Stolac Nekropola RadimijaIk had vooraf nog nooit van Stolac gehoord. Het ligt op ongeveer 40 minuten van Mostar en Blagaj en is daarom goed te combineren met uitstapjes in de omgeving. Stolac zelf is een heel klein eeuwenoud dorpje, misschien wel het oudste dorpje van heel Bosnië & Herzegovina. Rondom Stolac zijn enkele interessante bezienswaardigheden, waarvan sommige niet makkelijk te vinden zijn. Echte hidden gems in historisch Stolac dus. Het grote voordeel is dat deze pittoreske plekjes zo goed als vrij van toeristen zijn. Hier vind je bijna niemand en heb je het rijk alleen om te genieten van al deze mooie plekjes met een rijke historie.

Lees ook: Lam eten en watersporten in Jablanica

Hidden gems in historisch Stolac

Het rustige centrum van Stolac is eeuwenoud. Wij kwamen er rond lunchtijd en hebben er gegeten bij een restaurant bij de klokkentoren. Restaurant Han bleek een tegenvaller. De kaart was uitgebreid, maar voor de lunch serveerden ze haast niks. Bovendien kun je er geen alcohol bestellen. Hoewel het vlees lekker en spotgoedkoop was, hadden we toch spijt dat we niet bij het restaurant met de watermolen Stolac Mlinica Old Mill waren gaan zitten. Dit restaurant zag er veel leuker uit.

Stolac Mlinica Old Mill

restaurant han stolac

Wijngaarden en glooiend landschap

De M6 van Caplijna naar Stolac is een prachtige weg. Het is een compleet ander landschap, hier rijd je niet langs rivieren, maar juist langs boerderijen en wijngaarden. Je hebt een ontzettend ver zicht, er zijn alleen maar weinig plekken waar je langs de kant kunt stoppen om een foto te maken. Dat vond ik erg jammer. De Stolac wijn staat bekend als de beste van het land, als je de kans krijgt om ergens wijn te kopen zou ik dat zeker doen.

Wijngaarden en glooiend landschap

Nekropola Radimija

Ongeveer 3 km voor Stolac kom je langs Nekropolis Radimija. Dit is UNESCO Werelderfgoed vanwege de bewerkte grafstenen uit de 15e eeuw, die bijzonder goed bewaard zijn gebleven. Voer bij je navigatie de term Stecci in en hij zal je naar de precieze plek leiden. Stecci (grafstenen) vind je overal door Bosnië & Herzegovina, maar op deze plek staan er maarliefst 133 bij elkaar. Dat is vrij uniek. Bovendien kun je op sommige stenen hele duidelijke afbeeldingen zien, die de tand des tijds bijzonder goed hebben doorstaan. Jammer dat je er moet betalen om een wandeling langs de stenen te kunnen maken, al helemaal er een podium gebouwd werd op deze plek wegens een festival. De weg ligt trouwens dwars door het veld heen, want ook aan de andere kant van de weg zie je nog enkele grafstenen staan.

Nekropola Radimija

oude graven stolac

Ruïnes van de stad Daorson

Een andere bijzondere plek die maar weinig toeristen bezoeken, vooral vanwege de onverharde weg, zijn de ruïnes van de stad Daorson. Wij hadden ook wel wat twijfels, want we lazen dat het “wat lastig te bereiken was” vanwege het onverharde, steile pad. In Albanië hadden we al wat avonturen meegemaakt met onze huurauto op onverharde wegen, dus we vroegen ons af of we dit wel moesten doen. Sommige mensen pakken liever een taxi, maar dan moet je er nog wel een chauffeur vinden die daar interesse in heeft. We besloten het toch te proberen, stoppen kon altijd nog. Het eerste deel was nog geasfalteerd, maar al gauw werd het een onverharde weg met flink wat stenen. Het was spannend, maar achteraf vonden we 5 km lange rit net te doen. Het allerlaatste stukje, vanaf het uitzichtpunt, hebben we gelopen. Daorson is eigenlijk niet meer dan een heleboel stenen, die enorm oud zijn. Sommige zelfs 15.000 jaar oud, andere 7000 jaar of 2500 jaar. Het is tevens de oudste ruïne van heel Bosnië & Herzegovina. Je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving en er heerst een serene rust. Ik vond het een heel speciale plek!

De onverharde weg naar Daorson

Ruïnes van de stad Daorson

Uitzicht Daorson

Kerkje van Petrus & Paulus uit de 15e eeuw

Op de terugweg vanaf de oude stad Daorson stopten we langs de weg met het bordje richting het oude kerkje. Je moet goed opletten, want het pad is nauwelijks zichtbaar en het bordje ook niet echt. Je rijdt het zo voorbij. Op de terugweg vind je het aan je rechterhand. Je auto kun je gewoon neerzetten langs de kant en dan loop je enigszins naar beneden, het pad af. Op een bepaald moment kom je wat huizen tegen. Bij het hoekhuis zat bij ons een hard blaffende hond, die gelukkig niet over het hek heen kon. Voor dit rijtje huizen moet je linksaf het pad op. Links op dit pad is een heel oud gietijzeren hek, wat je kunt open maken. Nog steeds zie je niets van het kerkje van Petrus & Paulus uit de 15e eeuw, het zit enorm goed verstopt. Tussen de klimop zie je een klein deurtje en als je dat opent zie je ineens een prachtig klein en oud kerkje. Heel bijzonder, vooral omdat haast niemand van het bestaan af weet. Jammer genoeg kon het niet open, dus hoe het er van binnen uit ziet, geen idee. Ik had gelezen dat er bij de kerk twee stenen stoelen moesten staan, Stolac betekent namelijk stoel. Het dorpje zou naar deze dorpen vernoemd zijn. We hebben met z’n zessen wel twintig minuten staan zoeken, maar ineens zagen we twee rotsblokken in de vorm van een stoel langs het hek staan. Gevonden!

Kerkje van Petrus & Paulus uit de 15e eeuw

bordje kerkje petra i pavla

Hek kerkje stolac

Stoelen stolac bij kerkje

Kasteel Stolac

Hoe oud het Ottomaanse kasteel van Stolac is schijnt lastig vast te stellen te zijn. Er zijn aanwijzingen van Romeinse delen die al uit de 1e eeuw na Christus stammen, maar ook van later zijn delen gevonden. In de 17e eeuw was dit kasteel op z’n grootst met maarliefst 13 wachttorens om de omgeving in de gaten te houden. Je kunt er zowel lopend als met de auto komen. Het is nu beschermd historische erfgoed. Wil je het niet bezoeken, dan kun je als je terugkomt van de oude stad Daorson onderweg een mooie foto maken.

kasteel stolac

Accommodaties in Stolac

Stolac is vanwege al deze hidden gems en de lieflijke uitstraling zeker een plek om een overnachting te boeken. Bovendien is deze plaats niet zo toeristisch en kun je er behoorlijk goedkoop overnachten.

Tip: bezoek ook de Kravica watervallen bij Mostar

Hidden gems in historisch Stolac

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in