Saltstraumen, de sterkste getijdestroom ter wereld. Ik had er nog niet eerder van gehoord, tot ik naar Noorwegen ging en nog een dag over had in de buurt van Bodø. Ik ging op zoek wat er nog meer te doen was in die omgeving en ontdekte het bijzondere natuurverschijnsel van de Saltstrauen. Dit natuurfenomeen ligt op zo’n 10 km afstand van de stad Bodø en als je in de buurt bent, is het zeker een aanrader om deze plek te bezoeken. Ik vond het waanzinnig om te zien!

Lees ook: Wat te doen in Bodø?

Saltstraumen, de sterkste getijdestroom ter wereld

Ik was dus in Bodø, vanwege een bezoek aan de Lofoten. Op de terugweg had ik nog wat tijd over voor mijn vliegtuig ging. Inmiddels had ik gelezen over de Saltstraumen. Er werd gesproken over “natuurgeweld”, “een spektakel”, “de krachtigste getijdestroom” en hoe bijzonder het was om dit te mogen aanschouwen. Ik besloot dat dit sowieso op mijn lijstje moest en reed in een half uur van Bodø met de huurauto naar Salstraumen, tussen Saltenfjorden en Skjerstadfjorden. Vooraf had ik het tij gecheckt via deze website, want het moment dat de getijden met elkaar “in gevecht” gaan kun je niet de hele dag door zien. Slechts 4 keer per etmaal, als het getij keert en het water tussen de fjorden tegen elkaar instroomt, ontstaan er spectaculaire draaikolken in het water. Ongeveer 400 miljoen kubieke meter water gaat door de smalle zeestraat. Dat zie je en dat hoor je!

overzicht Saltstraumen

Wanneer kun je het beste naar de Saltstraumen gaan kijken?

De Saltstraumen in Noorwegen kun je dit fenomenale natuurverschijnsel het allerbeste bekijken rond nieuwe maan of volle maan, met eventueel een speling van zo’n dag of 3 ervoor of erna. Dan is de stroming het sterkst en dus het verschil tussen eb en vloed het grootst. Dat verschil kan wel 3 meter zijn, indrukwekkend!

Waar kun je parkeren bij de Saltstraumen?

Bij de Saltstraumen zijn zowel links als rechts van de Saltstraumbrua (de grote brug over de fjorden heen) parkeerplekken. Wij waren rechtsaf gegaan en hebben geparkeerd in de buurt van Saltstraumen hotel. Daar zit Saltstraumen parking. Sla je linksaf bij de Ripnesveien dan kun je aan die kant ook parkeerplekken vinden. Het maakt niet uit waar je staat, vanaf beide plekken is het nog een stukje lopen de brug op of juist onder de brug in het park, waar je de draaikolken het beste kunt zien. Vergeet na het spektakel niet om ook even het parkje beneden in te lopen. Daar zijn een aantal verborgen pareltjes te vinden, zoals een klein kerkje en een vuurtoren. Mooie plekjes!

brug bij saltstraumen

Welke kant van de brug bij Saltstraumen?

Het hangt af van het tijdstip waarop jij de Saltstraumen gaat bekijken aan welke kant van de brug je het beste kunt staan. Bij vloed sta je aan de rechterkant (als je vanuit Bodø komt) van de brug en bij eb sta je aan de linkerkant. Dat is namelijk de kant die het water opstormt en dat geeft de krachtige draaikolken. Ik vond zelf het beeld vanaf de brug het mooiste, maar ben na een half uur ook nog even naar beneden gelopen om daar verder te kijken. Sta je er dichterbij, dan zie je de kolken niet vanaf boven, maar vanaf de zijkant en hoor je vooral het geweld heel goed! Erg bijzonder. Het natuurverschijnsel begint ongeveer een half uur voor eb of vloed, en na ongeveer een half uur zie je alweer langzaam het water rustiger worden en de andere kant op stromen. Zorg dus dat je op tijd bent!

Saltstraumen, de sterktste getijdenstroom ter wereld

Activiteiten bij Saltstraumen

Wil je iets echt gaafs doen? Dan raad ik je aan met een RIB boot het fjord op te gaan. Dit kun je boeken via Get Your Guide. Ik heb het zelf niet gezien, maar zag de bootjes gaan en dat zag er echt heel tof uit. Beetje spannend ook wel, misschien. Het lijkt me zeer bijzonder om de kracht van het water niet alleen te zien en te horen, maar ook te voelen. Je kunt het natuurverschijnsel trouwens ook bekijken met een helikoptervlucht. Ook heel speciaal natuurlijk, maar ook wel prijzig. Heb je het er voor over? Dan kun je dat hier boeken.

RIB boat saltstraumen

Overnachten in de buurt van Saltstraumen?

Er zijn genoeg leuke accommodaties te vinden rondom deze plek in Noorwegen. Hotel Saltstraumen Brugge is een aanrader als je vaker wil gaan kijken dan één keer per dag. Andere opties zijn Flott sjøhus rett ved Saltstraumen en Paul’s House. In Bodø zijn ook heel veel hotels, zoals het Scandic, maar nog leuker is het om lekker in de natuur te zitten. Genoeg mooie plekjes in de omgeving!

Ook naar Saltstraumen in Noorwegen?

  • Vlieg via SAS of KLM
  • Huur je auto bij Sunny Cars
  • Check de getijden via deze websites: Getijdentabel van Bodø of de actuele Saltstraumen getijde gegevens
  • Overnachtingstips heb ik al in deze blog gezet. Ik boek meestal via booking.com. Er was in de herfst nog best wel veel te vinden.
  • Houd rekening met het weer en neem vooral laagjes mee. Zorg voor comfortabele kleding en goede wandelschoenen. Die heb je echt overal nodig. Je ziet bijna niemand op hakken lopen, zelfs de locals niet. Oh, een regenjas is ook handig. Wij hadden regen bij de Saltstraumen en de wind was ook behoorlijk pittig. Een regenjas houdt naast regen ook wind tegen.
  • Tip: Gratis overnachten in Noorwegen is ook mogelijk, door het allemansrecht!

Saltstraumen rib boat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in