Bezoek het middeleeuwse Rothenburg ob der TauberWie de Romantische Strasse rijdt ontkomt er niet aan: je bezoekt het leuke dorpje Rothenburg ob der Tauber. Het staat bekend om zijn pittoreske middeleeuwse straatjes waar je eindeloos in kunt ronddwalen. Ik kan het je zelfs aanraden om op ontdekkingstocht te gaan, want het is altijd druk in Rothenburg ob der Tauber. Door de minder bekende stukjes van het stadje te verkennen, vermijd je de ergste drukte en word je verrast door prachtige straatjes.

Lees ook: 17 x mooie plekken en bezienswaardigheden in Würzburg

Parkeren in Rothenburg ob der Tauber

Afhankelijk van wanneer jij dit leuke Duitse stadje bezoekt kan het er behoorlijk druk zijn. Wij konden het dorpje niet in met de auto, dus we hebben langs de vesting geparkeerd bij een van de parkeerterreinen. Dit stond heel goed aangegeven en er zijn ook flink wat parkeerplaatsen. Door één van de poorten kun je vervolgens naar binnen lopen en het stadje gaan verkennen.

Rothenburg ob der Tauber vanaf de stadswal

Bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber

Wanneer je Rothenburg ob der Tauber bezoekt zijn er een aantal bezienswaardigheden die je niet wil missen. Er is veel meer te doen dan alleen de toeristische highligts! Hieronder volgen tips om die wonderschone stadje te bezoeken.

De stadsmuur rondwandelen

Rothenburg ob der Tauber is volledig omheind door een oude stadsmuur. Deze is mooi bewaard gebleven, maar uiteraard wel gerestaureerd. De stadsmuur heeft 6 toegangspoorten en je kunt via een trap naar boven lopen en de hele muur rondwandelen. Ik vond dat best eng, niet het wandelen op zich, maar die trappen zijn best smal en stijl. Toch is het heel leuk om Rothenburg ob der Tauber van bovenaf te zien. Je kunt ook prachtige foto’s maken als je op de stadsmuur loopt, want er is mooi uitzicht.

stadsmuur rothenburg

wandeling over de stadswallen in rothenburg

De 6 stadspoorten bekijken

Als je er dan toch rondwandelt, dan is het leuk om bij alle stadspoorten ook even de poort zelf goed te bekijken. Elke stadspoort heeft zijn eigen naam. De namen van de stadspoorten zijn: Galgentor, Rödertor, Spitaltor, Kobolzeller Tor, Burgtor en Klingentor. Niet alle poorten hebben een gang naar buiten, bij Burgtor bijvoorbeeld stroomt de rivier de Tauber en daar stond vroeger het kasteel. Bij Galgentor stonden vroeger de galgen opgesteld en bij Rödertor staan twee wachthuisjes. Zo zijn ze allemaal anders en allemaal de moeite waard om even naartoe te lopen.

De 6 stadspoorten bekijken

Vakwerkers huizen en kleurrijke straten

Eén van de leukste dingen Rothenburg ob der Tauber vond ik de gezellige straatjes met gekleurde huizen en vakwerkers huizen. Dwaal lekker rond en je komt ze vanzelf tegen. In sommige straten zitten ook hele leuke winkels en restaurantjes met een terras. Als je een terras tegenkomt waar het niet zo druk is, kan ik je aanrader er te gaan zitten. Hoe dichter je in het centrum komt, hoe groter de kans dat je geen plekje meer vindt vanwege de drukte. Wij hadden achteraf een beetje spijt dat we waren doorgelopen en zijn later twee keer iets gaan drinken en eten in een rustiger gedeelte van het stadje.

Vakwerkers huizen en kleurrijke straten

Het huis van Pinokkio: Das Plönlein

Het huis van Pinokkio is het vakwerkershuis wat je ziet staan als je naar Das Plönlein loopt. Het is natuurlijk niet echt het huis van Pinokkio, maar het huis van Gepetto uit de Walt Disney film Pinokkio is wel geïnspireerd op deze vakwerkerswoning. In de buurt staan ook twee torens, de Siebersturm en Kobolzeller Tor. Het is hier altijd druk, want dit is het meest gefotografeerde plekje van heel Rothenburg ob der Tauber. Je ziet deze plek ook veelvuldig op Pinterest en Instagram voorbij komen. Toeristisch dus, maar dat maakt het plekje zeker niet minder mooi. Tip: ga vroeg in de ochtend of ’s avonds rond zonsondergang, dan is het er niet zo druk als overdag en lukt het misschien wel om een foto zonder al te veel mensen te maken.

Plönlein

Marktplatz

De markt is een gezellige plek vol terrassen. Hier vind je het Rothenburger Rathaus, wat net als de andere gebouwen op het plein in Renaissance stijl is gebouwd. Je vindt hier ook het tourist office. In de zomer zijn er vaak evenementen op het plein. Dat was ook zo toen wij er waren, daarom was het nog eens extra druk. We zijn hier niet te lang blijven hangen en snel weer de rustigere straatjes ingedoken.

marktplatz rothenburg ob der tauber

St Jakobskirche

Deze enorme kathedraal ligt een stukje achter de markt en is mooi om even langs te lopen. Aan de zijkanten staan kleine theatertjes met beelden. De kerk stamt uit de Middeleeuwen en dient naast kerk ook als pelgrimsoord, voor pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostela. Zij komen voor het Heilig Bloedaltaar van Tilman Riemenschneider.

St Jakobskirche

Hafengasse

Dit is een heel leuk straatje waar bovenin leuke bollen hangen. Fotogeniek, leuke restaurantjes en winkeltjes, maar ook erg druk. Toch zeker de moeite waard om doorheen te lopen. Wie een ijsje wil scoren kan hier ook terecht.

Hafengasse

Aussichtpunkt an der Eich

Dit uitzichtpunt ligt een beetje achteraf, je moet het net even tegenkomen. Je moet daarvoor een klein steegje in bij de Untere Schmiedgasse. Aan de rand kun je dan over de vallei met wijnranken kijken, een groene oase in dit stedelijke gebied! Een tip bij zonsondergang, want de zon gaat aan deze kant van het stadje onder.

steegje naar Aussichtpunkt an der Eich

Aussichtpunkt an der Eich rothenburg ob der tauber

Sweets Company

De Sweets Company is dè plek om je kinderen tevreden te houden tijdens het rondwandelen in Rothenburg op der Tauber. Dit is een waar snoepwalhalla, je kunt ook kijken hoe het snoep gemaakt wordt. Alleen al voor de kleuren is het leuk om er even langs te lopen.

sweets company

Schneeball eten

De lokale specialiteit zijn schneeballen. Je koopt ze bij Bäckerei-Café Friedrich Schöbel of Backerei Striffler. Ik werd niet wild enthousiast van de Schneeballen trouwens. Het is nogal een droge hap. Stevig deeg met poedersuiker en soms chocola. Er zijn verschillende smaken, ik zou zeker niet de grootste versie nemen. Zo’n kleintje is meer dan genoeg. Wij hadden een zakje met 5 verschillende.

Schneeball rothenburg

Leuke restaurants in Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber zit vol leuke restaurantjes en cafeetjes, ingespeeld op het toerisme. Enkele aanraders zijn:

  • Trattoria Panee Vino, een geweldige Italiaan. Reserveren is handig, wij konden er helaas niet meer terecht vanwege de drukte
  • Goldene Gans is ook een hotel, je kunt er een lekker biertje drinken en een hapje eten.
  • Brotkultur im Kaffeehaus. Rothenburg kent een echte broodcultuur en hier kun je dan ook heerlijk met brood lunchen.
  • Bräustüble Café Restaurant heeft een leuk terras en lekker eten.
  • Restaurant Café Michelangelo is een leuke Italiaan aan het begin van het dorpje. Ook hier kan het druk zijn, maar wij hebben hier geweldig goed gegeten. Ze hebben ook een leuk terras met uitzicht op de stadswal.

Bräustüble Café Restaurant

Overnachten in Rothenburg

Wil je in Rothenburg ob der Tauber overnachten? In het stadscentrum is dat behoorlijk prijzig in de zomermaanden. Goede opties zijn Hotel Rappen Rothenburg ob der Tauber, TOP hotel Goldenes Fass en Romantik Hotel Markusturm. Wat verder buiten het centrum kun je goedkoper terecht. Een low budget optie is bijvoorbeeld Gasthaus zur Linde.

straatje Rothenburg ob der Tauber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in