Preikestolen preekstoel noorwegenNoorwegen biedt een schitterende natuurlijke schoonheid. Je kunt er fantastisch wandelen en rondrijden. Noren groeien ermee op, van jongs af aan zijn ze gewend om in het weekend langdurige hikes te maken. Adembenemende wandelingen in Noorwegen zijn er ontzettend veel. Ik heb er inmiddels al een aantal mogen maken en ik ben iedere keer weer verrast over de frisse lucht, de mooie natuur en de prachtige vergezichten. In deze blog enkele van de mooiste wandelingen in Noorwegen. Ik zal de lijst nog verder aanvullen als ik er nog meer maak.

Lees ook: Antarctica bezoeken

Preikestolen

De Preikestolen was voor mij de eerste lange wandeling die ik maakte. Ik deed dat met 4 kinderen en vond dat best een beetje spannend, want ik had veel verhalen gelezen dat het toch behoorlijk pittig was. Gelukkig troffen we een mooie dag en was het een geweldige ervaring, ook voor de kinderen! Wil je precieze foto’s van het pad zien, dan verwijs ik je naar deze blog over de Preikestolen met kinderen. De Preikestolen wandelen doe je vaak vanuit Stavanger of omgeving, vanaf daar is het nog ongeveer een uur tot de parkeerplaats. Veel mensen overnachten ook in het Preikestolen BaseCamp, wat op 150 meter lopen is vanaf de start. Ook Gøysa Gard in Forsand is een goeie tip.

Adembenemende wandelingen in Noorwegen

Mørkonga

Wie in de buurt van Oslo zit, kan de wandeling naar Mørkonga maken. Je vindt deze kloof, ontstaan vanuit een lavaplaat die Korkskogen bedekt, op ongeveer een uur rijden van Oslo. Daarvoor start je bij de Mørkgonga parkeerplaats Asaveien. Na een wandeling van 2,5 uur bereik je de top van de berg, vanaf daar heb je een waanzinnig uitzicht over de omgeving bij Steinsfjorden. Soms hangt er zware mist, dan zie je niet zoveel, maar geef niet direct op, want deze mist trekt soms ook weer snel weg. Lees hier een uitgebreid verslag van de wandeling naar Mørkonga. Tip om te overnachten: The Apartments Company Majorstuen of Tyrifjord hotel in Vikersund.

Mørkonga wandeling in Noorwegen

Trolltunga

Een uitdagende wandeling naar de beroemde Trolltunga-rotsformatie, die een spectaculair uitzicht biedt over de omringende fjorden. Hij staat nog op mijn wishlist, want ik heb deze nog niet gelopen. Trolltunga ligt op zo’n 3 kwartier rijden van Odda. De wandeling is pittig en duurt vanaf de hoofdweg in Skjeggedal rond de 12 uur heen en terug. Het is in totaal 27 km, geen kattepis dus! Ook klim je ongeveer 800 meter. Voldoende eten en drinken en goede wandelschoenen en kleding zijn dus een must. Je kunt de wandeling ook beginnen Vanaf de hoofdweg aan Mågelitopp. Dan is het iets korter, namelijk 20 kilometer heen en terug. Je klimt dan 320 meter. Wel een groot avontuur, deze! Overnachten: Trolltunga Odda Apartments of Bakkgata The Blue House.

Trolltunga wandeling in Noorwegen

Kjeragbolten

Een eveneens populaire en instagrammable wandeling is die naar de Kjeragbolten. Je kent de foto’s wel: mensen die staan op een ingeklemde rotsbal tussen twee kliffen. No way dat ik daar ooit op zou gaan staan, ik ben niet zo’n held. Je start op de parking bij Øygardsstøl. Het is een uitdagende wandeling naar de Kjerag-berg en alleen toegankelijk voor mensen met een speciale uitrusting onder begeleiding van een gids. De sneeuw is er diep en ski’s of sneeuwschoenen zijn een must. Deze wandeling kun je trouwens alleen in de zomer maken, vanaf juni tot oktober ongeveer. Deze wandeling duurt in totaal 6 tot 10 uur en is ongeveer 11 kilometer lang, met een hoogteverschil van 800 meter. Een goede conditie is dus vereist, en een beetje lef ook, want op sommige stukken moet je jezelf optrekken en laten zakken aan touwen. Deze heb ik niet op mijn bucketlist staan, simpelweg omdat hij me te spannend lijkt. Overnachten kan heel goed  bij Lysefjorden Gøysa Gard.

Kjeragbolten

Besseggen

Een iconische wandeling in Jotunheimen National Park, met een prachtig uitzicht op het heldere blauwe water van het Gjende-meer en het Bessvatnet-meer. Deze wandeling is voor ervaren wandelaars en eventueel ook met een gids te maken. Je doet er zo’n 6-8 uur over. Er zijn twee manieren om in Besseggen komen. Begin de wandeling vanuit de Gjendesheim toeristenhut, of  neem de boot van Gjendesheim naar Memurubu en begin de wandeling daar. Vanuit Memurubu is de wandeling iets makkelijker. Overnachten kun je in Gjendesheim of Memurubu, zodat je de volgende ochtend fris en fit aan je wandeling kunt beginnen. Tips hiervoor zijn Eventyrhyttene i Jotunheimen en Juvasshytta.

Besseggen

Romsdalseggen

Een panoramische wandeling langs de bergkam in de Romsdalen-vallei, met adembenemende uitzichten op steile bergen en diepe ravijnen. De gehele wandeling is net iets meer dan 10 km en moet je zeker niet onderschatten, want daar doe je maarliefst 8 uur over! Pittig dus! Maar mooi… Je vertrekt vanaf de parkeerplaats van Vengedalen of je neemt de bus vanuit Åndalsnes. De beloning: uitkijken over Åndalsnes, de Trollveggen-klif, de Trolltinder-pieken, helemaal tot aan Molde en de oceaan in het westen. Onderweg zie je regelmatig watervallen en natuurlijk geweldige views. Ook zie je af en toe de Rauma-rivier en iets van de Rauma-spoorlijn. Overnachten: Grand Hotel by Classic Norway hotels.

Romsdalseggen

Hardangervidda

Een wandeling over de grootste hoogvlakte van Noord-Europa, met uitgestrekte landschappen, gletsjers en bergmeren. In dit Nationale Park kun je diverse wandelingen maken met verschillende moeilijkheidsgraad. Steeds adembenemende uitzichten. Meer informatie vind je op de website van Visit Norway. Overnachten: Vågslidtun Hotel.

Waar moet je opletten als je gaat wandelen in Noorwegen?

Dit zijn slechts enkele van de vele prachtige wandelingen die Noorwegen te bieden heeft. Het is altijd belangrijk om goed voorbereid te zijn. Controleer de weersomstandigheden en ga niet als er slecht weer voorspeld wordt. Laat altijd iemand in je hotel weten welke wandeling je gaat maken en hoe laat je ongeveer verwacht terug te zijn. Laat ook je mobiele nummer achter. Zorg sowieso voor goede wandelschoenen en laagjes kleding. Het kan in de bergen koud zijn, maar met wat zon en beweging ook ineens warm aanvoelen. Neem altijd voldoende drinken en eten mee. Zorg ervoor dat je nooit risico’s neemt voor de perfecte foto. Er zijn genoeg verhalen bekend van waaghalzen die net een misstapje maakten. Ieder jaar zijn er weer reddingsoperaties. Bij twijfel niet doen! Wel doen: een goede camera meenemen, want de bergen in Noorwegen zijn ontzettend fotogeniek!

Noorwegen bezoeken?

  • Je kunt met een ferry vanuit Hirtshals naar Oslo varen en zo met eigen auto gaan, maar je kunt ook vliegtickets boeken, bijvoorbeeld met KLM.
  • Als je vliegt is een huurauto wel handig, deze huur je bij Sunny Cars.
  • Overnachtingstips staan in de blog onder de alinea’s. Je kunt ook zelf plekjes zoeken op booking.com.
  • Wil je nog meer wandelen? Er zijn ook diverse wandelgidsen voor Noorwegen te koop.
  • Kijk hier voor de mooiste plekken in Noorwegen

Adembenemende wandelingen in Noorwegen uitzicht Mørkonga

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in