Route lofotenAls je naar de Lofoten gaat, hoe kun je dan het beste rijden? Welke route door de Lofoten is handig? Ik ben hier zelf ook mee aan het puzzelen geweest. Het hangt ook van je reis af: ga je vanuit Bodø met de ferry naar Moskenes, ga je vanuit Bodø zelf rijden en neem je de veerboot van Bognes naar Lødingen of vlieg je van Bodø naar Solvaer? Voor alle opties is iets te zeggen, maar in deze reisblog vertel ik wat ik heb gekozen, wat mijn ervaring is en welke route door de Lofoten ik uiteindelijk heb gereden.

Lees ook: Fotogenieke plekken op de Lofoten: Instagramwaardige hoogtepunten

Hoe kom je op de Lofoten?

Ik had de opties al een beetje gecheckt hierboven. Je kunt vliegen met SAS of KLM naar Oslo en en dan daar overstappen naar Bodø. De vliegmaatschappij Widerøe vliegt vanuit Bodø naar Solvaer. Prijzen van een retourvlucht van Bodø naar Solvaer variëren tussen de 100 en 200 euro. Een andere optie is om te vliegen op Bodø en vanuit daar een auto te huren. Rijd daarmee in 3 uur naar Bognes, neem de ferry naar Lødingen en rijd nog eens 3 uur tot aan Kabelvåg. Begin daar de route door de Lofoten. Tot slot kun je natuurlijk ook vanuit Nederland met de auto gaan. Dan moet je wel de tijd hebben, want dat is nogal een rit. Ik koos zelf voor de optie om te vliegen op Bodø en dan met een huurauto naar Bognes te gaan. Het leuk daaraan was, dat je onderweg genoeg mooie plekken tegenkomt om even uit te stappen en foto’s te maken. Het was een prachtige rit.

Bruggen en tunnels

Vroeger waren de eilanden van de Lofoten en Vesterålen geïsoleerd, tegenwoordig zijn ze verbonden met bruggen en tunnels, zodat je overal gemakkelijk naartoe kunt rijden. De E10 is de hoofdweg die bekend staat als één van de mooiste wegen ter wereld. Wij reden ‘m vanaf Lødingen, waar we aankwamen met de veerboot, tot aan het dorpje Å i Lofoten. Waar de Lofoten precies beginnen is wat onduidelijk. Het grootste eiland, Austvågøy, behoort tot zowel de Lofoten als Vesterålen, dat ook een eilandengroep vormt.

Bruggen op de Lofoten

Het weer op de Lofoten

Het klimaat op de Lofoten is zacht door het effect van de Golfstroom. De temperatuur blijft in de winter meestal rond de 0 graden. Er ligt dan vaak wel sneeuw op de bergtoppen en het kan behoorlijk sneeuwen. De zomers zijn koel. Soms zonnig, maar het kan ook flink bewolkt zijn of regenen. In de herfst kun je geluk hebben met droge dagen, maar ook pech hebben en veel regen en bewolking treffen. Wij hadden een beetje van allebei toen we er eind september waren.

Route door de Lofoten

Route door de Lofoten

Als je vanuit Bodø met de auto komt rijden en met de veerboot vanuit Bognes naar Lødingen reist, start je het beste in de buurt van Kabelvåg met de route door de Lofoten. Volg gewoon de E10 en kies voor een accommodatie in de buurt. Wij kozen voor het Nyvågar Rorbuhotell net buiten Kabelvåg. Je hebt er vanuit Bodø dan al 6 uur opzitten, dus waarschijnlijk is dit dan voor de eerste dag het eindpunt. Tijd om lekker te gaan eten en de dag erna je route te vervolgen.

Nyvågar Rorbuhotell

Van Henningsvær tot Leknes

Nadat je Kabelvåg bekeken hebt: de imposante kathedraal valt direct op, maar rijd ook zeker even naar de vuurtoren, zodat je uitzicht hebt op Kabelvåg zelf. Rijd daarna door naar het Venetië van de Lofoten: Henningsvær. Dit leuke vissersdorpje heeft een gezellig centrum en mooie haven. Het is leuk om hier wat langer te stoppen, omdat het een charmant stadje is met veel sfeer. Er zitten leuke restaurantjes en koffietentjes. Plan deze plek in voor de lunch. Hierna rijd je terug naar de E10 en vervolg je de route richting Leknes. Bij Bøstad kun je even afslaan naar het hvit strand in Eggum en daarna terugrijden en bij Vestvågøy de afslag nemen naar Unstad. Hier zie je misschien wel wat surfers. Rijd dan opnieuw terug naar de E10 en vervolg je route naar Vian. Daar neem je de afslag richting Hauklandstranda, Uttakleiv strand en Vik strand. Bij Hauklandstranda kun je de hike naar Veggen maken, wat bij droog weer een aanrader is. Hier lees je er meer over. Waarschijnlijk is je dag nu vol genoeg en eindig je deze dag in of nabij Leknes. Hier kun je ook slapen, om de volgende dag het vervolg van de route door de Lofoten te doen.

Henningsvaer haven

Van Leknes naar Hamnøy

Vanuit Leknes rijd je eerst even naar Ballstad. Het mooiste zicht heb je vanaf Ballstadlandet, je ziet dan alle gele huisjes van Ballstad. Daarna kun je het vissersdorpje zelf nog even induiken. Rijd dan terug richting de E10 en vervolg je richting naar Nusfjord. Dit oude vissersdorpje is mooi bewaard gebleven en nu een Openluchtmuseum met een aantal leuke restaurantjes. Rijd dan door naar Flakstad. Vlak voor Flakstad zie je aan je linkerhand de Molneva Waterval. Flakstad zelf stelt niet heel veel voor, maar de Flakstad Kirke is mooi. Inmiddels ben je op het eiland Flakstadøya aangekomen. Rambergstranda is leuk om even te stoppen, het prachtige strand heeft een heel fotogeniek rood huisje. Het is niet meer in gebruik, maar je kunt het zowel van de voor- als de achterkant mooi op de foto zetten. Sla ook Sund niet over. Hiervoor moet je even de weg af, maar ook hier staan enkele fotogenieke huisjes. Ook is de weg erg mooi. Vervolg je weg naar Hamnøy, waar je het meest bekende plekje van de Lofoten vindt: de robuer huisjes met uitzicht op de berg. In de huisjes kun je slapen, bijvoorbeeld bij Eliassen Rorbuer, maar ik kan The Manor House aanraden. Het zit naast een leuk restaurant met de naam Gadus en het is leuk om een beetje door de straatjes van Hamnøy te flaneren.

Hamnøy huurauto

Eliassen Rorbuer

Van Hamnøy naar Å i Lofoten

Het laatste deel van de route door de Lofoten is van Hamnøy naar Å i Lofoten. Je passeert hierbij eerst het schattige dorpje Sakrisøy en het leuke dorpje Reine, waar je zeker even een foto moet maken op het uitkijkpunt vlak voor je de brug over gaat, wat moet drinken of eten in het centrum en waar je ook de wandeling naar Reinebringen kunt maken. Wij hebben dat niet gedaan, omdat het erg slecht weer was, ik vind het nog steeds jammer. Je schijnt een fantastisch uitzicht te hebben. Rijd ook even langs Moskenes, Sørvagen en eindig in Å. Dit leuke vissersdorpje heeft een oud postkantoor, een Tørrfiskmuseum, een Norsk Fiskevaermuseum en er staan ook kathedralen op de heuvel waar de kabeljauw en stokvis gedroogd wordt in de winter. Leuk om hier even rond te lopen. Misschien zie je wel net vissers aankomen met hun buit? Of strijk je even neer in het sfeervolle restaurant Brygga? Ook hier zijn enkele uitzichtpunten, kijk even op Google Maps als je ze wil bezoeken.

Å i Lofoten

Å i Lofoten postoffice

Terug richting Lødingen

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt kun je de route door de Lofoten ook wat langzamer doen. Plekken die je op de terugweg nog kunt meepakken zijn de Moskstraumen maalstroom, Solvaer, Storsandness Beach, Uttersand beach en, als je voldoende tijd hebt om er naartoe door te rijden: Antennes. Hier staat een mooie rode vuurtoren. Je kunt deze plekken ook overslaan of op de heenweg alsnog meepakken. Dat is aan jou. Rijd terug naar Lødingen voor een overnachting en diner bij Lødingen Brygge en neem de eerste ferry s’ morgens terug naar Bognes. Zo vervolg je langzaam je weg terug naar Bodø.

Hauklandstranda

Ook naar de Lofoten?

Ik hoop dat je iets aan deze route door de Lofoten hebt. Ik vond het zelf best ingewikkeld om vooraf te bepalen waar ik zou slapen, hoe ik er naartoe zou gaan en vooral hoe ik mijn dagen zou indelen. Uiteindelijk heb ik het zo gedaan en dat is prima bevallen. Uiteindelijk ben ik 5 dagen weggeweest, waarvan ik er 3 op de Lofoten heb doorgebracht. Dat was op zich prima, maar liever had ik iets meer ruimte gehad. En ik had graag een aantal wandelingen willen maken. Dat ging nu niet vanwege het weer. Tips:

  • Vlieg via SAS of KLM
  • Huur je auto bij Sunny Cars
  • Hou je van wandelen? Dan is dit een heel fijn boekje met 50 wandelingen op de Lofoten.
  • Overnachtingstips heb ik al in deze blog gezet. Ik boek meestal via booking.com. Er was in de herfst nog best wel veel te vinden.
  • Houd rekening met het weer en neem vooral laagjes mee. Zorg voor comfortabele kleding en goede wandelschoenen. Die heb je echt overal nodig. Je ziet bijna niemand op hakken lopen, zelfs de locals niet.
  • Tip: Gratis overnachten in Noorwegen is ook mogelijk, door het allemansrecht!
  • Hou je van autoroutes? Lees dan ook alles over deze onvergetelijke roadtrips.

Rorbuer bij Hamnøy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in