Collioure, sfeervol vissersdorp aan de Côte VermeilleCollioure aan de Côte Vermeille is naast Banyuls-sur-Mer één van de leukste plekken om te bezoeken. Hier kun je je uren vermaken. Met rondwandelen door de kronkelende steegjes met kleurrijke huizen en de rijkelijk bloeiende Bougainville, op een terras nippend aan een glas koele witte wijn met uitzicht op de haven of wanneer je in de voetstappen treedt van de kunstenaars. Trek er zeker een dag voor uit en ga vroeg, zodat je gemakkelijk een parkeerplek hebt. Collioure bruist!

Lees ook: Ontdek het mooie Canet-en-Roussillon

Parkeren in Collioure, sfeervol vissersdorp aan de Côte Vermeille

Als je Collioure komt binnenrijden kun je het beste doorrijden naar één van de grotere parkeerterreinen. Wij zijn doorgereden naar P4 Parking Le Glacis en hadden daar nog een plek. Je loopt dan in enkele minuten naar de haven, dus dit is ook met kinderen een prima parkeerplek in Collioure. Het is wel betaald parkeren, houd daar rekening mee. Ga niet op straat zoeken, want dat is kansloos. Het kost veel tijd en je zal geen plek vinden. Een andere optie is P5 Parking du Stade, dat is iets verder lopen.

Fete de l'anchois

Culinaire specialiteiten

Collioure staat bekend om de ansjovis. Waar we in Nederland feest vieren als het eerste vaatje haringen geveild wordt, viert Collioure feest vanwege de ansjovis: Fête de l’Anchois. Dit feest vindt meestal plaats begin juni, je kunt er meer over lezen op deze website. Vanzelfsprekend is het dan natuurlijk een gekkenhuis, maar misschien ook wel heel leuk om mee te maken. De ansjovis wordt sowieso kakelvers verkocht bij de haven, ze maken het ter plekke voor je schoon. Zeker proberen! Een andere specialiteit in Collioure is de Croquant, een zoete koek met chocola of amandelen. Je koopt ze bij een bakkertje of je neemt ze op het terras bij je koffie.

ansjovis in collioure

Ansjovis wordt schoongemaakt in de haven van Collioure

Wat is er te doen in Collioure?

Natuurlijk vraag je je af wat er te doen is in Collioure. Dat is een heleboel. Collioure heeft het namelijk allemaal: een gezellige haven met traditionele bootjes, een kleine locale markt met verse producten, strand en zee, gezellige straatjes met galeries en leuke winkels en je kunt zelfs een flinke wandeling maken naar Moulin de Collioure, Fort St. Elme en een uitzichtpunt voor een schitterend zicht op het stadje. Hieronder ga ik alles tips en bezienswaardigheden in Collioure voor je op een rij zetten.

Collioure straatje buitenaf

De haven van Collioure

Het leuks is het om als eerste even naar de haven te lopen van Collioure. Hier zie je de traditionele vissersbootjes liggen. Je kunt ze ook huren, als je zin hebt in een boottochtje kan ik dat van harte aanraden. Je ziet de gekleurde Catalaanse bootjes al van ver liggen als je komt aanlopen. Op de kade vind je ook een lokale markt met ansjovis, oesters, kreukels, slakken en nog veel meer culinaire heerlijkheden. Als je die avond nog met koken, kun je hier je inkopen doen. Verser krijg je het niet. Loop een stukje verder de kade op voor een mooi uitzicht op de omgeving.

haven met markt collioure

Catalaanse vissersboot

Het strand van Boramar

Links van de kade vind je het strand van Boramar. Hier kun je een plek zoeken en de kinderen lekker in zee laten spelen voor wat ontspanning. Heb je geen zin in zand of in de hete zon, dan kun je ook neerstrijken op één van de terrassen. Daar staan de parasols op en kun je een verkoelend drankje bestellen. Het uitzicht blijft even mooi.

Het strand van Boramar

Vieux Quartier du Mouré

Vieux Quartier du Mouré wordt ook wel “klein Montmartre” genoemd. Hier vind je schilderachtige straatjes met kleurrijke huizen, bloemenpracht en vooral heel veel boetiekjes, restaurants en galeries. Struin door de straatjes en gebruik je zintuigen. Vergeet ook zeker je camera mee en kijk af en toe achterom. Ga ook eens een straatje in wat iets rustiger oogt, wie weet word je verrast door iets moois!

Vieux Quartier du Mouré

Kunstenaarswandeling

In 1905 zat Henri Matisse zonder geld en wilde zijn artistieke carrière een nieuwe kans geven. Later dat jaar vertrok hij naar Collioure, hij was verbaasd over het verbazingwekkende karakter en de charme van dit kleine historische dorp. Aan de ene kant de zee en aan de ene kant en uitzicht op heuvels met terrasvormige wijngaarden aan de andere kant. Het werd meteen zijn belangrijkste inspiratiebron. Een nieuwe artistieke beweging ontstond toen kunstenaars als Henri Matisse, André Derain, Etienne Terrus, Aristide Maillol en Daniel de Monfreid samenkwamen en ideeën uitwisselden. Ze ontwikkelden een stijl gebaseerd op sterke emoties en intense kleuren, waarbij vrijheid en creativiteit werden benadrukt en werkten samen in Collioure. Deze stijl, die later “fauvisme” werd genoemd, werd over de hele wereld bekend.

In Collioure kun je in de voetstappen van deze kunstenaars treden en een mooie wandeling maken met de naam “Le Chemin du Fauvisme“. Het Tourist Office (Place du 18 Juin) of Maison Fauvisme (het museum) hebben een routekaart hiervoor. Je kunt de wandeling ook met een gids maken, maar dit wordt alleen in het Frans aangeboden.

kleurrijke galerie

kunst fauvisme

Chateau Royal

Château Royal is het grote koninklijke kasteel direct rechts van de haven. Het is gebouwd op een rots aan het water en één van de twee overgebleven middeleeuwse kastelen in heel Frankrijk (de andere is Vincennes in Île-de-France). Op die plek stond vroeger een Romeinse “Castellum”. Rond het kasteel is uiteindelijk Collioure ontstaan. Het kasteel is tussen de 12e en 16e eeuw gebouwd en verder uitgebouwd door de graven en koningen. Rond 1670 is het kasteel door de bekende Franse ingenieur Vauban verder gebouwd, er kwamen hogere muren en 3 bastions bij. In 1939 werd het kasteel een gevangenis.
Het kasteel door diverse kunstschilders meerdere malen vastgelegd uit verschillende hoeken, hierdoor is het kasteel wereldwijd bekend geworden. Hedentendage worden er tentoonstellingen en evenementen georganiseerd. Natuurlijk kun je het ook bezoeken.

Chateau Royal

Chapelle Saint Vincent

Chappelle Saint Vincent is een kleine kapel op de pier die in het verlengde ligt van Elise Notre-dame-des-Anges. Vroeger was deze rots een eiland. De legende die rondgaat beschrijft dat dit de plek is waar in het jaar 303 na Christus St Vincent is gemarteld en vermoord. Toen de kapel rond 1700 werd gebouwd schijnen er overblijfselen van hem te zijn gevonden. Die wilde men bewaren in de kapel.  Volgens de legende is dit de plek waar vroeger, in 303 St. Vincent is gemarteld en vermoord. Rond 1700 is deze kapel gebouwd omdat er overblijfselen van St. Vincent gevonden zouden zijn. Die wilden ze bewaren in deze kapel. Chappelle Saint Vincent stelt weinig voor, het is slechts een simpele kamer met een poort. Toch zijn er dagelijks veel toeristen die er even naartoe lopen. Van 14 tot 18 augustus wordt er ieder jaar een feest gehouden ter ere van deze Saint Vincent: Fête de la St. Vincent, met allerlei activiteiten en processies.

Chapelle Saint Vincent

Fort St. Elme

Als je op de pier staat en naar de heuvel aan de overkant kijkt zie je Fort St. Elme liggen. Dit fort is gebouwd om Collioure te verdedigen. Ten noorden van Collioure ligt ook nog Fort Miradou. Vooral fort St. Elme is leuk om te bezoeken, zeker voor kinderen. Ze kunnen zich verkleden als ridder en er hangen wapens uit de Middeleeuwen. Dit fort is gebouwd in de vorm van een ster en vanuit daar heb je een waanzinnig uitzicht op de omgeving en de zee. Hoe je er komt? Je kunt tot halverwege komen met de auto en dan het laatste stuk lopen, of helemaal lopend vanuit Collioure (niet aan te raden met jonge kinderen). In Collioure gaat ook een toeristentreintje wat je erheen kan brengen. Dit is natuurlijk het leukste als je met kinderen gaat.

Fort St. Elme

Moulin de Collioure

Ook de in 2001 gerestaureerde molen, Moulin de Collioure, zie je vanuit de haven al liggen op de heuvel. Deze is gebouwd in 1337 in de tijd dat de koningen van Mallorca in Collioure waren. Vermoedelijk is dit de oudste molen in de Roussillon. De molen is gebruikt om graan te malen, maar ook gebruikt als oliemolen. Ook hier heb je mooi uitzicht.

doorkijkje collioure

Eglise Notre Dame-des-Anges

Aan het strand van de baai van Collioure staat een kerk, de Église Notre Dame-des-Anges. Ooit stond deze kerk op een andere plek in Collioure, maar toen Vauban de verdedigingswerken in Collioure verder wilde uitbouwen stond die kerk in de weg. Deze is toen afgebroken om plaats te maken voor de uitbouw van het fort. Daarna is er een nieuwe kerk gebouwd aan de baai. De toren die je ziet is de vroegere vuurtoren. Hier is de kerk tegenaan gebouwd.

Eglise Notre Dame-des-Anges

Tour Madeloc

In de omliggende heuvels is nog meer aan verdedigingswerken te vinden. Zo vind je ten westen van Collioure de uitkijktoren Tour Madeloc. Het is een behoorlijke klim, maar het uitzicht als je er eenmaal bent is fantastisch. Je kunt helemaal rondom kijken. Het is nu in gebruik als radiostation. Iets verder ligt nog een andere toren, Tour Massane, maar deze is inmiddels aardig vervallen.

collioure gezelligeheid in de straatjes

Geschiedenis over Collioure

De eerste tekenen van Collioure stammen uit het jaar 300 na Christus. In het jaar 700 is er al een vissershaven. De stad is steeds een belangrijke haven geweest en de bouw van de forten en verdedigingswerken zijn het bewijs van de aldaar wonende graven en koningen beschermd moesten worden. In de Middeleeuwen behoorde Collioure tot Mallorca. Daarna wisselde het bezit van Spaanse machtshebbers naar de Fransen. Uiteindelijk viel het in de 17e eeuw definitief in Franse handen.

oude kaarten collioure

De kunstenaars van Collioure

Collioure is een belangrijk kunstcentrum geweest in de tijd van Henri Matisse rond 1900, maar nog steeds komen er veel schilders. Het ligt ook zo mooi, dat ik me dat heel goed kan voorstellen. Als je hier met kinderen komt, is het heel leuk om een schetsblok en kleurpotloden mee te nemen en een mooi plekje te zoeken om net als de schilders van vroeger de omgeving na te tekenen. De zonsopgang boven de Middellandse zee zorgt ervoor dat Collioure prachtig roze kleurt. Dat trok hem aan. Om die reden is het ook te verklaren waarom de kleur roze duidelijk aanwezig is in de werken van vele schilders met de stijl Fauvisme. De kunstenaars kwamen vaak samen in het hotel “Les Templiers”. Hier hangt het nog steeds vol met kunst, vermoedelijk werden rekeningen ook vaak betaald met een schilderij.

galeries in collioure

Leuke restaurants in Collioure

Wie van lekker eten houdt kan ik Collioure zijn lol op. Het stikt hier van de restaurantjes. De meeste ervan zijn prima en culinair prima. Het is leuk om iets Catalaans met ansjovis te kiezen, een crêpe of misschien gewoon een pizza. Een paar restaurants zijn een culinaire verrassing.

  • La Balette heeft een Michelin ster, reserveren is noodzakelijk. Prijs is hoog.
  • Le5ème Péché heeft een moderne keuken met kunstige gerechtjes. Normale prijzen. Je vindt dit restaurant in één van de gezellige straatjes van het centrum, wat meer van het water af.
  • Mamma- Les Roches Brunes heeft een mediterraanse keuken en zit wat buiten het centrum. Het ligt dichtbij het museum van Moderne kunst.
  • Bij La Casa Linga dineer je in een gezellig straatje hartje centrum, op loopafstand van de haven. Er is een klein terras waar je lekker buiten kunt zitten, maar ook binnen is het prima. Franse keuken.
  • Paco is een wijnbar, voor wie meer zin heeft in een hapje (tapas) en een drankje dan een uitgebreid diner.
  • Le Puits serveert mediterraanse en Catalaanse gerechten. De reviews op Tripadvisor liegen er niet om, hier moet je gaan eten! Goede prijs/kwaliteit verhouding en een fijn terras!

leuke restaurants collioure

Overnachten in Collioure

Het is natuurlijk heel leuk om in Collioure te overnachten. Je kunt dan ’s morgens lekker vroeg, voor de grote hordes toeristen arriveren, een rondje door het stadje doen. En niet te vergeten tot ’s avonds laat dineren en genieten van de bedrijvigheid op de kade. Ik heb gezocht naar accommodaties op loopafstand van het centrum met parkeerplek, zodat je daar geen omkijken naar hebt. Veel accommodaties hebben ook een fantastisch uitzicht. Tips voor leuke overnachtingsplekje zijn:

Tip: Combineer Collioure met een rondreis door Zuid-Frankrijk en Spanje!

kleurrijk collioure

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Als je doorklikt via zo’n link en een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie van een paar euro. Dit kost jou niks extra, want de verkopende partij betaalt deze commissie als dank dat wij dit bedrijf noemen. 

Heb je iets gehad aan de informatie in deze blog? Dan is het fijn als je je vliegticket, accommodatie of huurauto boekt via één van onze links als dank voor de tijd en moeite die we in de blog hebben gestoken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in