Wandelen naar Klakkur voor een fantastisch uitzicht op de faeroërAls je echt een fantastisch uitzicht wil hebben op de Faeroër eilanden, een beetje vergelijkbaar met de views op de Lofoten, dan moet je de wandeling naar Klakkur maken. Deze hike start in het stadje Klaksvik, dat overigens de moeite waard is om te bezoeken. Het is een aardig grote stad, enigszins vergelijkbaar met Torshavn. De wandeling is niet zo lang, maar je gaat de heenweg wel bergop, dus enige conditie is handig. Anders gewoon vaak stoppen om op adem te komen en voldoende water mee. Goede wandelschoenen zijn ook belangrijk.

Lees ook: Genieten van het uitzicht in Bøur op de Faeroër eilanden

Wandelen naar Klakkur voor een fantastisch uitzicht

De wandeling kun je in feite op drie punten beginnen. Als eerste kun je starten bij de kerk in Klaksvik. Als je dat doet, is de wandeling zo’n 8 km en doe je er ongeveer 3 uur over. Dit heb ik niet zelf ervaren, want wij hebben voor de korte versie gekozen. Vanaf de kerk loop je eerst via een verharde weg en later een onverharde weg met de naam Astarbravt de berg op. Het is dus aldoor klimmen op de heenweg. De tweede plek om te starten is bij de groene ronde silo’s, ook bij de weg Astarbravt. Hier kun je de auto parkeren en dan loop je nog ongeveer 1 km naar het begin van de Klakkur trail. Hiermee vermijd je de ietwat “bumpy road” van gravel. Wij hebben ervoor gekozen om direct naar de Astarbravt te rijden en door te rijden over de onverharde weg naar het startpunt van de Klakkur hike. Dat was ook goed te doen met een normale auto. Er is een parkeerplek en er staan bankjes. Van daaruit heb je al een heel gaaf uitzicht, maar geloof me, bovenop de berg is het nog fantastischer. Je moet door het hek heen om de wandeling te beginnen. Er staan geen bordjes, maar het wijst zich vanzelf: recht naar boven! Er is niet echt een pad, maar je ziet wel waar andere mensen gelopen hebben.

modderig pad richting Klakkur wandeling
Het pad is soms wat modderig

Hoe lang duurt de Klakkur hike?

Bij de start van de trail staat een bord waarop aangegeven wordt dat het 1,5 uur duurt om heen en terug te komen. Het zou ongeveer 2,8 km zijn. Wij hebben zowel heen als terug in 25 minuten gedaan en niet heel hard gelopen. Bovendien zijn we regelmatig gestopt om foto’s te maken van het waanzinnige uitzicht over de omliggende Faeroër eilanden. Ik zou dus zeggen dat je het prima in 50 minuten kunt doen. Uiteraard breng je wel wat tijd op de top door, want het uitzicht is prachtig. Neem zeker wat te eten en drinken mee, zodat je even lekker kunt zitten en genieten van alles wat je ziet. Je kunt helemaal rondom kijken.

Uitzicht vanaf de Klakkur
Uitzicht op Kunoy vanaf Klakkur

Hoe is de Klakkur trail?

Wij vroegen ons vooraf af of je naar de top van de Klakkur kon lopen met jonge kinderen. Onze dochter is net 9 en zij heeft het prima gedaan. Ze liep zelfs vooruit en vond het klimmen erg leuk. De andere kinderen zijn ouder en vonden het ook goed te doen. Wij zagen ook ouders met een pasgeboren babytje in een draagdoek de wandeling maken. Ik zou kinderen onder de 4 denk ik wel in een draagzak of draagdoek vervoeren, maar kinderen die gewend zijn om te wandelen kunnen dit misschien wel. Het is geen gevaarlijke wandeling, er zijn geen ravijnen waar je in kunt vallen ofzo. Wel is het vrij steil en staat er meestal een harde wind. Vooral heen is dat pittig, ik moest echt een aantal keer stoppen om even bij te komen (en ik heb best een aardige conditie).

Trail klakkur klaksvik
Trail Klakkur in Klaksvik

Op de top van de Klakkur

De beloning is een schitterend uitzicht over de stad Klaksvik, de omliggende eilanden Kalsoy, Kunoy, Bodoy en Eysturoy. Er staat een verrekijker (gratis) waarmee je de omgeving nog beter kunt bekijken. Bankjes zijn er niet, maar je kunt wel op de rotsen zitten. Er zijn twee houten huisjes, maar deze zaten op slot. Ze zijn dus helaas niet te gebruiken als schuilplaats. Ik kan me namelijk voorstellen dat het behoorlijk kan spoken bovenop de berg, en dan is een schuilplek wel prettig. Toen wij boven waren, begon het eerst te regenen en heel hard te waaien, maar later klaarde het op. We zagen zelfs een regenboog! Ik kon er wel uren blijven genieten van het uitzicht, maar de wind was koud. Geen weer om erg lang te blijven. Op een mooie dag kan dat heel anders zijn. Na ongeveer 20 minuten op de top gingen we terug naar beneden.

Uitzicht vanaf Klakkur
Uitzicht vanaf Klakkur
Verrekijker op de top van de Klakkur
Verrekijker op de top van de Klakkur

Tips voor de wandeling naar de top van de Klakkur

  • Neem voldoende water mee, zeker als het erg warm is. Eventueel ook wat te eten voor op de top. Niet per se nodig, wel lekker als het mooi weer is.
  • Zorg voor stevige wandelschoenen type A/B of B. De wandeling is steil en glad op sommige plekken, dus een goed profiel is fijn. Ook kan de weg behoorlijk modderig zijn hier een daar, zeker als het geregeld heeft.
  • Een fijne regenjas die winddicht is, is ook een aanrader. Het waait er vaak behoorlijk hard en de wind kan snijdend koud zijn. Op de dag dat wij gingen, was ik blij dat ik een goede regenjas mee had. Mijn kinderen hadden dit niet en zij hadden het best koud. Een capuchon is ook echt prettig, de wind is koud aan je oren.
  • Check vooraf de weersvoorspellingen. Als er onweer voorspeld wordt of heel veel regen zou ik niet gaan. Op de berg ben je met onweer niet veilig en er is geen plek om te schuilen. Met harde regen is het ook niet fijn om de berg op te lopen. De modder maakt het op sommige plekken glad. Met miezerregen kan het wel.
on top of the world faeroer klakkur
On top of the world!

Overnachten en eten in Klaksvik

Klaksvik is een aardige stad met leuke restaurants. Angus Steakhouse zit tegenover de kerk en is een aanrader voor het diner. In de haven zit Fríða Kaffihús, daar aten wij de allerlekkerste kaneelbroodjes ever! Je kunt hier trouwens ook ’s avonds eten of afhalen en je kunt er tours boeken. Overnachten kan bij Cozy Cottage bijvoorbeeld.

uitzicht op Klaksvik
Uitzicht op Klaksvik

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in