de Poolse SaharaHet Słowiński Nationaal Park wordt ook wel de Poolse Sahara genoemd. Het heeft inderdaad wel wat weg van de Sahara, zij het wat minder immense dan de echte woestijn. Desondanks is het een prachtig natuurfenomeen. De moeite waard om te bezoeken. Het Nationaal Park ligt in de buurt van het plaatsje Leba in Polen. Aan de Noordkust. Op ongeveer 5 uur rijden vanaf Berlijn en zo’n 11 uur rijden vanuit Amsterdam. Het is een officiele biosphere reserve van de Unesco en grenst aan de Oostzee.

Lees ook: Gdansk

Het Słowiński Nationaal Park, de Poolse Sahara

Wanneer je graag mooie foto’s maakt, zonder al te veel mensen erop, dan raad ik je aan vroeg in de ochtend een bezoek te brengen aan het Słowiński Nationaal Park. Het is namelijk een populaire bezienswaardigheid in Polen in de buurt van de plaats Łeba en in het hoogseizoen ziet het er al snel zwart van de mensen. Dan is ook parkeren een probleem. Wij waren er rond 11 uur en moesten al aardig wat rondjes rijden voor we een plekje hadden. Vervolgens stond er ook een aardige rij bij de kassa’s en tenslotte was het zo’n beetje file lopen tot aan de Poolse Sahara zelf. Gelukkig is de zandvlakte groot genoeg om daarna de grootste mensenmassa’s te vermijden. Zo kon ik toch nog wat foto’s maken zonder al te veel publiek erop. Toch was ik liever nog iets eerder geweest.

Het Słowiński Nationaal Park toeristen

duinen in de poolse sahara bij leba

Hoe kom je bij de Poolse Sahara?

We moesten best even wat uitzoekwerk doen voor we door hadden hoe we er konden komen. Uiteindelijk heeft een Poolse man ons geholpen. Als je bij de navigatie Ruchome Wydmy komt het goed. Het eindpunt komt uit bij een parkeerterrein. Hier moet je dus een plekje zoeken en je auto neerzetten. Voor een dag betaal je ongeveer €5 (2023) Vanaf daar loop je richting de kassa’s. Het spreekt eigenlijk voor zich, gewoon de mensen achterna lopen. Meestal staat er een rij bij de kassa. Er zijn trouwens twee kassa’s, de ene is voor het kopen van een kaartje voor het NP (€2 per dag, kinderen onder de 7 gratis), de andere is voor het treintje. Ik kan je wel aanraden om ook een kaartje voor het treintje te kopen, want het is een enorm stuk lopen en vreselijk eentonig. Vanaf waar de trein je afzet moet je nog steeds ongeveer 1 km lopen. Je kunt ook nog allerlei combinatietickets kopen voor een bezoek aan het museum en de wachttoren. Voor actuele prijzen kun je hier kijken.

Het Słowiński Nationaal Park treintje

file lopen poolse sahara

Wat is de Poolse Sahara?

Het Słowiński Nationaal Park, de Poolse Sahara, is een enorme zandvlakte met uitzicht op de Baltische zee, het Lebsko meer en een bos. De totale oppervlakte is 18247 hectare. De meest mensen komen voor het Wydma Łącka (wydma = duin). Onder dat duin licht een dorp met de naam Łącka ligt onder dat duin. Rond de 16e eeuw is het bos gekapt en afgebrand door de mensen. Daarna begon het zand te stuiven en dat gaat tot op de dag van vandaag door. De wandelende parabool- en barchanduinen halen zo’n 56m hoogte.

Wydma Łącka

bomen Het Słowiński Nationaal Park

Pittige wandeling naar Wydma Łącka

Het vraagt trouwens wel wat van je conditie om vanaf het begin van het NP tot aan Wydma Łącka te komen. Het zand is heet, je loopt bergop en sowieso is lopen door het zware zand behoorlijk pittig. Je kunt het echt zien als een warkout. Neem zeker voldoende water mee, ook iets te eten is handig. Ter plekke kun je namelijk niets kopen. Als je eenmaal op het duin bent, ga je daar ook rondlopen en dan is de uiteindelijke wandeling terug naar het startpunt van de trein nog best een stuk lopen. Zeker met kinderen moet je daar rekening mee houden. Iedereen gaat sowieso dorst krijgen, en waarschijnlijk ook honger.

Pad naar Het Słowiński Nationaal Park, de Poolse Sahara

Zware wandeling naar Wydma Łącka

Bewegende duinen

Dit is het grootste gebied met bewegende duinen in Europa. Sommige duinen bewegen wel 10 meter per jaar. In 1967 is het beschermd gebied geworden. Naast de duinen zijn er wandelingen door het hele natuurgebied te volgen. In totaal zijn er 140 km aan gemarkeerde wandelpaden. Liefhebbers van wandelen en fotografie kunnen hier zeker hun hart ophalen. Let trouwens even op, voor commerciële foto’s moet je extra betalen zag ik op de website.

bewegende duinen in Europa

Bewegende duinen

Badplaats Łeba

Een perfecte uitvalsbasis om het Słowiński Nationaal Park te bezoeken is het badplaatsje Łeba. Het is een gezellig, ietwat toeristisch stadje met veel sfeer. Wij hebben er enkele nachten geslapen en zijn daar ook heerlijk naar het strand geweest. Je kunt in Łeba ook prima eten, bijvoorbeeld bij Hotel Restaurant Sailor en Chata Rybacka voor het avondeten en bij Piekarnia Manufaktura Plotka voor ontbijt of lunch. Tips om te overnachten zijn:

Piekarnia Manufaktura Plotka

Het Słowiński Nationaal Park bezoeken?

  • Het is een rit die prima te doen is met de auto, in pakweg 11 uurtjes ben je in Łeba. Vliegen met Transavia kan ook, je vliegt dan op Gdansk en rijdt in 1,5 uur naar het Nationaal Park.
  • Huur een auto van Sunny Cars en rijd in ongeveer 2 uurtjes naar Słowiński Nationaal Park.
  • Accommodaties boek ik meestal via Booking.com
  • Vergeet je reisgids niet!

Het Słowiński Nationaal Park en bos bezoeken

Poolse sahara

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in