Gouden straatje PraagPraag bezienswaardigheden, wat moet je er echt gezien hebben en wat kun je overslaan? Wij maakten een rondreis door Tsjechië en verbleven een aantal dagen in Praag. Als kind was er al eens geweest en tegenwoordig is het bij ons ook een geliefde tussenstop naar andere landen, op de heen- of de terugweg. Zelfs mijn dochters vragen erom, iedereen wordt blij van Praag. We vinden het één van de leukste steden in Europa en dus heel geschikt voor een stedentrip. Wat is er te zien en te doen in Praag? Genoeg! In deze reisblog vertel ik alles over Praagse bezienswaardigheden en alle mooie plekjes daar.

Lees ook: Olomouc, een bloeiende stad in Noord-Moravië

Praag bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Praag kun je eigenlijk verdelen in 4 delen: De Burchtwijk, Mala Strana, de Oude Stad en de Nieuwe stad met z’n buitenwijken. Alle wijken in Praag hebben interessante plekken om te ontdekken. Een aantal zijn al jaren bekend en zeker in het hoogseizoen erg toeristisch. Het beste bezoek je ze zo vroeg mogelijk, rond lunchtijd of zo laat mogelijk. Daar moet je dan wel een vroege wekker voor over hebben, maar ik kan je vertellen dat de Karlsbrug in Praag bij zonsopkomst een waar cadeautje is. De wekker ging om half 6, maar de stad is dan wel bijna helemaal leeg en je kunt zo doorlopen. Ook heb je geen hordes mensen op je foto’s staan. In deze blog vertel ik over alle wijken, behalve de Nieuwe stad en z’n buitenwijken. Die bewaar ik voor een andere blog.

Certovce

Burchtwijk

We beginnen met de Burchtwijk in Praag. Hier vind je vooral enorm veel historie. Kerken, paleizen, het Gouden straatje, de Koninklijke tuinen, het gedeelte rondom het Hradcanyplein. Schilderachtige straatjes, maar ook schitterende uitzichtpunten. Hier ontdek je waarom Praag ook wel eens de stad van de duizend torens wordt genoemd. Om alles goed te bekijken en bezichtigen kun je er het beste een dag voor uittrekken. Dan is er voldoende tijd om ook leuke restaurantjes in die wijk uit te proberen.

Burchtwijk Hradany

De Praagse Burcht

De Praagse Burcht lijkt een stad in een stad. Binnenpleinen en pittoreske steegjes omringen het Koninklijk paleis en de kathedraal. Ook zijn er diverse musea te bezichtigen. Wie van kerken houdt moet zeker de St. Vituskathedraal ook aan de binnenkant zien. Het is een waanzinnig complex met graftombes en bijzondere kapelletjes. Velen tippen ook de audiotour door het Lobkowiczpaleis, omdat deze is ingesproken door prins Lobkowicz zelf. Zo kom je leuke familieanekdotes te weten. De St. Jorisbasiliek is met zijn knalrode gevel een plaatje om te zien.

Praagse Burcht wijk

Praagse Burcht

St. Vituskathedraal

Het gouden straatje

Tot slot is het Gouden Straatje in Praag natuurlijk een alom bekende bezienswaardigheid rondom de Praagse Burcht. In google kun je ‘m vinden als Zlata Ulicka. Het straatje ligt tussen twee torens: de Witte toren en de Dalibortoren. Wie gouden huisjes verwacht komt bedrogen uit, hier vind je juist het meest kleurrijke straatje van heel Praag. De naam ontleend zich niet eens aan de alchemisten die tijdens het bewind van Rudolf II hun werk deden in dit straatje. Het is genoemd naar de goudsmeden die hier in de 17e eeuw woonden.

Praag bezienswaardigheden

Burchtwijk Hradany

Vroeger woonde hier het personeel dat werkte in De Burcht. Nu vind je hier deels beeldschone straatjes die de sfeer ademen van vervlogen ambachtstijden en deels de grote paleizen en paleistuinen. Een straatje dat je zeker moet bekijken is Novy Svet. Dit is misschien wel het meest pittoreske straatje van de wijk. De koninklijke tuinen alsmede het Sternbergpaleis en het Schwarzenbergpaleis zijn mooi om te bekijken. Ook het Toscanepaleis, Martinitzpaleis en Cerninpaleis worden genoemd als interessante bezienswaardigheden.

Burchtwijk Hradany

De Praagse wijk Mala Strana

De wijk Mala Strana gaat eigenlijk over in de Burchtwijk. Ze liggen tegen elkaar aan of zijn zelfs enigszins met elkaar verweven. Je kunt er een mooie rondwandeling maken langs alle bezienswaardigheden.

Mala Strana

John Lennon Wall

Muziekliefhebbers zullen zeker een kijkje willen nemen bij de John Lennon Wall. Het is een eerbetoon aan de zanger en een kunstig project. Fotogeniek ook, het is soms best even wachten tot jij aan de beurt bent voor een foto. Ook hier geldt: kom vroeg, dan heb je hier geen last van.

John Lennon Wall Praag

Kampa Park

Dichtbij de Legii brug met z’n twee torens en op zo’n 5 minuutjes lopen van de John Lennon Wall vind je het Kampa Park. Een heerlijk rustig plekje in het midden van de stad. Hier kun je even stoppen voor een picknick om te chillen en genieten van het uitzicht over de Certovka rivier.

Kampa park zicht op de karelsbrug

Petrinheuvel

De Petrinheuvel grenst aan de Burchtwijk en staat bekend als een groen gebied binnen de stadsgrenzen. Er staat een bouwwerk dat iets weg heeft van de Eiffeltoren. Je kunt de Petrintoren beklimmen, 300 treden. Deze toren is een mini-versie van de Eiffeltoren en gebouwd in 1891. Hij stond eerder op een andere plek, pas in 1935 werd hij op de Petrinheuvel geplaatst. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad, en in het bijzonder over de kronkelende paadjes met fruitbomen en wijngaarden die je op deze heuvel ziet staan. Het is een geliefde plek van de locals om de hectiek in de stad te ontvluchten. Wie met heet weer geen zin heeft in de klim (die wel goed is voor je conditie), pakt de funiculaire. Deze vertrekt bij Ujezd, elke 10 minuten. Leuk om te bezoeken in deze omgeving zijn de Sterrenwacht en de Rozentuin.

Petrin tower praag

Oude Stad Praag

Ook in de oude stad van Praag is veel te zien en te doen. Stare Mesto (Oude stad) heeft nog steeds de Middeleeuwse indeling. De huizen staan nog op oude funderingen uit de 11e en 12e eeuw en alle straten aan het oude stadsplein Staromestke Namesti lopen naar de oever van de Vltava. Hier vind je ook enorm veel historie, meer nog dan in de Burchtwijk. De wijk is niet groot en alles is goed aan te lopen.

Staromestke Namesti

De Karelsbrug

Als meisje van 14 liep ik hier al rond en heb daar mooie herinneringen aan. De straatmuzikanten en kunstenaars en de gezellige drukte op de Karelsbrug ben ik nooit vergeten. Een extra mooie herinnering heb ik aan het zien van de zonsopkomst bij de Karelsbrug. Weinig mensen op de brug en een schitterende spiegeling van de zonsopkomst in het water van de Vltava. Hier en daar een bootje. Serene rust. Een contrast met de drukte en hectiek die je overdag ervaart.

Karelsbrug Praag

Josefov

In 1850 werd deze Joodse wijk pas officieel toegevoegd aan Praag. Je ziet het ook meteen aan de Joodse mensen die er rondlopen als je de wijk met een bezoekje vereert. De Oud-Nieuwsynagoge is één van de bezienswaardigheden, evenals de Oude Joodse begraafplaats. Dit laatste vond ik zelf het meest indrukwekkend. Groot! En de historie spat er vanaf. Overal schots en scheve grafstenen, vaak met briefjes erop. Met het trieste weer dat ik aantrof deed het zelfs een beetje sinister aan af en toe. Helemaal toen er een zwarte kat wegsprong vanachter een grafsteen. De Pinkasynagoge is een emotioneel monument met de namen van Joden die in de oorlog zijn vermoord. In 1787 was de laatste begrafenis hier. Het oudste graf aanwezig is dat van Avigdor Karo uit 1439. Terwijl ik rondliep probeerde ik me voor te stellen dat er zoveel jaren geleden al mensen hier kwamen. En hoe zou het er toen hebben uitgezien? Praag was vast niet zo’n mega stad nog toen. Bezoek ook het Joods museum en bekijk de kraampjes rondom de begraafplaats. Het St. Agnesklooster is ook de moeite waard.

Synagoge praag

Joodse begraafplaats praag

Astronomische klok

Ieder uur is het een drukte van belang op het oude plein, want dan slaat de Astronomische klok. Het is een dringen van jewelste, terwijl het niet eens zoveel voorstelt. Uiteraard wel leuk om een keer gezien te hebben, maar het beste doe je dat wel vroeg ook. Check vooraf de tijden, wij stonden er zo vroeg dat hij niets deed. Ook weer jammer.

Astronomische klok praag

Restaurant tips in Praag

Wij hebben in een aantal hele leuke restaurantjes en koffietentjes gegeten, die ik graag met jullie deel. Van ontbijt tot lunch, van diner tot ijs.

 • Pasta Fresca is een Italiaans restaurant in een kelder, vlakbij het oude plein, van zeer goede kwaliteit.
 • Café Chloé Praha is vooral roze en heel erg lekker voor een ontbijtje of dessert
 • Field is een sterrenrestaurant. Een enorme belevenis, maar wat minder goed voor je portemonnee. Wel heel erg lekker!
 • Manifesto Market is een soort openlucht foodhall. Verschillende restaurantjes en roodtrucks bij elkaar, iedereen kan kiezen waar hij of zij zin in heeft en er zijn verschillende zitjes. Hippe plek!
 • Na Kopci is een restaurant wat meer buiten Praag. Hier moet je echt met de auto naartoe, maar het is wel een fijne plek met leuke foto’s op de muur
 • Café Letka voor koffie of ontbijt
 • Bistro Monk voor lunch een heerlijke plek op het terras in de schaduw
 • Vind hier 6 x healthy hotspots in Praag

Manifesto Praag

Bistro Monk Praag

Praag bezoeken?

Praag is een geweldige stad voor een citytrip. Naast Sarajevo en Oslo misschien wel één van de hipste steden. En een groot voordeel: Praag is nog steeds relatief goedkoop. Al is het niet meer zo spotgoedkoop als tien jaar geleden.

 • Vliegen kan met Transavia
 • Een auto huur je het beste bij Sunny Cars, of je regelt het ter plekke. Dat is vooral handig als je ook buiten Praag nog iets wil doen. In Praag kan alles bijna lopend.
 • Overnachtingen boek ik altijd via booking.com. Praag heeft genoeg leuke plekjes!
 • Een reisgids over Praag kun je uiteraard nog bestellen als je niet genoeg hebt aan deze blog 😉
 • Tip: Bezoek ook het leuke dorpje (op 2 uur rijden van Praag) Holasovice

Letka praag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in