gratis shelters in NoorwegenGratis overnachten in Noorwegen na een mooie en lange wandeling in de natuur is een goed recept voor reislustige avonturen. Door het hele land vind je plekken voor een overnachting in de natuur. Deze hutten zijn zeker niet bedoeld als plek voor een goedkope vakantie. Het zijn houten hutjes waar je na een wandeling kunt uitrusten, schuilen voor de regen of een nachtje kunt doorbrengen om te genieten van de rust en de natuur. Je kunt de hutjes niet reserveren, dus jouw plekje kan ook bezet zijn. Zeker in het hoogseizoen. Daarom is het altijd handig om een tentje mee te nemen. Die je trouwens ook gratis overal in de natuur mag neerzetten.

Lees ook: Adembenemende wandelingen in Noorwegen

Gratis overnachten in Noorwegen

In Noorwegen kun je fantastisch mooi wandelen. Veel hutjes liggen dan ook ver van de bewoonde wereld af. Het idee is dat je geniet van de natuur en na enkele uren wandelen terecht komt bij één van de kosteloze shelters waar je een kop thee kunt drinken, kunt schuilen als het regent en een maaltijd kunt koken. Als het huisje vrij is, kun je er ook blijven slapen. Sommige huisjes zijn voor 2 personen, andere hebben 4 bedden. Je kunt er vaak koken op een gasstelletje en meestal is er een toilet buiten (maar niet altijd). Als je een huisje treft voor twee personen en later die dag voegen zich nog twee wandelaars bij je, wees dan gastvrij en bied ze de andere twee plekken aan. Wie weet ontstaan er leuke gesprekken en bijzondere ervaringen? De bedoeling is om er maximaal 2 nachten te verblijven en zo’n hut niet voor een hele week te claimen, zodat je een gratis vakantie hebt.

Lunnaashytta
Credits: Torkel Skoglund

Trekken door Noorwegen

Wat natuurlijk wel kan, is dat je meerdere van dit soort hutjes aandoet tijdens je vakantie. Eventueel afgewisseld met om de nacht een luxere accommodatie. Of je neemt een klein tentje mee wat je kunt opzetten als je een nacht niet in een shelter kunt slapen. Het is een prachtige manier om op deze manier te genieten van de natuur en je lopend te verplaatsen door dit prachtige land. In bijna alle hutten is een plek om vuur te maken, waardoor je ook kunt opwarmen als het erg koud is. Neem altijd voldoende eten en drinken mee, want het is niet zeker dat er stromend water is in de gratis hutten waar je kunt overnachten.

huisjes noorwegen gratis
Credits: Torkel Skoglund

Waar zitten de gratis hutten in Noorwegen?

Gelukkig kun je vooraf veel informatie vinden over de gratis hutjes om te overnachten in Noorwegen. Statskog is een organisatie vergelijkbaar met bij ons Staatsbosbeheer. Zij hebben op hun website een overzicht staan van meer dan 100 hutten. Globaal liggen ze van Zuid naar Noord in een verticale richting door Noorwegen, waarbij de regio rondom Bergen en Stavanger en de Lofoten minder goed vertegenwoordigd is. Op de website van Statskog staat een kaartje, waardoor je snel kunt zien of er op de plek waar jij een wandeling gaat maken zo’n shelter te vinden is. Bij elke shelter staan enkele foto’s en informatie over het huisje: of er een kacheltje is, hoeveel bedden er zijn, of er stromend water is of een toilet, etc.

Allemansret

Eigenlijk is in alle Scandinavische landen het allemansret van kracht. Dit betekent dat je overal mag wandelen en kamperen. Uiteraard zijn er wel enkele regels, je mag namelijk niet op het privé terrein van bewoners komen zonder toestemming. Je zult zien dat wanneer je het aan iemand vraagt, je vaak best je kamp mag opslaan. Dit geldt dus niet alleen in Noorwegen, maar ook in Zweden, Finland en Denemarken geldt het allemansret.

Gratis overnachten in Noorwegen
Credits: Torkel Skoglund

Enkele voorbeelden van gratis hutten in Noorwegen

Als je net als ik nieuwsgierig bent naar voorbeelden van verschillende huisjes, komen hieronder drie voorbeelden van wat luxere, maar ook wat minder luxe huisjes. Ze liggen allen in de omgeving van Oslo, soms op een of twee uur rijden. Ik zag zelfs dat één van de huisjes in de buurt van het Kistefos museum ligt, wat de moeite waard is om te bezoeken. Check de kaart op Statskog  om de precieze locaties te vinden en meer foto’s. Ook vind je hier alle huisjes die er zijn in Noorwegen.

Lunnaashytta

Lunnaashytta is een prachtig plekje midden in het bos en nabij een groot meer. Het is een echt Noors blokhutje, gelegen ten westen van het water Vesle Bumla in het noordelijke deel van natuurreservaat Finnemarka. Vroeger werd de hut gebruikt door bosarbeiders van Børresen AS, maar is nu al vele jaren open voor het publiek. Er staat ook hoe je er komt: Volg vanaf de parkeerplaats de bosweg Nykjuavegen 19 kilometer naar de zuidkant van het meer Store Nykjua. Van daaruit loopt een pad dat soms niet zichtbaar is, 2 kilometer naar de hut. Bij een zeer laag waterniveau kun je het droogdok oversteken naar de zeestraat tussen Vesle Åsvannet en Store Nykjua en rechtstreeks naar de hut lopen. Het is duidelijk dat je dus eerst een flinke investering moet doen, namelijk 20 km wandelen. Er is een buitentoilet, kacheltje en een gasfornuisje. De hut bied plek aan 4 personen.

Binnenkant hutje noorwegen
Credits: Torkel Skoglund

Kolknutbrakka

Kolknutbrakka ligt in het natuurreservaat Kolknuten in de gemeente Kongsberg. Hier moet je geen luxe verwachten, het is een omgebouwde eenvoudige barak die in 2019 is gerestaureerd. Vroeger een rustplek voor bosarbeiders, nu een ideale plek voor vissers in Trytetjern, wat een goed forellenmeer is. Vanaf Brakka heb je een weids uitzicht over zowel Kolsjø als Øksne. Slapen is er niet heel comfortabel wegens de houten banken, maar er is een kacheltje dus als je zelf een slaapzak en matje meeneemt kan het wel.

Kolknutbrakka
Credits: Torkel Skoglund
Kolknutbrakka binnenkant
Credits: Torkel Skoglund

Kongsdamhytta

Kongsdamhytta ligt aan de noordkant van het water Kongsdammen in de gemeente Kongsberg. Het werd gebouwd vóór 1862 en deed dienst als woning van de damwachter, waar de voorman van het werkteam woonde, terwijl de rest van het team in de hut eronder woonde. Tegenwoordig is het dus in gebruik als schuilhut en overnachtingsplek voor wandelaars. Het is mooi gelegen op een landtong bij de dam en is een populaire wandelbestemming. Kongsdammen is een van de vele dammen die in de 17e en 18e eeuw werden gebouwd om Kongsberg Sølvverk van bedrijfswater te voorzien. Ook vissers komen hier graag. Sinds 2018 is er dankzij een nieuwe weg een eenvoudigere route gekomen. Halverwege passeer je een gapahuk die ook zeker een bezoek waard is. De hut is in 2021 gerestaureerd en is nu klaar om toeristen te verwelkomen. Om er te komen hoef je maar 2 km te lopen.

Neem de E134 van Kongsberg naar Saggrenda. Daar slaat u de Bergmannsveien in en volgt deze gedurende 9 kilometer tot Knutehytta. Vanaf de parkeerplaats bij Knutehytta kunt u ongeveer 2 km lopen of fietsen over een bouwweg naar de hut. In de winter is er een geprepareerde skipiste op deze weg.

gratis huisje in noorwegen Kongsdamhytta
Credits: Torkel Skoglund
Kongsdamhytta
Credits: Torkel Skoglund

Praktische informatie

  • Naar Noorwegen vlieg je met KLM, bijvoorbeeld naar Oslo. Reken op zo’n €200 retour (2023) Je kunt ook prima met de auto, je kunt vanuit Hirthals in Denemarken de ferry nemen naar Oslo. Dit kost wel meer tijd.
  • Een auto huur ik altijd bij Sunny Cars, vanwege de goede voorwaarden. In Noorwegen is een huurauto wel handig, zeker als je meerdere huisjes wil ontdekken.
  • Wil je het gratis overnachten afwisselen met af en toe een hotel? Ik boek die eigenlijk altijd last minute via Booking.com. Zeker buiten het seizoen kun je vaak nog mooie accommodaties vinden.
  • Zorg voor regenkleding en goede wandelschoenen als je naar Noorwegen gaat. Het kan er namelijk soms best regenen en de wandelingen vragen om goed schoeisel. Koop eventueel ook een IJslandse trui, die zijn heerlijk warm en vervangen je jas!
  • Neem ook een reisgids en een wandelgids mee, zo kun je zien welke leuke hikes aansluiten op de gratis huisjes in Noorwegen en de bezienswaardigheden onderweg.
  • Heb je de tijd? Maak dan een hele rondreis door Denemarken, Zweden en Noorwegen!
statskog shelter norway
Credits: Morten Aasheim

Bron: Statskog.no

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in