Liberty bridge boedapestDe mooiste plekjes in Boedapest vind je natuurlijk verspreid door de stad of daarbuiten. Boedapest is sowieso misschien wel één van de meest prachtige steden van Europa. Statige gebouwen, groene parken, een kuurbadencultuur en een heerlijke winkelstad. Een stad die de tand des tijds heeft doorstaan. Want Boedapest heeft veel meegemaakt in de afgelopen duizend jaar. Van een rijk en mooi land beschadigd geraakt door oorlog en terreur. Maar ook weer opgebouwd tot de bloeiende wereldstad die het nu is. In deze blog gaat het niet over alle bezienswaardigheden in Boedapest, want daar is al genoeg over geschreven. Het gaat ook niet over de lekkerste restaurants of de fijnste plekken om te baden. Ze komen natuurlijk wel voorbij, maar de focus van dit artikel ligt echt op de mooiste plekjes in Boedapest.

Lees ook: Wat zijn de mooiste plekken op aarde?

De mooiste plekjes in Boedapest

Om te kijken wat de mooiste plekjes in Boedapest zijn, hoefde ik alleen maar door mijn foto’s heen te scrollen. Om iets te snappen van Boedapest is het goed te weten dat de Donau er doorheen stroomt en dit de stad in Boeda en Pest verdeelt, waarbij Pest het deel is waar het stadscentrum zich bevindt en Boeda een groot deel hoog ligt. Vanaf de Gellertheuvel in Boeda heb je bijvoorbeeld het mooiste uitzicht over de Donau en de stad. Hieronder vertel ik waar je de mooiste plekjes kunt vinden in Boedapest.

De mooiste plekjes in boedapest

Gellert heuvel

Het is even een klim, maar dan heb je ook wat: namelijk het allermooiste uitzicht op de stad Boedapest. Via een wirwar van trappetjes kom je uiteindelijk bij het hoogste punt, waar een monument staat. Maar misschien ben je al wel eerder ergens rechtsaf geslagen om bij één van de mooie uitkijkpunten de zon onder te zien gaan? Ook overdag is dit één van de mooiste plekjes in Boedapest, maar de zonsondergang geeft het iets magisch. Helaas ben je niet de enige die er van wil genieten, dus meestal is het er druk. Gelukkig zijn de meeste mensen sociaal en mag je er ook even tussen om een paar mooie foto’s te maken van het uitzicht op de Donau. Aan de voet van de heuvel vind je Liberty Bridge, een brug die heel vaak op de foto mag…

De mooiste plekjes in boedapest uitzicht

Margitsziget

Dit eiland in de Donau is een groene oase in de drukke stad. Het is een heerlijke plek om te wandelen, picknicken of zwemmen. Het kuurbad Palatinus is populair. Maar het mooiste plekje vind ik de muziekfonteinen aan het einde van het eiland. Je kunt er overigens niet parkeren, dus het beste ga je met de tram of de bus. Parkeren kan wel aan de andere kant van het eiland, maar dan moet je nog wel een half uur lopen. De muziekfonteinen geven in de zomermaanden elk uur een spektakel met licht en muziek, fantastisch om te zien! Kom op tijd, want het is er vaak druk. Dan heb je een goed plekje. Neem eventueel zelf een stoeltje mee.

Margitsziget muziekfontein

Vissermansbastion

Iedereen die in Boedapest is geweest kent het Vissersmansbastion. Dit gebouw is heel bijzonder. Het is een mooi gebouw, maar ook het uitzicht vanaf het Vissersmansbastion is geweldig.

Vissermansbastion boedapest

De overdekte markt

Sowieso vind ik lokale markten altijd heel leuk om te bezoeken. In Boedapest is het de Markthal Nagy Vasarcsarnok. Het maakt me intens gelukkig om al die verse producten te zien liggen en hangen. Gek genoeg vind ik ook dat zo’n markt daardoor een heel mooi plekje is. Lekker rondstruinen langs alle kraampjes en foto’s maken van het kleurrijke voedsel dat er ligt. Genieten met een grote G!

overdekte markt boedapest

Uitzicht op het parlementsgebouw

Het parlementsgebouw is één van de symbolen van Boedapest. Als je foto’s van de stad ziet of ansichtkaarten, dan zie je deze vaak wel voorbij komen. De meeste mensen weten direct: dit is Boedapest. Het parlementsgebouw schijnt een hele leuke rondleiding te hebben (die ik niet heb gedaan, omdat het gebouw dicht was wegens hoog bezoek), maar het allermooiste kun je het parlementsgebouw zien vanaf de kade van de Donau.

Boedapest parlementsgebouw

Het kuurbad Széchenyi

In het bekken van de Karpaten is de aardkorst heel dun, zodat er grondwater kan opborrelen voor het is afgekoeld. Een beetje zoals in IJsland. Hierdoor zijn er zo’n 3000 warmwaterbronnen in heel Hongarije, waarbij er 123 daarvan zich in Boedapest bevinden. Het water is rijk aan calcium, mineralen en zwavel en goed voor de gezondheid (vooral reuma en huidaandoeningen). Het allermooiste kuurbad vind ik Széchenyi. Dit is een prachtig oud gebouw, met zowel binnen- als buitenbaden. Het is ook een hotel. Regelmatig kun je de vaste luchtballon boven het gebouw zien. Ik vind het een waanzinnig mooi plekje en het is sowieso erg leuk om de schakende mannetjes te zien en zelf van het water te genieten. Je kunt kaartjes ter plekke kopen, maar ook vast online bestellen.

Het kuurbad Széchenyi

Memento Park

Als je tijd hebt om Memento Park te bezoeken, zou ik dat zeker doen. Het ligt net iets buiten het centrum, maar het is een bijzondere plek. Er staan waanzinnig grote beelden uit het communistische tijdperk, die vroeger in de stad stonden. Na de communistische tijd zijn ze bij elkaar in dit serene park gezet. Kinderen kunnen een speurtocht volgen en leren zo een heleboel over het communisme. Het is de bedoeling dat je na afloop naar de achterste muur loopt, deze aanraakt en terug naar de uitgang loopt in vrijheid. Dit pad staat dus symbool voor de vrijheid na het communisme. Wat mooi is aan deze plek, is de rust, het groen en de immens grote beelden, allen met een verhaal.

Memento Park

Erzsébet Tér

In dit park vind je het Boedapest Reuzenrad. Je begrijpt vast dat je ìn het reuzenrad een geweldig uitzicht over de stad hebt. Daarom hoort het Erzsébet Tér zeker thuis in het rijtje mooiste plekjes in Boedapest. Je kaartje kun je ter plekke kopen.

Erzsébet Tér boedapest reuzenrad

Een boottocht op de Donau

Wat je echt niet mag missen: een boottocht over de Donau! Eenvoudig te boeken via deze organisatie en het recept voor een paar onvergetelijke uren op het water. Vanaf deze plek zie je de stad op zijn best. Alle statige gebouwen komen voorbij. De boottocht is overdag leuk, maar ook ’s avonds een belevenis, als je alle lichtjes in de stad ziet.

parlementsgebouw boedapest

Monument schoenen op de Donau

Ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers, waarbij ze op de kade van de Donau werden geëxecuteerd en hun schoenen op de kade bleven staan, is dit monument sinds 2006 geplaatst. Het zijn bronzen schoenen die herinneren aan de gruwelijkheden. Bij zonsondergang is het een indrukwekkende plek, als de kaarsjes worden aangestoken. Zeker de moeite waard om even bij stil te staan en ondanks de gruwelijke herinneringen toch een mooie plek om stil te staan en deze mensen te herdenken.

schoenen op de donaukade

Boedapest bezoeken?

  • Vliegen kan op Boedapest zelf met bijvoorbeeld met KLM vanaf Amsterdam of vanaf Eindhoven met Wizz Air.
  • In Boedapest zelf heb je niet per se een auto nodig, je kunt het meeste lopen of met het OV doen. Parkeren is bijna overal betaald. Vanaf het vliegveld kun je een shuttle bus naar het centrum van de stad nemen.
  • Er zijn enorm veel leuke plekjes om te overnachten. Ik boek eigenlijk altijd via Booking.com. Wij sliepen een nachtje low budget in het A&O Budapest City en een nachtje wat duurder, maar dichterbij het centrum in Fashion Street Apartments.
  • Je kunt op eigen gelegenheid overal wel komen. Wil je een speciale tour of stadswandeling met een gids, dan raad ik je Getyourguide aan om deze te boeken.
  • Als je de reisgids van Time to Momo Boedapest meeneemt, vind je zeker alle leuke plekjes!
  • Maak ook eens een dagtrip vanuit Boedapest naar fotogeniek Szentendre.

Low budget overnachten in boedapest

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in