Nusfjord, een traditioneel Lofoten vissersdorpjeNiet in alle reisgidsen word het vissersdorpje Nusfjord getipt. In Noorwegen, kleine Atlas voor Hedonisten komt dit dorpje bijvoorbeeld helemaal niet voor. In mijn andere Noorse reisgids werd het wel genoemd. Ik had het dus opgeschreven op mijn reisplanner en op de tweede dag op de Lofoten reden we erheen. In eerste instantie was ik een beetje verwonderd dat we entree moesten betalen om naar binnen te mogen. Was dit een toeristische val? Eenmaal binnen ontdekten we dat het een soort openluchtmuseum is. Best logisch dat je dan een kleine bijdrage (€10 pp, prijsniveau 2023) betaalt om te mogen rondkijken. Een bezoek aan Nusfjord, een traditioneel Lofoten vissersdorpje, is wat mij betreft iets wat je niet mag missen als je op de Lofoten bent.

Lees ook: Hamnøy’s rorbuer hutten, ervaar de authenieke Noorse cultuur

Nusfjord, een traditioneel Lofoten vissersdorpje

Nusfjord is een van de oudste en best bewaarde vissersdorpen in heel Noorwegen. In 1975 kreeg het de status UNESCO werelderfgoed als proefproject om de Noorse  traditionele architectuur te behouden. Het grootste deel van het dorpje stamt uit 1900, maar er zijn bij archeologische opgravingen nederzettingen blootgelegd die uit de 5e eeuw stammen. Dat is heel bijzonder. Het schijnt één van de eerste plekken te zijn waar kabeljauw werd verwerkt in de provincie Nordland. In totaal zijn er 50 gebouwen en twee historische krachtstations.

Nusfjord
Nusfjord, gezien vanaf de parkeerplaats

Een stukje geschiedenis

De vroegste sporen van menselijke nederzettingen in Nusfjord dateren uit 425 voor Christus en maken het vissersdorp een schatkamer van geschiedenis. Het geeft informatie over de tijd dat de noordoostelijke Arctische kabeljauw (skrei) op ​​de kliffen lag en door het hele gebied aan droogrekken hing. Er wordt gedacht dat hier tijdens de ‘gouden eeuw’ meer dan 600.000 vissen tegelijkertijd aan de droogrekken hingen. Dat is een immense hoeveelheid. Aan het begin van de 20e eeuw was Nusfjord de thuisbasis van meer dan 1.500 vissers. De muren van de restaurants en werkgebouwen zijn zo ver het oog reikt bedekt met afbeeldingen van vissen en vissersboten. Veel van de oude werkgebouwen, zoals de smederij, rokerij, botenhuizen en levertraanfabriek, zijn bewaard gebleven en maken nu deel uit van de historische tour die je meeneemt door het vissersdorp.

Werkgebouwen

Wonen er nog mensen in Nusfjord?

Nusfjord is tegenwoordig nog door een handjevol mensen permanent bewoond. In de traditionele rorbuer, de rode en gele vissershuisjes, kun je nu ook een overnachting boeken. Zij zijn onderdeel van het Nusfjord Arctic Resort. Het is wel echt een cadeautje om dat te doen, op zo’n unieke plek verblijf je niet vaak. In het dorpje zelf zitten meerdere restaurants waar je kun ontbijten, lunchen en dineren. Het koffietentje Landhandleriet cafe was heel sfeervol en de worteltaart een aanrader. Oriana Tavern was niet open tijdens ons bezoek, maar zij serveren pizza’s. Bij Restaurant Karoline kun je voor ontbijt, lunch en diner terecht en zij hebben een mooie kaart met lokale producten en gerechten. Vanuit daar heb je mooi uitzicht op zee. Orania KRO en Karoline restaurant hebben hun namen trouwens te danken aan oude vrachtschuiten met deze namen. Op het resort bevinden zich ook hottubs en een Spa.

Landhandleriet cafe
Landhandleriet cafe

Waar vind je Nusfjord?

Voor Nusfjord hoef je maar 6,2 km van de E10 af, de hoofdweg die door de Lofoten loopt. Als eerste kom je langs een setting met een aantal rode rorbu (vissershutten), waar je waarschijnlijk wel zal stoppen voor een paar foto’s. Rijd nog een stukje rechtdoor en je ziet aan je linkerhand de ingang van Nusfjord met de receptie. Hier kun je inchecken als je op het resort logeert of entree betalen. Parkeren kun je op het bovengelegen parkeerterrein, het staat goed aangegeven. Je moet er een heuvel voor oprijden. Van daaruit heb je trouwens ook een mooi overzicht van bovenaf op Nusfjord. Je ziet er de werkgebouwen en de traditionele rorbuer van het Arctic Resort In de herfst is er voldoende  plek om te parkeren, maar ik kan me voorstellen dat dit hoogzomer heel anders kan zijn. Ga dus het beste vroeg op pad!

Rorbuer Nusfjord Arctic resort
Nusfjord Arctic resort

Wat is er te zien in Nusfjord?

Als je Nusfjord binnenwandelt via de receptie, kom je al snel op een soort pleintje. Hier bevinden zich de restaurants en de beroemde fotoplek. Ga op de foto met een heuse oerlelijke monkfish (zeeduivel) en post deze op Instagram met de hashtag #nusfjordadventures. Er is ook een winkel uit 1907 waar je visgerei, boot, kajak of fietsen kunt huren. Er is hier ook een duikschool, waar je kunt deelnemen aan dag- of weekcursussen. Nusfjord heeft een eigen vissersboot die de bezoekers een spannend zee-avontuur kan bezorgen. Mogelijkheid tot het huren van een motorboot. Roeiboot en reddingsvest inclusief.

Kiss a fish nusfjord
Fotopunt Nusfjord

Favoriet onder fotografen 

Nusfjord is een favoriet geworden onder fotografen en toeristen die inzicht willen krijgen in hoe het leven was in een intiem vissersdorpje. Gelegen aan het einde van de weg, is Nusfjord lange tijd beschut geweest tegen de buitenwereld. De eerste weg naar Nusfjord werd pas in de jaren zestig aangelegd en sinds de gouden eeuw zijn er geen nieuwe gebouwen rond de haven gebouwd. Dat is ook precies de bedoeling, dat alles precies blijft zoals het ooit was.

Overzicht op de restaurants van Nusfjord

Instagrammable Nusfjord

Omringd door de hoogste bergen van het eiland en de fjord met een kleur die doet denken aan de tropen, is Nusfjord perfect voor toeristen die op zoek zijn naar de beste foto van de natuur, architectuur of beide voor hun Instagram-feed. Het was inderdaad een heel fotogeniek plekje, maar het was ook genieten van de leuke restaurants. Niet overslaan, dit vissersdorp!

Foto restaurants en werkgebouwen

Nog even op een rij:

  • Vlieg via SAS of KLM
  • Huur je auto bij Sunny Cars
  • Hou je van wandelen? Dan is dit een heel fijn boekje met 50 wandelingen op de Lofoten.
  • Overnachtingstips heb ik al in deze blog gezet. Ik boek meestal via booking.com. Er was in de herfst nog best wel veel te vinden. Overnachten in een traditionele rorbuer kan ook.
  • Houd rekening met het weer en neem vooral laagjes mee. Zorg voor comfortabele kleding en goede wandelschoenen. Die heb je echt overal nodig. Je ziet bijna niemand op hakken lopen, zelfs de locals niet.
glatt brygge
De pier is glad, zet je schrap!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in