Zonnewijzer OlomoucOlomouc, een bloeiende stad in Noord-Moravië. Of moet ik zeggen “boeiende”? Dat is het namelijk ook. Tot 1641 was dit stadje de hoofdstad van Moravie. Nog steeds zijn er prachtige historische gebouwen, groenrijke parken en een prachtig plein met fonteinen en UNESCO werelderfgoed. In deze blog neem ik je mee naar het stadje Olomouc en vertel je alles over de bezienswaardigheden en leukste restaurantjes.

Lees ook: Praag bezienswaardigheden

Olomouc, een bloeiende stad in Noord-Moravië

Er zijn bewijzen dat in de 7e eeuw op de plek van Olomouc al een nederzetting was. Daarna is er documentatie uit 1036 als bisschopsstad, maar in de 16e eeuw kwam de stad pas echt tot bloei. Helaas had de dertigjarige oorlog wel zijn weerslag, maar toch is de stad nog altijd een bruisende plek. De gezelligheid speelt zich vooral af rondom de twee centrale pleinen, die het oude centrum vormen. Hoewel hier auto’s staan, mag je er trouwens niet parkeren of zelfs maar autorijden: dit is alleen toegestaan voor bewoners. Het beste parkeer je net buiten het centrum en loop je in enkele minuten naar alle bezienswaardigheden.

terrasjes olomouc

De Zuil van de Heilige drie-eenheid: UNESCO

Eén van die bezienswaardigheden is de Zuil van de Heilige drie-eenheid. Deze werd gebouwd rond de 18e eeuw en is ontworpen in de karakteristieke stijl van deze streek. Deze stijl wordt Olomouc Barok genoemd. De zuil is zo’n 35 meter hoog en bevat prachtige versieringen van religieuze sculpturen, gemaakt door de Moravische kunstenaar Ondrej Zahner. Deze zuil staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hij is gemaakt als dank voor het afwenden van de Pest.

De Zuil van de Heilige drie-eenhei

Horni Namesti

Eén van de bekende pleinen in Olomouc is Horni Namesti. Hier vind je het raadhuis (Radnice) met een astronomische klok (die helaas in de stijgers stond toen wij er waren, dus ik heb er geen foto van). Verder zie je hier ook de Drievuldigheidszuil en het Moravische theater. Gustav Mahler was hier in 1883 directeur, café Mahler aan de overzijde is naar hem vernoemd. In de zomer zit je hier lekker op het terras. Op dit plein vind je ook de gotische St-Moritzkerk, die van binnen enorme gewelven en pilaren heeft. Leuk om even een kijkje te nemen. De toren kun je beklimmen voor een uitzicht over Olomouc.

Horni Namesti

De fontein van Caesar

De inwoners van Olomouc geloven dat Julius Caesar hun woonplaats heeft gesticht. Om die reden is de grote barokfontein op het markplein naar hem vermoed. Of het echt zo is, is niet duidelijk, maar de fontein is hoe dan ook prachtig en geeft welkome verkoeling in de hete zomermaanden. Werp ook even een blik op de geschilderde zonnewijzer op de muur van het gebouw achter de fontein.

Fontein van Caesar olomouc

fontein caesar olomouc

Dolni Namesti

Vanaf hier loop je eenvoudig naar het andere plein: Dolni Namesti. Hier vind je vooral Renaissance huizen, zoals het Hauenschild paleis op nummer 27. Op het plein zitten ook enkele goede restaurants, zoals bijvoorbeeld Hanacka Hospoda, een biercafé met prachtige gewelven binnen. Je kunt hier goed eten voor een mooie prijs. Zowel binnen als buiten op het terras.

Hanacka Hospoda binnen

Kerken, kapelletjes en kathedralen

Olomouc is rijk aan allerlei kerken, kathedralen en kapelletjes. Een bewijs dat het ook altijd een religieuze stad is geweest. De moeite waard om even naartoe te lopen, mits je ervan houdt natuurlijk, zijn: St. Michaelskerk, de Sarkanderkapel en de Maria-Sneeuwkerk, die op het Republikeinse plein zit.

plein Olomouc

Bisschoppelijk paleis

Wie nog niet genoeg heeft van al die prachtige historische bouwwerken kan nog even doorlopen naar het bisschoppelijk paleis en het Hradiskoklooster. Beiden liggen een eindje buiten het centrum, ongeveer 2,5 km (30 minuten lopen). Het is ook weer een barok paleis. Zelf had ik het inmiddels wel gehad met al die gebouwen en mijn kinderen ook. Tijd voor de inwendige mens!

cafe la fee olomouc

Leuke restaurants in Olomouc

Niets zo leuk als restaurantjes ontdekken vind ik. Die vonden we ook zeker. Van traditioneel Tsjechisch tot een hippe wijnbar. Hoewel Olomouc een rustig plaatsje is, zelfs in het hoogseizoen, waren er best veel leuke restaurantjes, koffietentjes en barretjes. Hieronder enkele tips die wij zelf hebben uitgeprobeerd.

  • Café La Fee is onze nummer 1. Hier kun je heerlijk ontbijten of lunchen. Onze dochter heet Fee, dat maakte het extra leuk. Toen de ober het hoorde, kregen we een kopje mee met de naam van het restaurant “Fee” erop. Een waardevol souvenir.
  • Het biercafé en restaurant Hanacka Hospoda heeft heel goed eten. Tsjechisch, dus vrij veel vlees, maar van prima kwaliteit. Mals vlees, goede hamburgers en verse salade.
  • Galerie Caesar is een sfeervolle Italiaan die naast pizza’s ook allerlei soorten pasta serveert.
  • U Cerveneho Volka ligt naast het Hauenschildpaleis. De keuken is voornamelijk Tsjechisch.
  • Na břehu Rhôny is een leuke wijnbar

Hanacka Hospoda

Leuke accommodatie in Olomouc

Wij zaten zelf net buiten Olomouc in een Penzion, wat op zich fijn was, omdat we in de natuur zaten. ’s Morgens kon ik een rondje hardlopen over smalle geasfalteerde weggetjes met uitzicht. Dat gaf rust. Helaas is deze accommodatie inmiddels niet meer te boeken. In de stad zelf zijn gelukkig ook leuke plekjes te vinden.

Pension Moravsky Grunt

Zwemmen in de buurt van Olomouc

Wie behoefte heeft om in het hete weer een duik te nemen kan ik een zwemplekje aanraden met de naam Natural Swimming Pool Podebrady. Eenvoudig parkeren en een mooi grasveld. In het meertje kunnen jong en oud lekker zwemmen. Het is ongeveer een kwartiertje rijden met de auto vanuit het centrum.

Natural Swimming Pool Podebrady

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in