zadar sunsetDe zonsondergang in Zadar is de mooiste ter wereld, aldus Alfred Hitchcock, de beroemde filmregisseur. Hij vond ‘m zelfs mooier dan die in Key West Florida. Nu zit er in het woord “mooi” altijd iets subjectiefs, want niet iedereen heeft dezelfde smaak. Of het dus daadwerkelijke de allermooiste zonsondergang ter wereld is durf ik niet te zeggen. Ik heb sowieso nog niet alle zonsondergangen ter wereld mogen aanschouwen. Maar een mooie zonsondergang is het zeker in Zadar. Er staan rond 19.00 uur niet voor niets files richting de stad: iedereen die in de buurt is wil deze sunset een keer meemaken.

Lees ook: Het eiland Pag en z’n leuke plekjes

De zonsondergang in Zadar is de mooiste ter wereld

Alfred Hitchcock bracht in mei 1964 op bezoek in Zadar. Hij logeerde in het vroegere hotel Zagreb aan de Riva boulevard en zag de zonsondergang vanuit zijn kamer. Hij legde deze vast met zijn camera en zei ’s morgens: “Zadar has the most beautiful sunset in the world, more beautiful than the one in Key West, in Florida”. Met deze uitspraak heeft hij de plaats Zadar beroemd gemaakt. Zowel zijn uitspraak als zijn foto gingen de hele wereld over. Hiervan profiteert Zadar bijna 60 jaar later nog steeds! Zadar is sowieso een gezellige plek met historische bezienswaardigheden en een fijne boulevard om over te flaneren, maar Hitchcock zorgde ervoor dat alle toeristen nu ook de zonsondergang willen bekijken.

zee zadar boulevard

Dé plek voor de zonsondergang in Zadar

De beste plek voor de zonsondergang in Zadar is bij het zeeorgel op de Riva Boulevard. Dit is wel een druk plekje, dus wil je op de trappen kunnen zitten, ga er dan op tijd heen. In de zomermaanden gaat de zon meestal rond half 9 echt onder, dus zorg dat je er dan rond 7 uur ’s avonds al bent. De lucht begint vanaf half 8 al mooi te worden en je ziet de zon langzaam in zee zakken. Het laatste stukje gaat sneller dan je denkt, ineens is de zon verdwenen. De lucht is dan nog wel mooi roze als het goed weer is. In de winter staat de zon net iets anders en zie je de zon achter de bergen verdwijnen. Ook mooi, maar minder mooi dan wanneer hij in de zee zakt.

Zo gaat de zon onder in zadar

Het zeeorgel

Naast de alom bekende zonsondergang is er op de Riva Boulevard nog iets bijzonders. Het zeeorgel hoor je vanzelf als je komt aanlopen. In de stenen vloer van de boulevard zie je gaten zitten waar een orgel geluid uit komt. Als je hier meer over wil weten èn het orgelgeluid wil horen, kun je dit artikel lezen. Het ontwerp is van de Kroatische architect Nikola Bašić. Hij mocht een ontwerp maken om de boulevard te vernieuwen en dat is volgens mij goed gelukt met iets bijzonders. De zee kan 7 verschillende geluiden produceren door de buizen die in verbinding staan met het water en de lucht. Hoe meer golven, hoe meer geluid! 

mensen wachten op de mooiste zonsondergang in Zadar

De zonnegroet in Zadar

Na de zonsondergang vroeg ik me af waarom alle mensen bleven zitten op de stenen trappen. Dit bleek te zijn voor het kunstwerk de Zonnegroet. Aan het einde van de Riva boulevard is een groot plateau met gekleurde lichten die op het ritme van het zeeorgel en de golven bewegen. Een kleurrijk lichtspel dus, wat je pas ziet als het donker is. Het licht werkt op zonne-energie, overdag laden de lichtcellen op om ’s avonds voor spektakel te zorgen.

uitzicht boulevard zadar

Zwemmen in zee bij de Riva Boulevard in Zadar

Ter hoogte van het Forum in Zadar vind je op de boulevard een tussenstuk met een kleine vuurtoren. Aan de linkerkant is de zee vrij wild, rechts een stuk rustiger. Ik dacht dat er niet gezwommen kon worden aan de linkerkant, ondanks dat er wel trapjes zijn aan de kade. Ik had het mis! Terwijl ik stond te kijken sprongen een vader en zijn zoon lekker het water in en ze trotseerden de golven. Ik vond het stoer.

zwemmen wilde zee zadar boulevard

Kraampjes op de Riva Boulevard

De Riva Boulevard is een plek om heerlijk te flaneren. Deze promenade is lang en staat vol gezellige kraampjes met snuisterijen. Mijn kinderen lieten er een ketting van hun naam maken (in het centrum kan dit goedkoper, dus houdt dat in gedachten). Je koopt er sieraden, wijn, olijfolie en nog veel meer. Wie nog wat souvenirs wil shoppen kan hier zijn hart ophalen. En tegelijk genieten van de zonsondergang dus. Want daar kom je voor als je naar Zadar gaat!

Riva boulevard zadar

Zelf ervaren

De foto’s in deze blog van de zonsondergang in Zadar geven natuurlijk een indruk, maar besef dat het nooit goed kan weergeven hoe het in het echt is. Bovendien is elke zonsondergang weer anders, afhankelijk van het weer, het seizoen en de wolken. Natuurlijk moet je ooit in je leven zelf een keer naar Zadar om mooiste zonsondergang ter wereld te ervaren. Daarna mag je oordelen: was het voor jou echt de mooiste, of heb je wel eens een mooiere gezien?

De zonsondergang in Zadar is de mooiste ter wereld

Zadar boeken?

zonnestralen zonsondergang zadar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in