Fuglafjørður, een vogelfjord en de moeite van een bezoek waardTijdens onze reis op de Faeröer eilanden kwamen wij terecht in Fuglafjørður, een prachtig gelegen dorpje op het eiland Esturoy. De meeste mensen bezoeken hier vooral Gjógv en Eiði, maar Fuglafjørður is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is geen gehucht, zoals veel oude dorpjes op de Faeröer. Hier is wat meer leven en zelfs een koffietentje, restaurant en er zijn winkeltjes.

Lees ook: Sørvágur, een leuke stop dichtbij het vliegveld op de Faeröer eilanden

Fuglafjørður, wat betekent dat?

Fuglafjørður betekent letterlijk “vogelfjord”. Het dorpje ligt aan een fjord met dezelfde naam en je ziet ook daadwerkelijk veel vogels boven het fjord, voornamelijk meeuwen. Het dorpje wordt omringd door zeven bergen. Deze zorgen voor beschutting, waardoor de ongeveer 1600 bewoners te maken hebben met een relatief mild klimaat. Hierdoor is Fuglafjørður ook een geschikte plek om met kinderen naartoe te gaan, zij kunnen al snel op het strand spelen als de zon schijnt. Ondanks de hoge bergen bereikt de zon het hele jaar door dit stadje.

strand Fuglafjørður
Het strand van Fuglafjørður

Bezienswaardigheden Fuglafjørður

In alle Faeröerse dorpjes vind ik het leuk om door de straatjes te lopen. De huizen zijn allemaal kleurrijk en vaak staat er bij de voordeur een leuke plant en geverfde stenen. Stiekem gluur ik soms door de ramen, al zijn de kamers over het algemeen verstopt achter vitrage. Wel heeft bijna iedereen iets in de vensterbank staan: een leuk beeldje of bloemen. Grappig om op de details te letten. Verder heeft Fuglafjørður een bijzonder modern kerkje uit 1984. Voor de liefhebbers: de kerk is ontworpen door de Deense architect Holger Jensen, heeft 380 zitplaatsen en het orgel is van Marcussen & Søn uit 1989.

Fuglafjørður kirkja
Fuglafjørður kirkja

Restaurant, koffiehuis en winkels in Fuglafjørður

Zoals gezegd is Fuglafjørður geen gehucht, maar een stadje met best wel wat faciliteiten. Zo is daar het koffietentje Lúkukaffi í Ribarhúsi, met een heerlijk terras voor als het mooi weer is, maar ook binnen erg gezellig. Bovendien is het meteen een galerie. Tegenover dit koffiehuis vind je restaurant Muntra en de leuke winkel met Faeröerse producten Fjord. In de zomer kun je in het park outdoor café Hjallurin vinden. Deze is alleen open op zomerse dagen, dus je hebt geluk, of je hebt het niet. Wel een heel mooi plekje.

Lúkukaffi í Ribarhúsi
Lúkukaffi í Ribarhúsi

de oude boot in Fuglafjørður

Naar het strand in Fuglafjørður

Het strand in het dorpje kom je vanzelf tegen. Wij parkeerden bij de grote boot, waar ook een supermarkt is, en liepen zo het strand op. Het is geen zwart zand en de zee loopt rustig af, waardoor het geschikt is om met kinderen te verblijven. Er waren ook heel veel kinderen op de zonnige dag dat wij er waren. Ze liepen rond in hun badpak (bij 8 graden!) en schepnetjes. Ook liepen er een hond op het strand, die zich graag liet vermaken door onze kinderen door lege flesjes te komen brengen die ze dan weer moesten weggooien.

met 8 graden op het strand in badkpak op de faeroer eialnden
In badpak op het strand bij 8 graden…
kinderen op het strand op de faroer
Kinderen op het strand aan het spelen

Kunst

Op enkele plekken vind je in Fuglafjørður kunst. Zo staan er bij de haven grote kunstwerken van metaal die een link hebben naar de naam “vogelfjord” In de buurt van het koffiehuis zijn grappige getekende mensen geplaatst die achter een muurtje vandaan lijken te gluren.

kunst in Fuglafjørður
Kunst in de haven van Fuglafjørður

Overnachten in Fuglafjørður

Het is best een uitdaging om een accommodatie te vinden in Fuglafjørður. Er is niet veel aanbod en wat er is zit al snel vol. De enige optie (ook voor gezinnen) is House in Fuglafjørður. Ruim, netjes ingericht, uitzicht op het fjord, maar niet altijd beschikbaar. Andere tips zijn: de flats met hottub in het nabijgelegen Oyndarjørður, Fjord Guesthouse in Funningsfjørður of visitHOMES Faroe Islands in Leirvik.

fuglafjordur
Fuglafjørður, gezien vanaf de weg ernaartoe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in