the twist noorwegenArchitect Bjarke Ingels is de ontwerper van een prachtig museum in Noorwegen: het Kistefos Museum the Twist. Waarom dit gebouw zo heet zie je direct als je er voor staat. Het is namelijk een langwerpige constructie die halverwege een draai maakt. Echt een ontzettend gaaf gebouw! En helemaal in de herfst, als de bladeren aan de bomen om het museum heen in rood, bruin en geel kleuren. Het Kistefos Museum in de herfst bezoeken is een waar cadeautje.

Lees ook: Adembenemende wandelingen in Noorwegen

Het Kistefos Museum in de herfst bezoeken

Het Kistefos Museum The Twist is een ontwerp van architect Bjarke Ingels, die ook LEGO House in Billund heeft ontworpen. En nog veel meer prachtige gebouwen over de hele wereld trouwens. Het museum bestaat uit een hele grote beeldentuin, een houtpulp molen en industrieel museum en het museum The Twist. Alles ligt in een groot bos, waar je doorheen kunt wandelen om alle sculpturen en musea te bekijken. Vandaar dat dit zo mooi is om in de herfst te bezoeken, dan kleurt het bos prachtig en is het nog meer bijzonder dan in andere jaargetijden. Het zachte, maar mistige weer maakt het af. Op het water, de Randselva, hangt als je geluk hebt een dun laagje mist wat het uitzicht een enigszins magische sfeer geeft. Alsof het bos betoverd is, bijna. Ik vond sowieso de hele sfeer in Noorwegen in de herfst erg bijzonder. Overal paddestoelen, herfstkleuren en af en toe wat miezerige weer. En bovenal: de rust! In de herfst zijn er weinig toeristen.

Het Kistefos Museum in de herfst bezoeken

Openingstijden en toegangskaartjes

Je kunt het Kistefos museum niet in de winter bezoeken, dan is het gesloten. Vanaf half oktober tot eind april gaat het dicht, maar check altijd de website. Overigens is het sculpturenpark wel het hele jaar door open en dan ook gratis te bezoeken. Mocht je in de wintermaanden in de buurt zijn, ga dan zeker even een kijkje nemen. Doe goede wandelschoenen aan, want het kan er glad zijn. Zowel bij nat weer als wanneer het gesneeuwd heeft. Je kunt dan ook foto’s maken van The Twist van buitenaf, maar het helaas niet binnen bezoeken. Als het museum weer open is, in het voorjaar en de zomer, kun je van 10.00 tot 17.00 uur naar binnen. Een kaartje kun je online kopen, maar ook gewoon aan de kassa. De prijs is rond de €17,50, afhankelijk van de koers van de Noorse Kroon. Tot 16 jaar mag je gratis naar binnen en ouderen en studenten betalen een gereduceerd tarief.

Sculpturenpark Kistefos Jevnaker

ingang Kistefos museum

Hoe ver is het Kistefos museum The Twist rijden?

Je vindt het museum in Jevnaker, Google Maps navigeert je er eenvoudig naartoe. Er is een ruime parkeerplaats bij de ingang en als het regent zijn er gratis paraplu’s beschikbaar. Het leuke plaatsje Hønefoss is dichtbij en leuk om te bezoeken na afloop. Je kunt er prima eten en slapen. Het Kistefos museum ligt op ongeveer drie kwartier rijden vanaf het vliegveld en op een uur en een kwartier vanaf het centrum van Oslo. Hoe lang je er wil rondlopen is aan jou, wij waren ongeveer 3 uur bezig. Neem zeker je camera mee, want in de herfst is het er zo fotogeniek! Niet alleen the Twist, ook de sculpturen zijn prachtig gemaakt. En de omgeving is ook heel mooi.

sculptuur kistefos beeldentuin

fontein kistefos de twist

Accommodaties in de buurt van het Kistefos Museum

Er zijn diverse plekken om te overnachten. Zo kun je kiezen voor een plek dichtbij het museum, zoals het Thorbjørnrud Hotell, of Stunning home in Hønefoss, maar ook voor bijvoorbeeld Scandic in Hønefoss. Andere opties zijn The Apartments Company in Majorstuen of Tyrifjord hotel in Vikersund.

binnenkant kistefos the twis

Noorwegen bezoeken?

  • Je kunt met een ferry vanuit Hirtshals naar Oslo varen en zo met eigen auto gaan, maar je kunt ook vliegtickets boeken, bijvoorbeeld bij KLM.
  • Als je vliegt is een huurauto wel handig, deze huur je bij Sunny Cars.
  • Overnachtingstips staan in de blog. Je kunt ook zelf plekjes zoeken op booking.com.
  • Wil je ook wandelen? Er zijn diverse wandelgidsen voor Noorwegen te koop.
  • Naar de Lofoten in de herfst is ook een aanrader!

The Twist Jevnaker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in