doorkijkje BøurOp het eiland Vágar ligt het kleine plaatsje Bøur. Het ligt niet ver rijden van Sørvágur, slechts 6 minuutjes rijden met de auto maar. Je bent er dus zo, ook vanaf het vliegveld. Dit dorpje is bekend vanwege zijn fantastische uitzicht op het eiland Tindhólmur, Gáshólmur en de Dranganir sea stacks. Je kunt ook Mykines, het eiland van de papegaaiduikers, in de verte zien liggen. Mensen komen van heinde en verre om dit uitzicht vast te leggen. Soms op een mooie dag, maar ook bij onstuimig weer kan de lucht prachtige dramatische vormen aannemen en dat is geliefd bij fotografen.

Lees ook: 12 x doen op het eiland Sandoy

Genieten van het uitzicht in Bøur op de Faeroër eilanden

Wij kwamen niet speciaal voor dramatische luchten of de perfecte foto. Wij kwamen vooral om te genieten. Die middag scheen de zon. We wilden eigenlijk op het terras gaan zitten bij het enige café in dit dorpje: Pakkhúsið í Bø. Er is ook nog een restaurant: Fjósið, maar ook dat was helaas dicht. Gelukkig is er een fijn strand waar we een paar uur lekker in de zon hebben gezeten. Voor kinderen is dit een ideale plek: er is een steiger met een trapje, de zee is niet zo diep en wild en ze kunnen hier lekker in het water spelen. Mits het weer het toelaat natuurlijk. De zee was wel erg koud. Onze schoenen en sokken gingen uit, maar lang hielden we het niet vol in het ijskoude water!

Bøur op de Faeroër
Dorpje Bøur met uitzicht op zee
uitzicht op zee in Bøur
Steiger in Bøur
Zwemplek op de Faeroër in Bøur
Ondiep en helder water geschikt om in te zwemmen

Wat is er te zien in Bøur?

We parkeren vlak voor het dorpje, ook eigenlijk de enige optie, aangezien er in dit piepkleine dorpje slechts één smalle hoofdstraat is met enkele kleine steegjes. Aan het einde van de straat is een kerkje uit 1865. Deze stond gedeeltelijk in de steigers toen wij er waren, maar het is desondanks een prachtig plekje om even te kijken. Om de kerk heen is een begraafplaats en vanaf hier kijk je ook weer uit op zee. Terwijl mijn gezin op het strand geniet van het uitzicht, struin ik door de kleine gangetjes. Zo ontdek ik een watervalletje aan het einde van het strand, tussen de boothuisjes. Ook zie ik dat er tussen de huizen vaak lampjes hangen. Ik stel me dromerig voor dat het er hier in het donker heel gezellig uit zal zien. Op het strand rennen af en toe honden rond. Hun baasjes wonen in de omliggende huizen en laten de beesten lekker uitrazen aan het einde van de dag. Hoewel ze hard rennen, doen ze ons niks.

Pakkhusid Bøur
Pakkhusid restaurant, helaas niet altijd open

Uitzicht op zee

Wij vinden Bøur zeker niet het mooiste dorpje dat we op de Faeroër eilanden hebben gezien, maar het is zonder twijfel een plekje om heerlijk tot rust te komen. Chillen en genieten van het uitzicht is hier zeker van toepassing. Als het lukt, kun je hier bij zonsondergang foto’s maken waarbij de zee net van goud lijkt. Wij overnachten ergens anders, maar accommodatie The View is zeker een aanrader als je nog wat langer van dit uitzicht wil genieten. Wij hebben daar geen tijd voor en rijden weer terug via Sørvágur en Torshavn naar het eiland Sandoy, waar wij een huisje gehuurd hebben.

uitzicht Bøur
Fantastisch uitzicht op het eiland Tindhólmur, Gáshólmur en de Dranganir sea stacks
Bøur huisje
Straatje in Bøur
kerkje Bøur
Kerkje Bøur

Ook naar de Faeroër eilanden?

Wil jij ook een onvergetelijke reis door de Faeroër eilanden maken? Laat je niet afschrikken door een overstap bij het vliegen, het is namelijk echt de moeite waard om deze afgelegen plek in de Noorse zee te bezoeken. Het ligt tussen IJsland en Schotland in en heeft qua natuur dan ook zeker raakvlakken met de landschappen daar.

Tips voor een bezoek aan de Faeroër eilanden

  • Vliegen vanuit Nederland doe je het beste met SAS Airlines. Afhankelijk van welke vlucht je kiest moet je vaak 1 of 2 keer overstappen. Meestal op Kopenhagen en/of Oslo. Als je een korte overstap hebt en er is vertraging mis je soms je aansluiting, maar SAS regelt dan heel netjes de eerstvolgende vlucht. Wij hadden 3 uur overstaptijd en geen vertraging, dus hadden in Kopenhagen de tijd voor een ontbijtje en een shopmoment op het vliegveld.
  • Een huurauto op de Faeroër eilanden is wel een must. Er zijn maarliefst 18 verschillende eilanden en niet overal komt openbaar vervoer. De eilanden zijn met elkaar verbonden door tunnels of veerboten. Houdt hier ook rekening mee wat betreft de kosten: veel tunnels kosten €25 of €35 per ritje. Bij elkaar hebben wij nog wel zo’n €750 uitgegeven aan de tunnels. Het kenteken van je huurauto wordt gescand en bij het inleveren van de auto reken je af met de autoverhuurmaatschappij. Een auto kun je huren via Sunny Cars of, als je een iets goedkopere optie wenst, via Drive Boo.
  • Overnachten op de Faeroër eilanden is best een puzzel. Wij zaten uiteindelijk in een fantastisch huisje op het eiland Sandoy. Deze is aan Torshavn verbonden met een tunnel, wat ongeveer een half uur rijden is. Het lastige was wel dat we daardoor dagelijks 2 keer door de tunnel moesten als we een ander eiland gingen bezoeken. De kosten lopen dan hard op. Toch ontkom je er niet aan als je op een andere plek overnacht, want als je alle eilanden wil bezoeken zul je toch steeds door tunnels of met veerboten gaan. Wij zaten in Vacation Home Scenic Nature Sandoy Beach“ en dat is vanwege het uitzicht en het comfortabele en leuk ingerichte huisje zeker een aanrader.
Strand in Bøur
Strand in Bøur

Bøur boothuisjes en kerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in