hoogtepunten in en om TórshavnTórshavn is de hoofdstad van de Faeröer eilanden. Deze stad is in vergelijking met andere wereldsteden niet groot. Het doet qua sfeer wel een beetje hetzelfde aan als Reykjavik in IJsland, maar Reykjavik heeft nog zo’n 6 x meer inwoners en is dus een stuk groter. Het aantal winkels en restaurants is dan ook wel wat kleiner. Toch kun je er fantastisch goed eten, er zitten een paar geweldige restaurants in het centrum van Tórshavn. Ook moet je hier zijn om een heerlijk warme trui van echte Faeröerse wol te kopen. Bezienswaardigheden zijn er ook genoeg. Ik ben een keer of 6 in Tórshavn geweest en echt fan van deze overzichtelijke, maar mooie stad.

Lees ook: De ongerepte natuur van Kalsoy, tips en bezienswaardigheden

26 Hoogtepunten in Tórshavn

Tórshavn heeft veel, in en om het centrum. Er zijn watervallen, er is strand, er zijn leuke winkels, sfeervolle wijken, mooie musea en toprestaurants. Je moet het eigenlijk allemaal zien. Wij deden dat gefaseerd. Vaak eindigden we aan het eind van de middag in de hoofdstad en dan deden e een stukje. Uiteindelijk hebben we ons ook nog bijna een hele dag vermaakt in deze gezellige stad. Maar wat moet je dan allemaal zien en doen in Tórshavn? Wat zijn de hoogtepunten?

26 Hoogtepunten in Tórshavn
Uitzicht over de haven

Het oude centrum van Tórshavn

Liggend op het eiland Streymoy op ongeveer drie kwartier rijden vanaf het vliegveld Vagar op de Faeröer eilanden vind je de hoofdstad Tórshavn. De naam van de stad betekent haven van Thor. Thor is de god van de donder en de bliksem in de Noordse mythologie. De oude stad bevindt zich links en rechts van de Oostelijke haven. Dwaal door de kleine steegjes en geniet van de mooie oude huisjes en klinkers op straat.

Huisje in het oude centrum van Tórshavn
Huisje in het oude centrum van Tórshavn

Tinganes en Reyn

De wijken Tinganes en Reyn zijn de oudste wijken in Tórshavn. Je vindt ze op het gelijknamige schiereiland. Hier is ook het Faeröese Parliament gevestigd. Deze wijk is een lust voor het oog. Al die gekleurde huisjes, goed verzorgde geveltjes, versieringen, mooie planten en bloemen en kronkelende steegjes zijn heerlijk om in rond te dwalen. Fotogeniek ook, dus vergeet je camera niet! Als je achter het parlement gaat kijken zie je daar het Viking Sundial, een soort stempel in de stenen. Leuk om even te gaan kijken.

Tinganes en Reyn

Tjóðsavnið museum

Het Nationaal museum Tjóðsavnið is een prachtig museum voor jong en oud. Heel geschikt als je meer wil weten over het leven in en om de Faeröer. Alles komt aan bod: geologie, plantkunde, zoölogie, archeologie, het volksleven en de geschiedenis van de Faeröer. Pronkstukken zijn onder andere de originele Faeröerse roeiboot, de volledige collectie legendarische 15e-eeuwse Kirkjubøur-banken, een verscheidenheid aan nationale kostuums en interessante vondsten uit het Vikingtijdperk.

Skansin Fort en de vuurtoren

Het Skansen Fort en de vuurtoren kun je niet missen als je in het centrum rondloopt. Het fort werd in 1580 gebouwd door Magnus Heinason om de stad te beschermen tegen aanvallen van piraten, nadat hij zelf bijna was verstrikt in een dergelijke aanval. Je kunt het fort beklimmen via een trap in de straat tegenover de haven. Je hebt dan ook uitzicht over de stad en de haven, maar niet echt spectaculair mooi. Het is wel leuk om even naar boven te lopen, liefst een beetje vroeg of wat later op de dag, als de meeste toeristen zich elders bevinden. Wij zagen namelijk dat het met regelmaat erg druk was.

Skansin fort en vuurtoren
Skansin fort en vuurtoren

Listasavn Føroya

Listasavn Føroya is het kunstmuseum en dat zit net buiten de stad, naast het Viðarlundin Park. Ze hebben een permanente kunstcollectie en wisselende tentoonstellingen. Op de website kun je de openingstijden en alles vinden over de kunstwerken die er hangen. Wij hebben helaas geen tijd gehad dit museum van binnen te bekijken, wat ik ontzettend jammer vond. Gelukkig kon ik wel even door de ramen gluren toen we door het park liepen.

Listasavn Føroya
Het kunstmuseum

Havna kirkja

De Havna kirkja (ook wel Domkrikjan of kathedraal genoemd) staat tussen de oostelijke en de westelijke haven in. Je kunt ‘m eigenlijk niet missen, want hij torent boven de stad uit. Als je denkt: hee, welke kerk is dat? Dan is het dus de Havna kirkja. De witte kerk met de klok. Bij de Havna kirkja vind je ook de Bryggjubakki straat, die een boven en beneden gedeelte heeft.

Havna Kirkja
Havna Kirkja

Vesturkirkjan, Mariukirkjan en Hoyvikar Kirkja

Naast de Havna kirkja kent Tórshavn nog 3 kerkjes. De Vesturkirkjan is een modern gebouw en met zijn 41 meter het hoogste gebouw van de Faeröer eilanden. De kerk heeft een moderne architectuur in de vorm van een piramide of het wordt ook wel de vorm van een zeilboot genoemd. De kerk is gebouwd in 1975. Meer informatie over de kerk lees je hier. De andere twee kerkjes liggen ook in en om de stad, als je tijd hebt zijn ze leuk om te bezoeken.

Vesturkirkjan
Vesturkirkjan

The Nordic House

The Nordic House is een cultureel centrum waar regelmatig evenementen worden gehouden. Wij zijn er even binnengelopen, maar ik voelde me er niet zo op mijn gemak. Het was wel grappig om alle locals te zien, er was blijkbaar een evenement bezig. Ze keken allemaal wat die gekke toeristen kwamen doen, dus ik ben er vrij snel weer vandoor gegaan.

Eystaravág (oostelijke haven)

Deze haven zie je vanuit de leuke wijk Tinganes. Je ziet ‘m ook vanaf de vuurtoren op het fort. De oostelijke haven ligt vol gekleurde vissersbootjes en is tevens de haven waar de veerboten vertrekken naar Nolsoy, IJsland en Denemarken.

Eystaravág (oostelijke haven) Torshavn

Vestaravág (westelijke haven)

De westelijke haven, Vestaravág, vind ik persoonlijk net iets mooier. Het beste uitzicht heb je als je bij het Müllers Pakkús staat. Deze haven is een stuk groter dan de oostelijke haven en wordt omringd door winkeltjes en restaurants. Bij mooi weer is hier veel bedrijvigheid van alle jachten die aankomen of vertrekken.

Vestaravág haven van Torshavn
Vestaravág haven van Torshavn

The Merry Corner

Deze fontein zonder water vind je in het centrum van Tórshavn in de winkelstraat Niels Finsens Gøta. Het metalen kunstwerk beeldt dansende kinderen uit. Het is een herkenningspunt van de stad en een gewilde plek om af te spreken.

The Merry Corner
The Merry Corner

Tórsvøllur Stadium

Voetbal is een heel ding op de Faeröer eilanden. Het belangrijkste stadion is het Tórsvøllur Stadium. Het ligt vlakbij het zwembad en de Svartafoss waterval. Als je de auto parkeert bij het zwembad kun je even naar binnen gluren, maar je kunt het ook gewoon bezoeken. Voor voetballiefhebbers zeker leuk om even te gaan kijken.

Tórsvøllur Stadium
Tórsvøllur Stadium

Svartafoss in Hoyvík

Wist je dat er heel dichtbij het centrum een heuse waterval is? Svartafoss of Svartifoss (er doen verschillende namen de ronde) is een prachtige waterval en ligt in Hoydalsá. Het water stroomt door Hoydalar naar beneden en vormt de oude grens vormt tussen Tórshavn en Hoyvík. Wij hadden geluk dat het de dagen ervoor flink geregend had, er was aardig wat water. Ik heb gehoord dat het hoogzomer behoorlijk droog kan staan. De stenen muur is dan zwart, vandaar de naam van de waterval (zwarte waterval). Zeker de moeite waard om hier even langs te rijden. In de omgeving kun je rondwandelen, wij zagen er aardig wat wandelaars en zelfs hardlopers.

Svartafoss waterval in Torshavn

Een trui kopen van echte Faeröerse wol

Als je op de Faeröer bent, het schapeneiland, kun je eigenlijk niet vertrekken zonder een heerlijk warme trui van echte Faeröerse schapenwol te kopen. Er zijn enkele adresjes waar je die kunt scoren. Føroya Heimavirkisfelag is een winkel die bekend staat om zijn prachtige handgebreide truien. In allerlei kleuren en maten en niet één is hetzelfde. Ik kon er niet slagen, helaas. Waar ik wel geslaagd ben was de winkel van Shisa Brand, die ieder jaar een aantal ontwerpen maakt en deze door locale dames laat breien. Ook kocht ik een trui bij Durita Thomsen. Zij heeft boven een tweedehands afdeling en daar scoorde ik voor 1/3 van de normale prijs een hele toffe trui van haar. Tegenover haar winkel zit Snaeldan die ook mooie truien verkoopt. Guðrun & Guðrun is ook een goed adresje voor mooie truien, evenals Einstakt en Navia (in het SMS winkelcentrum). Blákrossbúðin is ook een goede tip om wellicht een tweedehands trui te scoren voor een mooie prijs. Deze zit aan de 23 Heiðavegur.

Een trui kopen van echte Faeröerse wol

Goede restaurants in Tórshavn

Als je van lekker eten houdt, dan zit je in Tórshavn goed. Er zit een groot aantal zeer goede, maar kleine restaurants. Ik zeg het er even bij dat ze klein zijn, want in het weekend even ergens binnenlopen als je niet gereserveerd hebt is zo goed als kansloos hebben wij ervaren. Het gebied rond de haven kent 5 goede restaurants die een gezamenlijke website hebben: Heima í Havn. We hebben allerlei pogingen gedaan om er te kunnen eten, maar ze zaten telkens vol en het is ons dus niet gelukt. Waar wij wel hebben gegeten en wat allemaal erg goed was waren:

de the tarv torshavn
Een gerecht bij restaurant The Tarv

Mikkeller en Oy brouwerij

Voor de bierliefhebbers: Tórshavn kent een echte biercultuur en heeft dan ook 3 brouwerijen. Mikkeller zit in het oude centrum (alleen vrijdag en zaterdag geopend) en Oy brouwerij (zondag, maandag en dinsdag gesloten) zit er net buiten. Er zit ook een foodhal bij. Wij zijn even binnen geweest, maar toen waren ze net aan het opbouwen voor een feestje die avond. Het leek ons wat minder geschikt om met kinderen naartoe te gaan, maar het was leuk om er even rond te kijken. Je kunt er ook eten afhalen en bier kopen.

Oy brouwerij
Oy brouwerij

Viðarlundin Park

Dit kleine bosrijke parkje ligt dichtbij het kunstmuseum. Je kunt de auto in de buurt parkeren en moet dan een klein stukje lopen. Het is heel rustgevend om een rondje te doen door het park. Ik was vooral verrast dat er bomen waren! Die had ik die week nog nergens op de Faeröer gezien. Combineer een bezoek aan het kunstmuseum met een wandeling door het park.

Viðarlundin Park
Viðarlundin Park

Føroya Sjósavn

Nabij Tórshavn is er ook een Aquarium: Føroya Sjósavn. Wil je alles leren over het zeeleven rondom de Faeröer, dan moet je hier zijn. Ook als je gewoon met kinderen visjes wil kijken is dit een leuke bezienswaardigheid. Is het niet jouw ding of heb je er geen tijd voor? Dan sla je het gewoon over.

Sandagerð

Tegenover het aquarium ligt een klein strandje met een waterval. Dit is een strandje waar je in de zomer kunt liggen en zeker ook kunt zwemmen. Er wordt zelfs in de winter gezwommen als de zee niet te wild is. Toen wij er waren, was er zelfs iemand aan het rondzwemmen. De held!

Sandagerð Torshavn strand
Sandagerð Torshavn strand

SMS winkelcentrum

Naast de winkels in de oude stad is er ook nog een heel winkelcentrum met de naam SMS. Je vindt deze aan de á Trapputrøð. Ze hebben een website en Instagram, maar deze zijn niet in het Engels.

Kongaminni, het Koningsmonument

Vanaf Kongaminni, het Koningsmonument heb je mooi uitzicht op de stad. In verschillende jaargetijden kun je hier een leuke foto maken: in de winter ligt er sneeuw op de dagen, in de zomer heb je weer een totaal ander beeld. Als er veel mist hangt, zie je soms helemaal niks.

Norðradalur

Op slechts 20 minuten rijden van het centrum van Tórshavn vind je het kleine dorpje Norðradalur met slechts 18 inwoners. Er gaat geen openbaar vervoer heen, dus je kunt er alleen komen met een huurauto. De route is ook weer een buttercup route, prachtig dus. Het uitzicht over het dorp, de kronkelige weg en het eiland Koltur zul je niet snel vergeten. Tenzij het enorm mistig is. Dat hadden wij de eerste keer dat we er heen reden, toen zagen we helemaal niks. Kies dus een heldere dag uit om hier even heen te rijden.

Kirkjubøur

Kirkjubøur ligt ook dichtbij Tórshavn en mag je zeker niet overslaan vanwege de idyllische ligging en de historische waarde. Bijzonder vond ik het contrast tussen de gekleurde huisjes met grasdaken, de witte kerk aan zee en de ruïne van de oude Kathedraal, die een totaal andere bouwstijl heeft.

Kirkjubøur
Kirkjubøur

Tips om te overnachten in Tórshavn

Het parlementsgebouw met zicht op de haven
Het parlementsgebouw met zicht op de haven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in