Sørvágur, een leuke stop dichtbij het vliegveld op de Faeröer eilandenWie komt aanvliegen op de Faeröer eilanden land op het eiland Vágar. Vanaf het vliegveld rijd je in slechts 3 minuten naar het plaatsje Sørvágur. Het is een leuke plek voor een eerste kennismaking met de dorpjes op de Faeröer eilanden. De kleurrijke huisjes zullen direct aanspreken, ook het kerkje, waarvan er nog velen zullen volgen als je de Faeröer bezoekt, is mooi. Parkeer je auto ergens in een van de straatjes en verdwaal in de straatjes.

Lees ook: Wandelen naar Klakkur voor een fantastisch uitzicht

Een stukje terug in de tijd

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Sørvágur de thuisbasis van de Britse Royal Engineers, die in Uppi á Mýruni woonden. Ze bouwden de belangrijkste infrastructuur in Sørvágur, waaronder de luchthaven Vágar, de haven in Sørvágur, Niðaraveg (de hoofdweg naar de haven) en verschillende bruggen. Om dit te bereiken moesten ze hele huizen naar andere locaties verhuizen.

Kerk Sørvágur
Uitzicht op Sørvágur en de kerk

Gekleurde huisjes in Sørvágur

Wat ik heel leuk vond in Sørvágur waren alle gekleurde huisjes. Nu zie je die overal wel natuurlijk, maar daar waren ook verrassende kleuren, zoals roze en lichtgeel. Met de voorjaarsbloemen die overal bloeiden was dat echt heel mooi. Elk straatje wat ik in liep was er weer een nieuwe verrassing. Er wonen ongeveer 1000 mensen in Sørvágur, dus het is best een aardige plaats. Een wandeling vanaf de kerk naar de haven is ongeveer 1 km en daar doe je een kwartier over.

Straatje gekleurde huizen in Sørvàgur
Straatje met gekleurde huizen in Sørvàgur

Village museum

Het Villaga museum Sørvágur ligt aan de Ovarivegur en heeft geen openingstijden. Je kunt het wel altijd bezoeken overdag door een van de twee telefoonnummers te bellen die op de website staan. Zo kneuterig is het dus op de Faeröer. Het museum bestaat sinds 1963 en is opgebouwd uit oude spullen die de bevolking aan het museum doneerde. In 1989 is het museum verhuisd naar een ander gebouw.

Het kerkje Sørvágs kirkja

Sørvágs kirkja kom je vanzelf tegen als je via weg 45 vanuit Bøur naar Sørvágur rijdt. Deze kerk is een aantal keren herbouwd, onder andere door een storm in 1886. Uiteindelijk is de kerk zoals hij nu is gebouwd in 1973. Binnen is een replica van een oud schilderij en buiten ligt het er heel lieflijk bij. Er loopt een klein beetje langs de kerk, waar bij mooi weer kinderen met visnetten in spelen. Vanaf de kerk heb je een mooi uitzicht op het water.

Sørvágs kirkja
Sørvágs kirkja

Restaurants in Sørvágur

Veel restaurants op de Faeröer eilanden zijn in mei nog gesloten. In Sørvágur konden we gelukkig wel terecht voor een koffie bij Restaurant Cafe Pollastova. Dit zit in het hart van de stad, tegenover een supermarkt. Het is een gezellig tentje waar je even lekker kunt zitten als je door de straten hebt gedwaald. Je kunt hier ook wat eten, terwijl je geniet van het uitzicht over het fjord.

Restaurant Cafe Pollastova
Restaurant Cafe Pollastova

Wandelen in Sørvágur

Een bekende wandeling die de moeite waard is in Sørvágur is de oude postroute van 5 km (The old postal route). Gásadalur was tot 2006 een afgelegen dorpje waar je alleen lopend, met de boot of een helikopter kon komen. Pas toen kwam er een tunnel, die de route makkelijker maakte. Tot die tijd moest de postbode dus wekelijks lopend de post gaan brengen. Het is aan te raden om deze wandeling met een ervaren gids te maken, want hij is behoorlijk uitdagend en niet geschikt voor kinderen. Je kunt ‘m ook niet maken bij slecht weer. De route start zo’n paar honderd meter voor de tunnel.

Met de boot naar Mykines

Vanuit Sørvágur kun je met de boot naar Mykines, een populaire bestemming voor toeristen vanwege de papegaaiduikers kolonie die daar in de zomermaanden zit. Let op dat je de boot vooraf moet boeken, dat kan via de website van Mykines.

Sørvágur haven
Sørvágur haven

Overnachten in Sørvágur?

Sørvágur is een prima locatie om als uitvalsbasis te hebben om de Faeröer eilanden te bezoeken. Je moet wel dagelijks de tunnel op en neer, daar zijn kosten aan verbonden. De prijs is 100 Deense kronen, dat is op dit moment ongeveer €13 voor heen en terug. Dat komt er dus wel bij als je het eiland verlaat. Wij zaten hier: The house with the amazing view of Cottages by the sea. Allebei de accommodaties hebben prachtig uitzicht. Wil je precies weten wat de beste locatie is om te overnachten op de Faeröer? Dat kun je hier lezen.

Cottages by the sea Sørvágur
Cottages by the sea Sørvágur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in