Holašovice, Unesco WerelderfgoedHolašovice, UNESCO Werelderfgoed in Tsjechië sinds 1998, is een beeldschoon historisch dorpje. Het is schitterend bewaard gebleven uit ongeveer 1263, maar heeft in de loop der jaren wel de nodige opknapbeurten gehad. In feite is het een mooi bewaard gebleven traditioneel Centraal-Europees dorp. De oorspronkelijke nederzetting bestond oorspronkelijk uit ongeveer 23 boerderijen. Deze werden ook wel Tofts genoemd. Heden ten dage zijn dit beschermde monumenten. Zelfs de stallen en schuren. De plattegrond stamt uit de middeleeuwen, toen er dus al een nederzetting was, de huizen in deze vorm zijn uit latere tijden, zo rond de 18e en 19e eeuw. Ook hier zie je weer invloeden van de Zuid-Boheemse boerenbarokstijl.

Lees ook: Olomouc, een bloeiende stad in Zuid-Moravië

Holašovice, Unesco Werelderfgoed

Holašovice staat niet eens in mijn reisgids, maar op de valreep kom ik er achter dat dit dorp in de buurt ligt van Jankov, waar we overnachten. Het is een enigszins regenachtige dag en we willen iets gaan doen nu het bewolkt is. Ik kom dit bijzondere plekje tegen als ik zoek op Unesco werelderfgoed in Tsjechië en zo besluiten we er naartoe te rijden. Het is maar 30 minuten. Bij aankomst doet het dorpje wat troosteloos aan, zo met de donkere wolken erboven. Er vallen spetters en dat maakt dat de 150 bewoners zich schuilhouden in hun huizen. Op straat is er weinig even. Toch worden we meteen enthousiast van de gemoedelijke sfeer en gekleurde huisjes die rondom een groot veld met een vijver staan. De gevels zijn prachtig versierd en hier en daar staat een waterpomp, waar de kinderen meteen mee gaan spelen.

Holašovice, Unesco Werelderfgoed dorpje

Stonehenge Holašovice

Waar we de auto parkeren zien we een grasveld met een cirkel van stenen. Geen idee wat het is, maar we besluiten er heen te lopen. Al snel komt er een oud vrouwtje met een karretje achter ons aan en sommeert ons te betalen. Ze spreekt geen Engels en we besluiten haar een paar euro te geven, waarvan we achteraf denken dat we opgelicht zijn. Nergens is een kassa en veel meer dan een paar stenen zijn het niet. We denken dat ze zo lekker wat geld binnenhaalt, maar goed, ze zal het wel nodig hebben. Later begrijpen we dat deze Stonehenge sinds 2008 bestaat, gemaakt door inwoner Václav Jílek. De 25 granieten stenen zijn gevonden in de omgeving van Holašovice en zijn door hem neergezet op een heuveltje net buiten het dorp. Ze vormen een cirkel van ongeveer 30 meter. De omgeving wordt goed onderhouden, want het ziet er prachtig uit. Overal bloeien bloemen. Het is wel een fijne en serene plek om even rond te lopen.

Stonehenge Holašovice

distels bloeien

Wat is er te zien in Holašovice?

Je zou het plein een soort dorpsplein kunnen noemen. Naast een kapel, herberg, smederij, keramiekwinkel, museum, bezoekerscentrum en wat waterputten kom je ook enkele restaurantjes tegen. Je kunt genieten van rondleidingen door de oude gebouwen, wandelingen door de pittoreske straten en het bewonderen van de unieke architectuur. Bijzonder zijn de marktplaats (210 bij 70 meter) met daarop onder andere de Johannes van Nepomuk kapel. de zuil met de geschiedenis van Holašovice, de waterpompen voor de gevels, de fraai gedecoreerde poorten en de details op de gevels niet vergeten.

Wat is er te zien in Holašovice Fraaie geveltjes werelderfgoed tsjechie

Geschiedenis over het historische dorpje

In de tijd van de Pest werd bijna het hele dorp uitgeroeid. Slechts 2 bewoners bleven in leven tussen 1520 en 1525. Daarna bloeide het dorp weer op, tot de Duitsers het uitroeiden in de tweede wereldoorlog en het een spookstadje werd. Sinds 1990 is begonnen het dorp weer op de kaart te krijgen. De gevels zijn opgeknapt en in de oude staat hersteld en dit heeft er in geresulteerd dat het uiteindelijk 8 jaar later op de werelderfgoedlijst werd opgenomen. Het is nu eigenlijk een soort levend openlucht museum.

leuk restaurant holasovice

Overzicht Holašovice

Restaurantjes in Holašovice

We hebben geluk, want terwijl we rustig rondlopen begint de zon een beetje door de bewolking te prikken. We hebben trek en besluiten op één van de terrasjes te gaan zitten. Intussen zien we wat fietsers aankomen die hetzelfde plan hebben, het blijken Nederlanders te zijn en we raken aan de praat.

Holašovicka Hospoda

Overnachten in Holašovice

In Holašovice is slechts één accommodatie te vinden, die vaak vol zit. Gelukkig kun je dicht in de buurt ook enkele fijne plekjes vinden. Wij zaten zelf in Jankov, maar op 15 km rijden kun je ook terecht in Cesky Krumlov.

Spejchar u Vojty

Tsjechië bezoeken?

  • Vliegen kan met Transavia naar Praag, maar ook de trein is een prima optie.
  • Huur een auto van Sunny Cars en rijd in ongeveer 2 uurtjes naar Holašovice
  • Accommodaties boek ik meestal via Booking.com
  • Vergeet je reisgids niet!

Uitzicht Holasovice

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in