Bosanska Krupa en de vissershuisjesWie Bosnië & Herzegovina bezoekt vanuit Kroatië komt de grens over bij Bihac. Zo’n 40 minuten verderop landinwaarts vind je het stadje Bosanska Krupa. Je rijdt over de M14 en dit is sowieso een prachtige weg. Wij waren vooraf bang dat het misschien een smalle weg zou zijn, maar dit valt reuze mee. De weg is ook gewoon geasfalteerd en prima berijdbaar. Bosanska Krupa en de vissershuisjes is een plek die je eigenlijk niet mag overslaan, omdat het zo idyllisch is.

Lees ook: Bihac, bezienswaardigheden en highlights
Lees ook: De thermale baden van Banja Luka

Bosanska Krupa en de vissershuisjes

Als je komt aanrijden in het stadje kijk je misschien eerst wat raar op. De stad is heel nieuw en lijkt in eerste instantie weinig sfeer te hebben. Rijdt door naar de brug en je snapt meteen waarom dit een prachtige plek op aarde is. De rivier de Una stroomt door het stadje en in de rivier staan vissershuisjes. De kleur van het water is mooi groen en enorm helder. Je kunt de vissen, groot en klein, zien zwemmen. Loop langs het pad naast de brug naar de houten brug verderop. Hier zit ook een restaurant, Diamond. Dit is alleen ’s avonds geopend, maar je kunt er eten met zicht op de rivier.

straatje bonanska krupa

Centrum van Bosansaka Krupa

Loop ook zeker even het centrum in. Het stelt niet veel voor, maar er zijn 2 mooie kerkjes en een moskee. Op het plein vind je een monument voor de oorlog in 1992-1994, dit staat in een fontein. Ik wilde daardoor meer weten over de oorlog, want ik had het niet meer helemaal paraat wat de reden was. Hier vind je informatie over de oorlog in Bosnië & Herzegovina. Her en der zitten er wat restaurantjes, wij hebben er geen uitgeprobeerd in het centrum, maar ze lijken met prima voor een drankje of een lunch.

oorlogsmonument Bosanska Krupa

Stari Grad

In Bosanska Krupa zit ook een kasteelruïne: Stari Grad. Je kunt hier gewoon naartoe lopen en er staan borden met uitleg. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht van bovenaf op de rivier. Je hoeft geen toegang te betalen. Overigens kan de rivier in het winterseizoen door de vele regenval een bruine kleur krijgen door het zand dat omhoog komt. Het ziet er dan een stuk minder mooi uit.

kerkjes bonansaka Krupa

Zeleni Otoci Zivi Bosna

Dit eiland is niet met de auto bereikbaar, je moet je auto ergens parkeren en erheen lopen. Het is een prachtig park waar je kunt rondwandelen. Er zitten veel vogels en voor kinderen is er een speeltuin. Er zijn veel bankjes om te picknicken en op sommige plekken in de rivier wordt ook gezwommen. Doe dat alleen op plekken zonder stroming en houd kinderen goed in de gaten.

Bosanska Krupa en de vissershuisjes rivier una

Bosanska Krupa bezoeken?

B&B Zlatna Nit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in