Saksunar KirkjaWie het eiland Streymoy gaat ontdekken op de Faeröer eilanden, komt ongetwijfeld in Saksun terecht. Dit nogal afgelegen dorpje met slechts rond de 40 inwoners, ligt bijna helemaal bovenin het eiland, in de buurt van een ander prachtig plekje: Tjørnuvik. Je kunt een onvergetelijke wandeling maken tussen beide dorpjes. In Saksun zelf ben je ongeveer één tot 2 uur bezig om het dorpje goed te bekijken. Als het cafeetje geopend is vanaf juni waarschijnlijk iets langer, want de honingkoek is daar om je vingers bij af te likken en moet je zeker proeven! Er zijn genoeg dingen te doen en te zien in Saksun. Door de idyllische ligging is dit dorpje zeker een bezoek waard. Zeker als je mooie foto’s wil maken op de Faeroër eilanden is dit een must.

Lees ook: 12 x doen op het Faeröer eiland Sandoy

Buttercup route naar Saksun

Vanuit Torshavn is Saksun ongeveer 45 minuten rijden met de auto. Je kunt er niet met het openbaar vervoer komen. Het is wel mogelijk om een gids te boeken die je met de auto daarheen rijdt. Let op: dit is meestal prijzig. Wij waren gewoon met onze huurauto. De weg naar Saksun is een Buttercup route, dat zijn wegen die aangemerkt worden als toeristische routes waarbij je kunt genieten van een fantastisch uitzicht (en waarschijnlijk heel vaak zal stoppen voor een foto). Deze routes worden aangemerkt met een boterbloem, de nationale bloem van de Faeroër eilanden. Het zijn smalle wegen met af en toe een zijhaventje voor als er een tegenligger komt. Deze zijhavens gebruikten wij dus vaak om even te stoppen om een foto te maken. Je komt trouwens weinig tegenliggers tegen, de weg door de Saksunardalur vallei is zo goed als verlaten. In de buurt van Hvalvik begint de route, daar kun je trouwens nog een hapje eten bij restaurant Nidristova. In Saksun kun je namelijk alleen van juni tot en met augustus terecht in het café.

Buttercup route naar Saksun
Buttercup route naar Saksun

Waar parkeren?

Als je Saksun binnenrijdt is er aan de linkerkant een kleine parkeerplaats. Er zijn aparte plaatsen voor bussen, wat aangeeft hoe populair dit dorpje is. In de zomer komen hier dus bussen vol toeristen aan. De kans dat je dan geen parkeerplek hebt lijkt me dan redelijk groot, maar wij waren er begin mei en hadden geen last van drukte. Er stond slechts een handjevol auto’s. Het is niet toegestaan om verder te rijden met de auto, behalve natuurlijk als je er woont.

Saskun uitzicht over de vallei en de baai
Uitzicht op Pollurin waterval

De gefrustreerde inwoner van Saksun

Ik had op meerdere reisblogs gelezen dat er een boze boer woont in Saksun die tekeer kan gaan tegen toeristen en drones, die er verboden zijn, uit de lucht schiet. Overal staan bordjes dat je niet op het gras mag lopen en het schijnt dat deze meneer bij slechts één voet op het gras je al de huid kan vol schelden. Wij waren dus op alles voorbereid, maar hebben de beste man niet gezien. Waarschijnlijk vond hij de miezerregen niet fijn en bleef hij liever binnen, maar wees dus wel gewaarschuwd en instrueer je kinderen goed van te voren dat ze zich aan de aanwijzingen houden. Deze boze boer woont trouwens in het zwarte huisje met rode randen aan de langune. Het is nogal een instagrammable huisje en vele influencers betreden regelmatig zijn privé terrein om de beste foto te maken. Ik kan me zijn frustratie dus wel een beetje voorstellen. Een goed idee dus om dit huisje, dat toch nogal ver lopen is, alleen van veraf op de foto te zetten.

huisje met rode dak saksun
Het beroemde huisje in Saskun

Saksunar Kirkja

Zodra je uit de auto stapt valt je blik direct op de kerk van Saskun. Deze is in 1858 in gebruik genomen, voor die tijd liepen de bewoners helemaal naar Tjørnuvik om een kerk te bezoeken. Het kerkje is wit en omheind door een stenen muur. Wij zagen daar een steen met een hartje als boodschap voor iemand liggen. Mooi detail waar mijn oog op viel. Achter het kerkje bevindt zich een begraafplaats. Als je aan het einde van de begraafplaats staat, heb je een waanzinnig uitzicht op het zwarte strand en de Pollurin waterval. Via een lange wandeling kun je het zwarte strand aan de baai bij eb ook bezoeken, maar dit hebben wij niet gedaan. Vroeger was hier trouwens een haven, toen lag er nog niet zoveel zand.

Kerk Saksun
Saksunar Kirkja
Hartje achter gelaten
Hartje achtergelaten bij de kerk

Heljardalsa waterval

Als je de kerk, die bij ons helaas niet geopend was, bezocht hebt, kun je naar rechts lopen om de Heljardalsa waterval van dichtbij te bekijken. Je kunt een stuk naar boven klimmen als je wilt, je hebt dan een mooi uitzicht over de omgeving. Wij hebben dit niet gedaan, omdat het miezerde en het vrij steil en glad was. Hier begint ook het pad voor de wandeling naar Tjørnvik.

Heljardalsa waterval
Uitzicht op Heljardalsa waterval
Heljardalsa waterval saksun
Heljardalsa waterval

De wandeling naar Tjørnuvik

Over deze 6,4 km lange wandeling doe je ongeveer 2 uur. Je volgt de steenmannetjes. Het eerste stuk is wat steil en vereist enige conditie, de rest van de wandeling is goed te doen. Het wordt afgeraden voor kinderen onder de 8 jaar en bij slecht weer. Voor wie graag wandelt is het zeker de moeite waard, want je krijgt schitterende uitzichten te zien, onder andere op Risin og Kellingin (de reus en de heks). Het lastige is echter dat je eenmaal daar ook weer terug moet. Wellicht kun je in Tjørnvik een vriendelijke toerist zover krijgen dat ie je even terug naar je auto in Saksun brengt.

De wandeling naar Tjørnuvik
De eerste klim van de wandeling naar Tjørnuvik

Koffietentje en museum

Wie na al dat rondstruinen tussen de grasdaken huisjes, de kerk en de waterval moe is en zin heeft in een (warm) drankje met een lekker stukje taart kan een momentje pakken in het Dúvugarðar museum and café. Helaas is dit alleen open in de maanden juni, juli en augustus, dus wij moesten het doen met de smakelijke foto’s op Google Maps. Heel jammer, we waren wel toe aan een warme chocolademelk! Het café zit in een oude boerderij, die gedeeltelijk 300 jaar oud is. Buiten staat een bankje waar je bij zonnig weer perfect kunt chillen en genieten van het uitzicht, maar nu konden we er niet komen, omdat het was afgezet. Het museum geeft een mooi inkijkje in het landelijke leven van de inwoners van de Faeröer van vroeger.

café Sasksun
Het raam van Dúvugarðar museum and café
Bankje bij Dúvugarðar museum and café
Bankje met uitzicht bij Dúvugarðar museum and café

Vissen in Saksunarvatn

Voor mensen die van vissen houden is het misschien een idee om je hengel uit te slaan. De omgeving staat bekend als rijk aan zalm en zeeforel. Het meer van Saksun is daar een goede plek voor. Je hebt wel een vergunning nodig, deze kun je halen in het EFFO station in Kollafjørdur.

Sasksunarvatn
Sasksunarvatn
Grasdaken boerderij sak
Grasdaken Saksun

De Faeröer eilanden bezoeken?

Wil jij ook een onvergetelijke reis door de Faeröer eilanden maken? Laat je niet afschrikken door een overstap bij het vliegen, het is namelijk echt de moeite waard om deze afgelegen plek in de Noorse zee te bezoeken. Het ligt tussen IJsland en Schotland in en heeft qua natuur dan ook zeker raakvlakken met de landschappen daar.

Tips voor een bezoek aan de Faeroër eilanden

  • Vliegen vanuit Nederland doe je het beste met SAS Airlines. Afhankelijk van welke vlucht je kiest moet je vaak 1 of 2 keer overstappen. Meestal op Kopenhagen en/of Oslo. Als je een korte overstap hebt en er is vertraging mis je soms je aansluiting, maar SAS regelt dan heel netjes de eerstvolgende vlucht. Wij hadden 3 uur overstaptijd en geen vertraging, dus hadden in Kopenhagen de tijd voor een ontbijtje en een shopmoment op het vliegveld.
  • Een huurauto op de Faeröer eilanden is wel een must. Er zijn maarliefst 18 verschillende eilanden en niet overal komt openbaar vervoer. De eilanden zijn met elkaar verbonden door tunnels of veerboten. Houdt hier ook rekening mee wat betreft de kosten: veel tunnels kosten €25 of €35 per ritje. Bij elkaar hebben wij nog wel zo’n €750 uitgegeven aan de tunnels. Het kenteken van je huurauto wordt gescand en bij het inleveren van de auto reken je af met de autoverhuurmaatschappij. Een auto kun je huren via Sunny Cars of, als je een iets goedkopere optie wenst, via Drive Boo.
  • Overnachten op de Faeröer eilanden is best een puzzel. Wij zaten uiteindelijk in een fantastisch huisje op het eiland Sandoy. Deze is aan Torshavn verbonden met een tunnel, wat ongeveer een half uur rijden is. Het lastige was wel dat we daardoor dagelijks 2 keer door de tunnel moesten als we een ander eiland gingen bezoeken. De kosten lopen dan hard op. Toch ontkom je er niet aan als je op een andere plek overnacht, want als je alle eilanden wil bezoeken zul je toch steeds door tunnels of met veerboten gaan. Wij zaten in Vacation Home Scenic Nature Sandoy Beach“ en dat is vanwege het uitzicht en het comfortabele en leuk ingerichte huisje zeker een aanrader.
riviertje in Saskun
Riviertje in Saskun
Achterkant van het kerkje
Uitzicht op het kerkje in Saskun met de bergen erachter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in