JablanicaJablanica is een stadje in het midden van Bosnië & Herzegovina. Deze plek ligt aan de Neretva rivier en het grote Jablanicameer. Wat veel mensen niet weten, is dat er een UNESCO werelderfgoed locatie is, net even buiten het centrum bij het plaatsje Stolac, namelijk de nercropolis met middeleeuwse stecci grafstenen. Wie graag werelderfgoed bezienswaardigheden bezoekt kan deze langs de R419 vinden, aan weerskanten zijn overblijfselen van deze eeuwenoude grafstenen te vinden. Als je in je navigatie op “Stecci” zoekt vind je ze wel. Let op: je moet er tegenwoordig een paar euro betalen om er te mogen rondlopen (2023). Toch heeft dit plaatje nog een andere publiekstrekker: Lam eten en watersporten in Jablanica.

Lees ook: Wat te doen in Sarajevo?

Lam eten en watersporten in Jablanica

Stecci is dus meestal niet waar bezoekers van Jablanica speciaal voor komen, maar de meeste mensen rijden er wel even langs. Jablanic staat echter het meest bekend om z’n watersportfaciliteiten op het grote meer èn z’n fantastische restaurants waar je lam kunt eten. Hier mag je niet vertrekken voor je bent neergestreken op één van de terrasjes voor een lunch of diner van lamsvlees. De beste restaurants zijn niet in het stadje te vinden, gek genoeg, maar juist op de toegangsweg E73 aan beide kanten buiten het centrum. Wij hebben gegeten bij Restoran Begovic. Wat hier leuk is, is dat ze buiten het lam aan het spit hebben en het hele proces van de garing willen laten zien. Sommige mensen vinden dit juist zielig, dan is dit zeker niet jouw plek. Wij vonden zelf de lamsschotel van dit restaurant maar matig van kwaliteit, dus ik zou adviseren om bij een ander restaurant te gaan zitten. Hier zijn ook de locale kazen aan te raden en de rakija vloeit, indien gewenst, rijkelijk.

lamsvlees eten in Jablanica

Welke restaurants in Jablanica kun je goed lam eten?

Wij hebben wat locals gesproken, die we toevallig tegenkwamen en een Nederlands familielid in hun gezelschap hadden. Volgens hen stond Begovic als één van de beste restaurants bekend, maar is de kwaliteit de laatste jaren achteruit gegaan. Zij adviseerden de volgende restaurants als geschikte tips om lam te eten, waarvan ik persoonlijk het Lamb House zou kiezen een volgende keer.

Lam eten en watersporten in Jablanica

Neretva Train Bridge

De Neretva Train Bridge is een bekend uitzichtpunt met een oude, ingestorte, treinbrug. Hij is bekend van de slag om de Neretva, een Joegoslavische film uit 1969. Het verhaal is gebaseerd op gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Het is nu een herdenkingsplek en er is ook een klein museum met uitleg. De brug is een replica van de echte spoorbrug, die voor de film werd gebouwd èn ook werd opgeblazen. Daarna hebben ze hem laten liggen als monument, evenals de oude locomotief uit de film.

Jablanica meer brug

Jablanica meer

Jablanica ligt gemiddeld 202 meter boven zeeniveau. Ongeveer 3/4 van de 301 km² staat vol bossen. Er is dus genoeg natuur om te wandelen, fietsen, vissen, watersporten en nog veel meer. Ook zijn er diverse mooie uitkijkpunten in de omgeving. Ik keek mijn ogen huis, wat een groot, kleurrijk meer! Echt een groene oase in een bergachtig landschap. Het stadje wordt namelijk omringd door de bergketens Prenj en Cvrsnica. Het meer is groot, waar je wil watersporten kun je zelf bekijken. Eigenlijk rondom het hele langwerpige meer vind je plekken met accommodaties, watersportfaciliteiten, beachbars etc. Exotic Beach Bar is een aanrader, maar kijk vooral zelf op Google maps. Tours kun je oa boeken bij Merak Tours & adventures Boat Trips. Zij bieden kayak tours, Boattours, hikes en verzorgen een goede mix tussen avontuur, varen, eten en relaxen.

jablanica lake

Accommodaties Jablanica

Er zijn rondom het meer van Jablanica heel veel plekken waar je kunt overnachten. Van luxe tot minder luxe, van hotel tot camping. Zelf zijn we doorgereden naar Mostar, wegens tijdgebrek, maar ik had best een paar dagen rondom het meer willen verblijven. Enkele tips zijn:

Jablanica meer

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in