Iedereen kent ze: de rode huisjes in Noorwegen. Vooral op de Lofoten en Vesterålen zie je ze volop. Ze worden rorbuer genoemd. De letterlijke vertaling is “vissershutten”. Je vindt ze op verschillende plekken in Noorwegen, meestal in de buurt van de kust en vooral heel veel op de Lofoten en Vesterålen dus, omdat je daar bijna overal aan de kust zit. Het meest bekende en gefotografeerde stadje op deze eilanden-archipel is Hamnøy. Je kunt daar ook slapen in een echte rorbuer, wat natuurlijk heel leuk is om te ervaren als je deze mooie plek op de Lofoten bezoekt. Hamnøy’s rorbuer hutten, ervaar de authenieke Noorse cultuur!
Lees ook: Route door de Lofoten
De geschiedenis van de Noorse rorbuer
De rorbuer is dus een traditionele Noorse vissershut. De reden dat ze vooral aan de kust te vinden zijn, is omdat ze oorspronkelijk gebruikt werden door vissers als tijdelijke accommodatie tijdens het visseizoen. Ze boden dus een gemakkelijke toegang tot de natuurlijke habitat van de Noorse visser: de zee! Daar is namelijk de vis te vangen. De rorbuer zijn eigenlijk altijd van hout gemaakt en hebben de kenmerkende rode kleur. Soms zijn ze ook geel. Het ontwerp is functioneel en van origine specifiek gericht op vissers: een comfortabele woonkamer met keuken en meestal meerdere slaapkamers. Vaak woonden er meerdere vissers in één rorbuer. Er was meestal geen stromend water en alleen een houtkachel.
Van rorbuer tot vakantiehuisje
Tegenwoordig zijn veel “rorbuer” vissershuisjes gerenoveerd en opgeknapt. Zo primitief als ze vroeger waren zijn ze allang niet meer. Er is tegenwoordig stromend water, elektriciteit en een veel meer uitgebreide keuken en badkamer. Hierdoor zijn ze nu geschikt gemaakt voor toeristen. Als je de Lofoten bezoekt, kun je dus in een echte rorbuer slapen! Zo ervaar je de authentieke Noorse cultuur. Bovendien liggen ze op hele mooie plekken: met uitzicht op een fjord of een berg en zee. Het zijn werkelijk schilderachtige plekjes en ik kan het overnachten in een authentiek rood vissershuisje van harte aanraden.
Hamnøy’s rorbuer hutten, ervaar de authenieke Noorse cultuur
Overnachten in echte rorbuer hutten kan op veel plekken op de Lofoten, maar één van de meest bijzondere plekken is toch wel Hamnøy. Dit is ook meteen het bekendste plekje op de Lofoten en het is slim om hier ruim op tijd een rorbuer te boeken. Dat kan bijvoorbeeld bij Eliassen Rorbuer, dat zijn de rode huisjes die je ziet als je de op de Moskenesveien (op de brug) de beroemde foto van Hamnøy’s rorbuer hutten aan het maken bent. Loop daarna het dorpje zelf in, om in te checken bij je accommodatie en daarna nog meer foto’s te maken van deze mooie plek. Struin door de straatjes, heb oog voor details en vergeet niet om te gaan eten bij het leuke restaurant Gadus als je er dan toch bent. Ook Lofoten Bakeri is een aanrader. Wel alleen open in het hoogseizoen. Vergeet trouwens niet ook even een bericht te schrijven in het “hyttebok” (gastenboek). Leuk ook om ’s avonds even alle korte verhaaltjes te lezen die iedereen heeft achtergelaten!
Slapen in een rood Noors huisje in Kabelvåg
Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken om te slapen op een mooi plekje aan de kust in een rorbuer. Naast Hamnøy kan dat bijvoorbeeld ook in de buurt van Kabelvåg, waar je de Lofoten komt binnenrijden. Boek een huisje bij Nyvågar Rorbuhotell en ervaar hoe het is om in zo’n pittoresk rood vissershuisje te overnachten. Het zijn maar kleine huisjes, maar heel comfortabel en warm. Ik vond het echt een fantastische ervaring en veel leuker dan een luxe hotel. Overigens had je daar alsnog de luxe van een hotel, want in het hoofdgebouw stond een geweldig ontbijt voor me klaar.
Ervaar het slapen in een vissershuisje in Å i Lofoten
In Å i Lofoten kun je ook in een echte rorbuer slapen, namelijk bij Å Rorbruer. Ik heb hier zelf niet geslapen, maar wel rondgelopen en het is een idyllisch plekje. Ook het restaurant Brygga is een aanrader. Heel sfeervol! Op deze plek ben je ook goed als het wat minder weer is, er zijn namelijk diverse musea om je te vermaken als wandelen en rondkijken in de diverse dorpjes geen optie is.
Slapen in Nusfjord
Tot slot kun je ook in Nusfjord slapen in een traditionele rorbuer. Dit vissersdorp staat sinds 1975 op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is niet voor niks: het is heel mooi bewaard gebleven en leuk om rond te lopen. De comfortabele vissershutten in combinatie met de fijne restaurants maken het een ideale plek om een paar dagen te verblijven.