Een culinaire herfst in Zuid-Tirol
IDM Südtirol-Alto Adige: Alex Moling

Zuid-Tirol is prachtig in de herfst, als de bergen rood, geel en oranje kleuren. Als de zon in ondergaat, kun je tijdens het gouden uurtje de Dolomieten zien schitteren in prachtige kleuren. In deze periode wordt ook de oogst binnengehaald, soms met speciale tradities, zoals bijvoorbeeld in  op het land de oogst wordt binnengehaald, wat gepaard gaat met unieke culinaire tradities, zoals Törggelen. Ook deze herfst wordt er in de regio van alles georganiseerd om je smaakpapillen te strelen en onvergetelijke momenten te beleven.

Lees ook: Herfst in Portland, Oregon

Törggelen… het vijfde seizoen

Elke Zuid-Tiroler vindt dat de regio heeft vijf seizoenen heeft. Zodra de wijnbladeren goudgeel kleuren en de druiven zijn geoogst, begint in Zuid-Tirol het Törggele-seizoen. Van begin oktober tot eind november openen de boerencafés hun tavernes in de buurt waar kastanjes en wijn zijn geoogst. Hier kun je in een gezellige sfeer Zuid-Tiroolse lekkernijen proeven, gepaard met “Siaße” (druivenmost) en jonge wijn. Wil je een culinaire herfst in Zuid-Tirol beleven, loop dan ook eens (een deel) van de 90 kilometer lange Kastanjeroute, wanneer de kastanjes rijp zijn. Deze eenvoudige wandeling loopt door een schilderachtig landschap van wijngaarden en kastanjebossen van het klooster Neustift bij Brixen via de hellingen van het Eisacktal, het hoogplateau Ritten en het dal van Bolzano naar Terlan/Terlano en Vilpian/Vilpiano. De regionale boerderijproducten, die je onderweg rechtstreeks bij de producent kunt kopen, zijn van hoge kwaliteit en smaken hemels.

IDM Südtirol-Alto Adige:Manuel Ferrigato
IDM Südtirol-Alto Adige:Manuel Ferrigato

Muziek langs de Zuid-Tiroolse wijnroute

Ook in het Zuiden van deze regio draait alles om wijn. Hier loopt de oudste wijnroute van Italië. Je kunt deze lopend, op de fiets of met de auto doen. Zo kom je langs de leukste kleine dorpjes, wijnboerderijen, kastelen en historische gebouwen. En continue omringd door wijngaarde in de prachtigste herfstkleuren. De komst van het najaar markeert het begin van de druivenoogst. Hierdoor is de route is in deze periode extra bijzonder. Van 20 oktober t/m 5 november worden de beste wijnen uit de streek gecombineerd met lokale en internationaal bekende muziek langs de route. Met een entreeticket vanaf € 10 krijg je toegang tot de muzikale optredens en heb je de kans om te genieten van een prachtige selectie wijnen op unieke locaties. Laat je betoveren door de Italiaanse wijncultuur in de eerste editie van Melodie di Vini langs de Zuid-Tiroolse wijnroute!

Een culinaire reis door de Dolomieten

Een culinaire herfst in Zuid-Tirol is niet compleet zonder deelname aan het driedaagse Dolomiti Gourmet Festival van 6 t/m 8 oktober 2023 ervaar je een speciaal soort smaakbeleving, omlijst door het UNESCO Werelderfgoed plekje de Dolomieten. Maak een wandeling naar de lokale producenten, doe een gastronomische safari door Dobbiaco en geniet van kookshows en livemuziek. Op diverse locaties proef je regionale lekkernijen,  gecreëerd door nationale en internationale chefs. Je kunt je deelname reserveren voor 1 dag of voor alle 3 de dagen, vanaf € 50.

Günther Pichler – Eggental Tourismus
Günther Pichler – Eggental Tourismus

Smaken van de herfst in de berghut

Tijdens de laatste twee weken van september zijn vier berghutten in Alta Badia gekoppeld aan een boerenbedrijf uit de streek. Samen met deze producent wordt een menu samengesteld die op een geselecteerde dag geproefd kan worden. In de deelnemende berghutten kun je ook de producenten persoonlijk ontmoeten en meer te weten komen over de bijzonderheden en eigenschappen van de producten. Bij een van de deelnemende berghutten, de Ütia I Tablá hut, staat bijvoorbeeld op het menu: tortellini gevuld met ricotta en wilde kruiden met citroensaus en munt. Als je hier nog niet van gaat watertanden, dan misschien wel van dit gerecht bij Club Moritzino hut: krokante buikspek, mosterd van pompoen, sjalottenfondant met Zuid-Tiroolse wijnazijn.

Unieke wild- en bosgerechten in Eggental

Als je van wildgerechten houdt, mag je de culinaire herfst in Eggental niet missen. In het najaar is er een overvloed aan zomerrijp fruit, bessen, kruiden en paddenstoelen wat de gezonde, natuurlijke ingrediënten zijn voor de smakelijke variaties van wildgerechten. Van 22 september t/m 7 oktober staan bij veel verschillende restaurants in Eggental bijzondere wild- en bosgerechten op de kaart. Neem voor de deelnemende restaurants een kijkje op deze website.

Brilschaap

Ik had nog nooit van het Vilnösser Brillenschaf, ook wel brilschaap, gehoord. Deze zie je vooral in het dal van Funes/Villnöss. Dit is het oudste schapenras van Zuid-Tirol en heeft een kenmerkende donkere pigmentatie rond de ogen. Hierdoor lijkt alsof de schapen een bril dragen, vandaar de naam. De Gastronomische Weken in oktober zijn gewijd aan dit schapenras en er worden dan ook verschillende activiteiten georganiseerd. Die ga ik niet kunnen volgen, want alles is in het Italiaans. Het is dus wel een voorwaarde dat je de taal een beetje spreekt.

Accommodaties in Zuid-Tirol?

Tja, als je dan gaat genieten van de culinaire herfst in Zuid-Tirol, wil je natuurlijk ook een fijn plekje om te slapen. Dat kan in Oostenrijk zijn of net in Italië. Aan jou de keus. Enkele tips voor accommodaties in Zuid-Tirol:

IDM Südtirol-Alto Adige:Thomas Monsorno
IDM Südtirol-Alto Adige:Thomas Monsorno

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in