Ontdek architectonische hoogstandjes in de Hanzestad WismarDuitsland liefhebbers opgelet! Ontdek de Hanzestad Wismar. Ik had zelf nog nooit van deze stad gehoord, maar hij ligt in het Noorden van Duitsland, even voorbij Hamburg. De stad ligt aan het water, de Oostzee. En iets wat ik ook niet wist: de binnenstad staat al meer dan 20 jaar op de UNESCO wereld erfgoedlijst.

Lees ook: Een stralende zomer in Innsbruck

Ontdek de Hanzestad Wismar

Wismar is een levendige stad met maritieme charme die zich ontwikkeld heeft tot dé culturele ontmoetingsplaats van de Oostzeekust. Het heeft een van de best bewaarde middeleeuwse stadscentra van Duitsland. In dit majestueuze centrum uit de hoogtijdagen van het Hanzeverbond vloeien de geschiedenis en moderniteit naadloos samen. In deze ambiance van cultuurhistorische bouwwerken vindt van 17 tot en met 20 augustus het jaarlijkse Schwedenfest plaats. Dit is een festival ter ere van de 155-jarige band met het voormalige Zweedse Koninkrijk.

wismar hanzestad

Bezienswaardigheden in Wismar

Bezoekers van heinde en verre kunnen in Wismar het hele jaar door bezienswaardigheden verkennen. Een goede start is het Welt-Erbe-Haus (Werelderfgoedhuis). Via luisterplekken en op bankjes rond de stadsmuren kun je allerhande wetenswaardigheden vernemen over de Hanzestad en een stadswandeling op maat plannen.

historisch centrum Wismar Duitsland

Werelderfgoedpaden

Je wandeltocht over de werelderfgoedpaden zou bijvoorbeeld kunnen beginnen op de marktplaats met de Wasserkunst. Dit is een soort van paviljoen dat in 1602 door de Utrechtse bouwmeester Philipp Brandin in de stijl van de Hollandse Renaissance werd ontworpen en tot 1897 als drinkwatervoorziening diende. Aan de noordkant van de stad vind je het raadhuis in neoclassicistische stijl. Dit dateert uit 1817. De Alte Schwede behoort tot de oudste herenhuizen van Wismar en biedt sinds 1878 onderdak aan een restaurant.

Kerken in Wismar

De kerken vormen een imposant onderdeel van het stadsbeeld. In de St.-Nikolai-Kirche en de St.-Marien kun je terecht voor een rondleiding door de toren en een 3D-animatiefilm. De St.-Georgen-Kirche biedt met een uitkijkplatform op 35 meter hoogte een prachtig uitzicht op Wismar en zijn baai. Dit is niet voor niets een gewilde evenementenlocatie.

kerk wismar

Stadmuseum Schabbell

Het stadshistorische museum Schabbell is eveneens door de Utrechtse bouwmeester ontworpen. Vroeger deed het dienst als de brouwerij en woning van de toenmalige burgemeester Heinrich Schabbell. Het is een van de vroegste renaissancegebouwen van het Oostzeegebied. De permanente expositie van het museum staat in het teken van de cultuur en geschiedenis van de Hanzestad Wismar. Overige bezienswaardigheden zijn de Schwedenköpfe in het portaal boven de toegangsdeur van het Baumhaus in de oude haven en de Schwedenstein, een monument uit 1903.

De oude haven van Wismar

In de oude haven van Wismar kun je volop genieten van de maritieme charme van de stad. Je kunt historische havengebouwen bewoneren en aan boord stappen voor een excursie naar de baai van Wismar en het eiland Poel. Of wat te denken van een cruise over de Oostzee met de nagebouwde hanzekogge Wissemara?

maritieme haven wismar

Voor meer informatie: wismar.de

Wismar bezoeken?

Zoals je kunt lezen is er genoeg te doen en is Wismar een geschikte bestemming voor een weekendje weg. Ontdek architectonische hoogstandjes in de Hanzestad Wismar en vergeet zeker niet je reisgids voor andere tips en check deze mooie accommodaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in