Gdańsk, onverwacht sfeervol en gezellig!Als ik vroeger aan Gdańsk dacht, dan verwachtte ik een soort saaie industriestad waar weinig te beleven viel. Toen ik de stad daadwerkelijk bezocht tijdens mijn vakantie in Polen, was ik aangenaam verrast. Wat een leuke stad is dit! Ik voelde me er meteen thuis. Na een aantal dagen stedentrip Gdańsk ken ik de meeste ins & outs en heb ik ook een parel van een accommodatie in het hartje van het centrum gevonden. Tevens hebben we heel veel restaurantjes uitgeprobeerd. Zet deze stad maar op je lijstje. Gdańsk, onverwacht sfeervol en gezellig!

Lees ook: Het Słowiński Nationaal Park, de Poolse Sahara

Gdańsk, onverwacht sfeervol en gezellig!

Het centrale hart van Gdańsk is eigenlijk links en rechts van de Nowa Motlawa, het water dat door Gdanks stroomt en waar de wereldberoemde graanmolen staat. Langs dit water heb je links en rechts allerlei restaurantjes met uitzicht op het water en de schepen die er doorheen varen. Het doet een beetje denken aan Nyhavn in Denemarken. Dezelfde gezelligheid en sfeer. Zeker in de zomer is het hier een drukke bedoeling. Ben je vroeg in de ochtend, nog voor de restaurants opengaan, dan kun je hier ook prima een rondje hardlopen. Heerlijk met de opkomende zon.

Lange kade Gdańsk

Een stukje geschiedenis over Gdańsk

Gdańsk ligt in Pommeren en wordt ook wel de Parel van de Oostzee genoemd. Vroeger heette de stad Danzig, vanwege de invloed van de Pruisen. Dat was voor de oorlog, toen Danzig flink werd vernietigd en er haast niets meer van over was. Maar de Hanzestad is herrezen en herbouwd. Qua architectuur lijkt de stad op Hollandse steden en is dan ook perfect om op je gemak rond te slenteren. Gdańsk staat bekend om z’n barnsteen, die je ook in vele winkels kunt kopen in oa de vorm van sieraden. Daarnaast zijn er scheepswerven opgericht.

Gdańsk haven

Zeker doen in Gdańsk: de koninklijke route

Gdańsk bruist van de gezelligheid. Ik vond het leuk om de Koninklijke route te wandelen (Ook wel Trakt Królewski, Droga Królewska of Royal Walk genoemd). Deze wandeling duurt ongeveer 2 uur en komt langs de meest bekende bezienswaardigheden. Het vertrek is bij de Hoge Poort, waarmee je meteen de eerste bezienswaardigheid te pakken hebt. Dit was namelijk de ceremoniële hoofdpoort van de stad, gebouwd in 1574 als voorpoort van de vestingwerken. De route heet zo, omdat dit de plechtige route was die de koningen jaarlijks maakten bij hun officiële bezoek aan de stad.

Voorpoort

Gdańsk bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden die je tegenkomt als je de Koninklijke route loopt zijn legio. Je kunt steeds kiezen hoe lang je ergens blijft. Sommige musea wil je misschien bezoeken, andere sla je over. Op volgorde van de route kom je de volgende bezienswaardigheden in Gdańsk tegen:

 • Voorpoort, gevangenistoren en Folterkamer
 • Het Barnsteenmuseum zit ook in de Voorpoort en telt 5 verdiepingen, waarbij het hele proces van het vormen en winnen van het kostbare barnsteen, tot het verwerken ervan, wordt uitgelegd.
 • De zilveren Millenniumboom op de Kolenmarkt, die hier in 1997 door edelsmeden werd “geplant” wegens het duizendjarig bestaan van de stad. Werp ook een blik op het Groot Arsenaal en de Strotoren met het beeld De Kozak. Deze staan op hetzelfde plein.
 • De Gouden Poort (Zlota Brama) werd in 1612 gebouwd in Renaissancestijl. Er staan 8 beelden op de poort dit in 1648 werden toegevoegd.
 • De St. Jorishal is een gotisch stenen gebouw met een opmerkelijk mooi 16e eeuwse lantaarn
 • Ulica Długa is een lange straat die loopt in een bocht en uitkomt bij de prachtige stadhuistoren. Hier vind je het Uphagenhuis en het Museum van de 18e eeuwse burgerinterieurs. Ik ben hier niet binnen geweest, dus geen idee of het leuk is. Huisnummer 69 en 70 schijnen de enige huizen te zijn die de oorlog hebben overleefd. Nummer 45 is het Schumannhuis, waar het VVV en een pension in gevestigd zijn
 • Het Stadhuis (Ratusz Głównego Miasta) is gebouwd in 1379 en heeft een aantal mooie beelden op de spits staan.
 • Het Historisch Museum van Gdańsk werd in 1945 platgegooid, maar is helemaal opnieuw opgebouwd. De Raadszaal en de Apotheose van Gdańsk schijnen de moeite waard te zijn. Ik heb het zelf niet bezocht.
 • De volgende stop is de Lange Markt (Dlugi Targ) en dit is eigenlijk het hart van de stad. Naast de prachtige herenhuizen, die na de oorlog herbouwd zijn, vind je hier ook de Neptunusfontein. Deze dateert uit 1633 en is het symbool voor deze trotse en welvarende handelsstad.
 • Ook op de Grote Markt vind je het Artushof, met zijn mooie arcaden. Vernoemd naar Koning Arthur. Het is een gotische hal en een museum, waar ik wederom niet binnen ben geweest. De tegelkachel en het palmgewelf schijnen prachtig te zijn.
 • Op nummer 41 vind je het Gouden Huis (Zlota Kamiencizka). De rijk gedecoreerde gevel valt direct op. Er staan beelden op uit de klassieke oudheid.
 • De Groene Poort (Zielona Brama) bevindt zich eveneens aan het einde van de Lange Markt, net voor de kade van de Motlawa. Hierachter ligt de Groene Brug die toegang geeft tot het Graanpakhuiseiland.
 • Als je links de Lange Kade volgt, eindigt deze wandeling bij het beroemde Graanpakhuis. Hier vind je de Broodbakkerspoort, het Archeologisch museum en natuurlijk de Middeleeuwse kraan, een icoon in Gdańsk. Vroeger werd de kraan gebruikt voor het laden en lossen van schepen. Tegenwoordig is het een fotogenieke plek, die je tevens kunt bezoeken als museum. De kraan is onderdeel van het Maritiem Museum. In de oorlog is hij flink vernietigd, maar gelukkig in ere hersteld.

middeleeuws graanpakhuis

Kerken in Gdańsk

Voor wie ervan houdt: kerken zijn er ook in Gdańsk. Oa de St. Janskerk (Kosciol sw Jana) uit de 14e eeuw en de Onze Lieve Vrouwenbasiliek met de astronomische klok zijn de moeite waard om te bezichtigen. Ik hou wel van de mystieke en historische sfeer van oude kerken, dus ik loop er meestal wel even langs en omheen. Ook de St. Nicolaaskerk en de St. Catharinakerk zijn de moeite van het noemen waard. De Mariastraat is een van de mooiste en meest pittoreske straatjes in heel Gdańsk. Hier koop je barnsteen bij één van de idyllische winkeltjes. Op Google Maps vind je dit straatje onder de naam Ulica Mariacka, maar er is een grote kans dat je er vanzelf al doorheen loopt als je de stad verkent.

Gdańsk met kinderen

Wij waren in Gdańsk met onże kinderen en zij hebben zich prima vermaakt. Af en toe kregen ze een enorm puntijsje, wat je overal op straat verkocht ziet worden. Het speelgoedmuseum (Museum Starych Zabawek) was ook erg leuk voor de kinderen, net als het Postmuseum (Museum Poaczty Polskiej). Het Museum van de Tweede Wereldoorlog (Museum II Wojny Swiatowej) heeft een aparte kinderafdeling, maar deze hebben wij niet bezocht. Een dagje strand konden de kinderen ook waarderen, evenals het laten invlechten van hun haren met allerlei gekleurd garen en het stoppen bij de diverse goede restaurants.

punt ijs gdansk

Naar het strand bij Gdańsk: Sopot en Gdynia

Dichtbij Gdańsk vind je twee kuststeden: Sopot en Gdynia. Beiden zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken. Wij hebben in Sopot een dagdeel lekker op het strand doorgebracht, waarbij we dankbaar gebruik maakten van het heerlijke zeewater om af te koelen op een hete dag. Sopot is dan ook meer een badplaats, terwijl Gdynia bekend staat als het centrum van handel en kleine industrie.

Sopot strand

Leuke restaurants in Gdańsk

Als je van lekker eten houdt dan zit je in Gdańsk helemaal goed. Ook hier geldt: Gdańsk, onverwacht sfeervol en gezellig! Wij zijn bijna elke dag meerdere malen uit eten geweest en hebben dus allerlei ontbijttentjes, koffietentjes en restaurants uitgeprobeerd. Onze tips:

 • Whiskey in the Jar vonden de kinderen fantastisch, vooral vanwege de overheerlijke spareribs.
 • Chleb i Wino is goed voor zowel ontbijt, lunch als diner
 • Eliksir is een zeer goed restaurant en cocktailbar

Gdańsk by night

Waar overnachten in Gdańsk?

Natuurlijk kun je op booking.com zelf iets leuks vinden, maar wij waren heel erg enthousiast over een soort loft middenin het centrum. Hier sliepen we wel met z’n allen op 1 kamer, maar er was een enorm mooie en grote badkamer, het lag centraal, was rustig en spotgoedkoop. Dit adresje deel ik dus graag met jullie: Forrest Apartments & Hostel.

Tip: Kijk voor meer informatie ook op de website van Visit Gdansk

Gdańsk leuke accommodatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in