BesalúBesalú ligt in de Spaanse provincie Girona, comarca Garrotxa, in de regio Catalonië. Dit dorpje kun je goed bezoeken vanuit Barcelona. Het is zo’n anderhalf uur rijden met een (huur)auto. De straatjes en pleinen van Besalú zijn één en al gezelligheid, maar het meest in het oog springt toch wel de brug van Besalú. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de stad. De brug wordt ook vaak Puente Romano (Romaanse brug), puente de Besalú of Besalú bridge genoemd en wordt voor het eerst in documenten genoemd in 1075. Daarna is hij vele malen gerestaureerd en herbouwd, de laatste keer tijdens de Spaanse oorlog. De Romaanse burg heeft zeven bogen en twee torens en gaat over het riviertje El Fluvià heen.

Lees ook: Cadaques

Besalú, parel van Catalonië

Zodra je de fotogenieke oude brug over bent loop je in de Joodse Wijk. Hier vind je, naast gezellige winkels en restaurantjes, ook nog resten van een synagoge en Joodse baden (Mikve). Deze stammen uit de 12e eeuw. Het is trouwens ook leuk om even een foto te maken van de brug waar je met de auto overheen komt: Carrera de Girona. Aan het einde van de brug kun je via Casa Medieval ook de stad inlopen, dan loop je een rondje en kom je via de oude brug weer terug naar de parkeerplaats. Heb je een picknickkleed mee? Doe dan net als de locals en klim naar beneden, om op een kleedje aan de Fluvia rivier te picknicken. Met je voeten in het zand of het water is dat in de zomer een heerlijk plekje!

Besalú brug
Besalú brug

Hoe lang heb je nodig om Besalú te bezoeken?

Besalú is niet zo groot, er wonen pakweg 2400 mensen, maar in de zomer kan het er wel druk zijn. De tip is dan ook om vroeg in de ochtend te gaan of juist wat later op de dag. Dan zijn de meeste toeristen weer vertrokken. Ben je er buiten het seizoen, dan maakt het tijdstip van de dag niet zo uit. Parkeren kan voor de oude brug op een groot parkeerterrein.  Een bezoek aan Besalú kun je zo kort of lang maken als je zelf wenst. Wij waren er slechts een paar uur, maar we waren op doorreis naar Perpignan en hadden dus geen tijd voor een terrasje. Wil je echt uitgebreid genieten van je bezoek, dan zou ik er zeker een dagdeel of langer voor uittrekken. Wil je ook rustig uit eten kunnen, dan is een overnachting zelfs een goed idee.

oude boom besalu
Een oude boom in een straatje in Besalú

Wat is er te doen in Besalú?

Besalú is autovrij, je kunt dus op je gemak door alle straatjes ronddwalen en dan kom je vanzelf de meeste bezienswaardigheden wel tegen. Zodra je de Joodse wijk doorkruist hebt, loop je al snel op Plaça Major. Dit gezellige pleintje staat vol met winkeltjes en terrasjes. In de avond eten de mensen bij de restaurants. Op het plein staat de grote kerk: Sant Pere (Monasterio de San Pedro). Deze heeft een combinatie van Gotische en Romaanse elementen. Links van de kerk staat een circusschool, leuk om even een blik op te werpen. Helaas waren ze rondom de kerk aan het werk toen wij er waren, dat verpeste hier en daar het uitzicht. Mis ook zeker niet Sant Vicenç de Besalú, met allerlei kleurrijke hoekjes met een klein terras.

Sant pere kerk
Sant Pere kerk
Joodse wijk besalu
Joodse wijk in Besalú

Plaça Llibertat

Plaça Llibertat ligt middenin het stadje. Het is een idyllisch plein omringd door historische gebouwen en gezellige cafés. Elke week is er hier een versmarkt onder de middeleeuwse zuilengangen. Strijk er neer op één van de terrassen of dwaal de straatjes rondom het plein in. Geniet van de bloemenpracht, de bougainville bloeit overal rijkelijk. In dit stadje heerst een heerlijke sfeer.

Buiten de stad

De stad ligt aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Wie van natuur houdt, zit hier dus zeker goed. Ook het Meer van Banyoles is dichtbij, evenals de leuke stadjes Rupit, Cadaques en Girona. Wie B&B vol liefde heeft gezien, herkent Besalú misschien wel uit één van de afleveringen. B&B Masia Can Portell van Debbie en Paul is op 20 minuten van Besalú gevestigd. Een andere leuk plekje om te bezoeken is San Romà de Sau, een kerkje in een stuwmeer. Dit is ongeveer een uur en een kwartier rijden van af Besalú.

Besalú, parel van Catalonië
Besalú bridge

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in