De ongerepte natuur van Kalsoy, tips en bezienswaardighedenEen van de mooiste eilanden op de Faeröer is het eiland Kalsoy. Dit langgerekte eiland moet zeker op je lijst met dingen om te doen als je de Faeröer eilanden bezoekt. Je kunt er wandelen, papegaaiduikers zien (als je gelukt hebt), het beeld van de Seal Women (Kópakonan) bekijken, een koffietje drinken bij het enige cafe op het eiland en nog meer moois ontdekken. De ongerepte natuur van Kalsoy is zo bijzonder dat je een bezoek aan dit eiland zeker op je lijstje moet zetten.

Lees ook: Waar overnachten op de Faeröer eilanden?

De ongerepte natuur van Kalsoy, tips en bezienswaardigheden

Het eiland Kalsoy is slechts 31 vierkante kilometer groot (dat is ongeveer 1/10 van Vlieland) en er wonen rond de 95 mensen. Het ligt in het noordoosten van de Faeröer eilanden. De hoogste berg van het eiland is Nestindar met een hoogte van 787 meter. Er zijn 4 (gratis) verkeerstunnels en slechts één weg, die loopt van Syðradalur, waar de veerboot aankomt, via Húsar en Mikladalur tot aan Trøllanes, aan het uiterste puntje aan de andere kant van het eiland. De meeste mensen rijden vanaf de veerboot direct naar Trøllanes om de hike naar de vuurtoren te maken en bezoeken dan de andere plaatsjes. Kalsoy heeft nog echt ongerepte natuur, er zijn slechts 4 dorpjes en verder zijn er vooral prachtige bergen en uitzichtpunten.

Hoe kom je op Kalsoy?

Om naar Kalsoy te gaan neem je de veerboot vanuit Klaksvik. Er zijn maar 12 plekken op de boot. Vroeger kon je niet reserveren en moest je maar afwachten of je mee kon, tegenwoordig kun je gelukkig vooraf een plek reserveren. Reserveer ook meteen je boottrip terug, anders zit je vast op het eiland en moet je er overnachten. De boot reserveren kan via de website Strandfaraskip. Je moet boot 56 hebben. Je kunt met auto of zonder auto boeken. Ga je zonder auto, dan kun je op Kalsoy zelf met de pendelbus die je naar alle plekken brengt. Ik vond het zelf wel fijn om met eigen auto te gaan, zodat je niet afhankelijk bent van de tijden waarop de bus rijdt.

De ongerepte natuur van Kalsoy Trøllanes
Trøllanes, start van de wandeling

Hoe lang ben je bezig op Kalsoy?

Toen wij de boot boekten, vonden we het lastig in te schatten hoeveel tijd we er kwijt zouden zijn. We wilden de wandeling naar het Kallur Lighthouse maken en de dorpjes bezoeken. Onze inschatting was dat we zo’n 8 uur nodig hadden. Dit bleek achteraf korter te zijn. Na 6 uur hadden we alles wel gezien en gedaan. Eigenlijk hadden we de boot gereserveerd voor half 6, maar toen we om half 4 in de rij gingen staan voor de ferry, konden we gewoon mee. Ze houden altijd enkele plekken vrij buiten het reserveringssysteem om en we hadden geluk dat er een plekje voor ons was. Dus als je ongeveer rekening houdt met 6 uur zit je goed. Nu moet ik wel zeggen dat wij er in mei waren op een dag dat het droog was, maar niet echt warm. Als je er hoogzomer bent, kan het fijn zijn om nog ergens lekker buiten te zitten en te picknicken en dan kan 8 uur ook prima zijn.

Uitzicht Kalsoy op de rotsformaties

Trøllanes

Ons eerste doel na aankomst op Kalsoy was naar Trøllanes rijden om daar de wandeling naar het Kallur Lighthouse te maken. Deze vuurtoren ligt op ongeveer 50 minuten wandelen vanaf de parkeerplaats. Er zijn twee parkeerplaatsen: eentje direct links net buiten het dorpje (daar hebben wij geparkeerd) en eentje wat meer in het dorpje aan de rechterkant. Qua afstand maakt het niet heel veel uit, die in het dorpje is misschien 5 minuten dichterbij de start van de wandeling. Voor de wandeling zelf betaal je toegang. Op het moment dat wij gingen betaalden we €13 per volwassene, de helft voor kinderen boven de 13 en daaronder waren de kinderen gratis. Voor het actuele prijsniveau kun je hier kijken. Bij ons stond er iemand buiten het huisje met een pinautomaat en we moesten daar eerst betalen voor we verder mochten lopen. Trøllanes zelf is een klein dorpje, maar wel leuk om even doorheen te gaan. Er zijn veel afbeeldingen van puffins te zien op de huizen, boeren met lammetjes en er is een kiosk waar je wat kunt kopen. Ook zijn er picknicktafels om aan te lunchen.

Trøllanes
Trøllanes

De wandeling naar het Kallur Lighthouse

De wandeling zelf vond ik best uitdagend. Je loopt 2 x een stuk aan de zijkant van een steile berg met nauwelijks paden. Een goed profiel wandelschoenen is aan te raden en dan nog vond ik het soms best eng. Zeker als het ervoor geregend heeft zijn de paadjes modderig en het gras glad. Mijn zoon gleed uit en was helemaal vies. Dat was gelukkig op een plek waar hij niet de diepte in kon vallen. Op de terugweg zagen we dat je ook een heel stuk door het dal kon lopen. Dat hebben wij gedaan en dat was een stuk minder eng. Het pad is gemarkeerd met blauwe stokjes, maar je kunt ook gewoon de mensen volgen. Als je de vuurtoren ziet zijn er 4 plekken om naartoe te lopen. Helemaal rechts is een uitkijkpunt dat de moeite waard is. Helemaal links vind je de nep-grafsteen van James Bond (er is een film daar opgenomen, waarbij hij overleed, daar is deze grafsteen van) en als je geluk hebt zie je hier ook wat papegaaiduikers op de rotsen zitten (vooral ’s morgens vroeg en ’s avonds rond een uur of 7) en in het midden is de vuurtoren. Als je bij de vuurtoren het smalle pad over de bergkam naar het uitkijkpunt erachter durft te volgen, kun je de iconische foto maken die je overal ziet van de vuurtoren met op de achtergrond de bergkam. Ik heb het niet gedaan, maar mijn man durfde het wel en heeft onderstaande foto gemaakt. Bij hele harde wind of slecht weer zou ik het niet doen.

kallur lighthouse
Kallur lighthouse
Grafsteen James Bond
Grafsteen James Bond

Mikladalur

Na de wandeling liepen wij terug naar de auto en reden we naar Mikladalur. Dit dorpje ligt op slechts 10 minuten rijden van Trøllanes. In de buurt van de kerk is een kleine parkeerplaats waar je de auto kunt zetten. Daar zie je al borden staan die je de weg wijzen naar café Edge en Kópakonan, the Seal Women. Dit beeld staat beneden als je bij het cafeetje de trap af gaat. Je ziet dan direct het beeld staan, dat mooi afsteekt tegen het eiland erachter. Ook zie je daar de waterval Mikladalurfossur. Er is een hele legende rondom Kópakonan, het is te lang om het uit te schrijven en ook wel wat luguber, maar je kunt het hier lezen. Het is één van de bekendste legende’s van heel de Faeröer eilanden. Ze noemen het standbeeld ook wel The Selkie en is gemaakt door Hans Pauli Olsen in 2014.

Kópakonan, the Seal Women
Kópakonan, the Seal Women
Mikladalurfossur
Mikladalurfossur

Cafe Edge

Bij cafe Edge wil je vast en zeker even aanschuiven voor een heerlijke koffie, warme chocolademelk en de homemade carrotcake. Wie er liever een lunch nuttigt: dat kan ook. Ze hebben soep, zelfgemaakt brood en curry. Ook de wafels zijn heerlijk. Op een drukke dag kan het er snel vol zijn, dus het beste ga je dan net iets voor of na lunchtijd. De bediening is enorm vriendelijk.

Cafe Edge Kalsoy
Cafe Edge

Húsar

Het kleine Húsar dorpje kom je vanzelf tegen op weg terug naar de veerboot. Dit is het oudste dorpje van Kalsoy. De kerk uit 1920 is een mooi exemplaar. Vroeger waren er ook al kerken, maar die stonden op een andere plek. Er zijn 2 oude huizen in dit dorpje, Húsa Paetur en Dósatoft. Op een bord vlakbij de kerk kun je de locaties vinden. Hier wordt ook Flesin genoemd, aan de zuidkant van het dorpje. Dit is een perfecte plek een krabbetjes en oesters te zoeken als het tij laag is. Let altijd op, de golven kunnen veranderlijk zijn bij heftig weer. Tot slot hadden de locals een leuke tip: bezoek bij mooi weer de outdoor swimming pool bij Tjørn. Hier leerden vroeger de kinderen zwemmen. Dit natuurlijke zwembad is veilig en warmt op als de zon gaat schijnen. Kinderen kunnen er spelen met rubber bootjes en er zwemt ook vis. Je vindt deze plek door voorbij de kerk richting de veerboot te rijden. Waar de twee wegen samenkomen kijk je naar rechts en zie je boven een kleine waterval met een natuurlijke kom eronder. Dat is Tjørn swimming pool.

Kerk Húsar
Kerk Húsar

Syðradalur

Tot slot is daar nog het dorpje Syðradalur, waar de veerboot aankomt en vertrekt en waar je bij de haven ook de pendelbus kunt nemen als je zonder auto op de boot gaat. Het dorpje zelf ligt op de berg en stelt weinig voor. Je hebt er mooi uitzicht over de haven en er staat ook weer een kerkje, maar verder ben je er snel uitgekeken.

Overnachten op Kalsoy

Vind je het leuk om een nachtje op Kalsoy door te brengen, omdat je bijvoorbeeld de puffins wil zien ’s morgens vroeg of ’s avonds laat of de zonsopkomst of zonsondergang wil fotograferen? Er zijn twee plekken in Mikladalur waar je kunt overnachten: Kalsoy cottages Bettustova en Jogvansstova.

De ongerepte natuur van Kalsoy
Het pad naar cafe Edge en Kópakonan in Mikladalur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in