettig aanvoelen als je daar de grond raakt.

Het strand bij Bøur

Bøur ligt op het eiland Vagar en is een heerlijk rustig dorpje met een idyllisch uitzicht. Het strand is vrij langgerekt, maar wel smal. Er staan huizen en boothuizen aan het strand. Ook is er een steiger met een trappetje om het water in te gaan. Hier kun je bij zacht weer veilig zwemmen. Het water loopt ook niet snel af. Er komen soms wel honden rennen op het strand. Die doen verder niks, maar de kinderen vonden dit wel spannend. Het was wel een heerlijk plekje uit de wind en in de zon. Het voelde als zomer, terwijl het maar 10 graden was. Wij waren er in mei, maar ik denk dat je hier hoogzomer heerlijk kunt zwemmen en genieten van de zon en de rust. Het dorpje is heel klein er is één koffietentje.  Daar kun je ook meteen door een smal steegje naar beneden om op het strand te komen. Dat zie je vanzelf.

uitzicht op zee in Bøur
De steiger bij het strand in Bøur

Het strand bij Torshàvn

Torshàvn heeft net buiten de stad een klein strandje met de naam Sandagerð. Er is een kleine parkeerplaats waarvan ik vermoed dat deze op een hele mooie dag snel vol staat. Ga dus vroeg. Het strand is niet zo groot en er stroomt een kleine waterval richting zee. Dat maakt het een extra mooi en bijzonder strand. Er liggen hier aan de zijkanten wel wat rotsen in het water. Bij harde wind zou ik er niet gaan zwemmen, dan kan het er behoorlijk tekeer gaan in deze baai. Toch was er iemand aan het zwemmen toen wij er waren.

Sandagerð Torshavn strand
Sandagerð Torshavn strand

Het strand bij Fuglafjørður

Fuglafjørður is een levendig plaatsje aan het gelijknamige fjord. Je ziet het strand eigenlijk al liggen als je komt aanrijden. Stop ook zeker even langs de weg voor een foto, en rijd dan door naar het strandje. Parkeren kan op een groot parkeerterrein bij de supermarkt. Van daar loop je zo het strand op. Er grenzen huizen aan het strand, wij hebben bij een huis de houten achterzijde geleend om op te zitten. Daar kregen we geen commentaar op, maar misschien waren de mensen niet thuis. Anders kun je ook gewoon je handdoek neerleggen. Dit strand heeft geen zwart zand, het is wat geel/grijzig. In het water liggen nauwelijks stenen en het loopt niet direct stijl af. Wij zagen kinderen op het strand liggen in badpak en zij gingen af en toe het water in. Ook liepen er veel kinderen rond met schepnetjes die blijkbaar beestjes probeerden te vangen. Er lopen wel honden op dit strand, maar die vallen je niet echt lastig. In zee wordt ook gekanoëd zagen wij. Dit dorpje staat bekend om zijn vele zonuren.

met 8 graden op het strand in badkpak op de faeroer eialndenHet strand bij Tjørnuvík

Op het strand bij Tjørnuvík kun je naast genieten van de zon en in het water zwemmen, ook heel goed surfen. Dat betekent dat hier wat meer wind staat, maar de baai is veilig genoeg om ook te zwemmen in de zomer. Houd wel altijd je verstand erbij en ga niet te ver het water in. Let ook altijd goed op je kinderen, de wind kan op de Faeröer verraderlijk zijn.

surfspotTjørnuvík beach
Tjørnuvík beach

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in