Hotpools in AlbaniëWat veel mensen niet weten is dat er op twee plekken hotpools zijn in Albanië. Een grote, behoorlijk populaire hotpool vind je in de buurt van Përmet en een andere, veel kleinere en onbekende in Peshkopi. De hotspring in Peshkopi wordt niet door veel toeristen bezocht en is daardoor ook een stuk moeilijker vindbaar. Er staan geen bordjes, dus deze blog is het enige wat je hebt om op de juiste plek terecht te komen. Ik vond namelijk zelfs geen routebeschrijving in mijn reisgids, alleen de melding dat hij bestond. Gelukkig waren er locals die me de weg konden wijzen en zo heb ik toch heerlijk kunnen genieten van deze ervaring in de hotpool in Albanië. In deze blog vertel ik je alles over deze mooie plekken in Albanië!

Lees ook: Natuurlijke schoonheid en historie ontmoeten elkaar in Butrint NP

Hotpools in Albanië

Iedereen denkt bij hotpools of thermale pools natuurlijk aan IJsland, waar je dit natuurverschijnsel volop vind. Ik moet eerlijk bekennen dat de ervaring daar ook wel net iets meer bijzonder is, omdat de buitentemperatuur natuurlijk behoorlijk koud is, zelfs in de zomer. Dan is zo’n warmwaterbron een cadeautje om even in te zakken. De meeste mensen bezoeken Albanië in het voorjaar of de zomer, dan is de buitentemperatuur daar vaak al behoorlijk warm. Toch vind ik een bezoek aan de hotpools in Albanië wel een meerwaarde hebben. Sowieso vanwege het mooie uitzicht, maar ook vanwege de beleving en het contact met de lokale bevolking, die je er vaak treft. Doe je sieraden af, deze worden zwart in het zwavelhoudende water en neem een handdoek en slippers mee.

overzicht hotspring benja permet

De hotpool in Peshkopi

De eerste natural pool zit in Peshkopi. Deze plaats ligt ongeveer op 2,5 uur rijden van Tirana. In Peshkopi zit dus een warmwaterbron. Deze wordt door vele hotels gebruikt voor hun wellness. Daar kun je natuurlijk prima van genieten, je hebt er alle comfort, zoals kleedhokjes en handdoeken enzo. Toch vind ik een hotpool in de rauwe natuur, met uitzicht, veel leuker. En nee, hier heb je dus geen kleedhokjes, dus omkleden doe je dan ook in de natuur. De ervaring is dus niet luxe, wel bijzonder.

De hotpool in Peshkopi

Hoe kom je bij de thermale pool van Peshkopi?

Er staan geen bordjes in het centrum van het dorpje richting de thermal pool, dus het is even zoeken. Niet iedereen waar je het aan vraagt snapt ook wat je bedoelt. Ze spreken vaak slecht Engels en sturen je dan naar de hotels. Uiteindelijk vonden we toch de juiste route. Als je het stadje binnenrijdt over de Rruga Vehbi Dibra neem je de afslag naar boven, naar de  Als je naar Peshkopi gaat moet je op de hoofdweg waarop je binnenkomst, de Rruga Vehbi Dibra een afslag nemen die naar boven gaat: de Rruga e Llixhave. Dit staat aangegeven op een bord. Rijd de weg uit tot je bij Hotel Manga komt. Daar is een parkeerplaats. Die rijd je voorbij en je gaat linksaf. Nu zie je een ander hotel met de naam Modena. Daar moet je de auto parkeren (gratis) en dan loop je ongeveer nog 300 meter verder naar boven. Daar zit hotel Termal. Aan je rechterhand zie je de hotpool van Peshkopi. Het ligt een beetje verscholen, maar er zitten vaak locals in, omdat het water een heilzame werking schijnt te hebben. Het badje is ondiep en ongeveer 39 graden warm. Overnachten in Peshkopi kan bij Nëna Dashuri Agroturizëm.

Hoe kom je bij de thermale pool van Peshkopi?

De hotpool van Benja nabij Përmet

Përmet ligt helemaal in het Zuiden van Albanië. Vanaf Tirana is het ongeveer 3,5 uur rijden. Ga hier zeker overnachten bij het Chri Chri Guesthouse, dat is echt een superleuke ervaring! De eigenaar komt je ophalen met zijn 4wd. Plan het zo in dat je vooraf naar de hotpools gaat en dan aan het eind van de dag je laat ophalen om naar de accommodatie te gaan. Je kunt vooraf laten weten dat je daar mee wil eten, dan wordt er heel goed voor je gezorgd. De hotpools liggen niet in Përmet, maar er net iets buiten. Het is ongeveer 20 minuten rijden naar de Benja natural pools, ook wel Llixhat e Bënjës of thermal Baths van Benja genoemd. Welke naam je er ook aan geeft, het is er prachtig!

Benja natural pools albanie

uitzicht over de thermal pool benja albanië

Waar kun je de Benja thermal baths vinden?

Er is ook een camping vlakbij, Camping Rating Mulliri i Bënjës. Daar in de buurt kun je parkeren. Je moet dus aan de kant van de rivier zijn waar de camping is, want aan de andere zijde kun je niet verder. Op Google maps staat een parkeerplaats aangegeven, vlak voor de Romeinse brug Ura e Kadiut. Je kunt de brug oversteken, wat best een beetje spannend is zo zonder zijkanten, maar ook wel weer heel leuk. Je ziet de hotpool al van ver liggen. Het water is niet zo heel heet en het kan er ook flink druk zijn. Vroeg in de ochtend of laat in de avond heb je de minste drukte. Waterschoentjes kunnen fijn zijn, want er ligt best wel wat alg in het bad. Let trouwens op, je hebt het grote bad, maar er zijn ook omliggend nog een paar kleinere badjes.

Romeinse brug Ura e Kadiut

De hotpool van Benja nabij Përmet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in