Het Salzburg van The Sound of Music straatjeHaast iedereen heeft denk ik The Sound of Music van de Familie von Trapp wel gezien en er anders zeker van gehoord. Het liedjes van je hieronder ziet heb je sowieso wel eens gehoord. Wist je dat The Sound of Music zich afspeelt in Salzburg? Grote delen van de film zijn hier opgenomen. Ook al komt de film uit 1965, de filmlocaties kun je nog steeds bezoeken. Zoals bijvoorbeeld de tuinen van Schloss Mirabell. Alsof je zo de film instapt! In deze blog alles over het Salzburg van de Sound of Music. Voor meer tips in de omgeving is deze reisgids leuk.

Lees ook: Een stralende zomer in Innsbruck
Lees ook: Grossglockner Hochalpenstrasse route en tips

De verhaallijn van The Sound of Music

Het verhaal van de film gaat over gouvernante Maria die uit het Kloster wordt weggestuurd, omdat ze hier niet kan aarden. Ze komt tijdelijk te werken in Salzburg bij de familie Von Trapp. Meneer Von Trapp is een weduwnaar met zeven kinderen die zijn kinderen heel streng opvoedt. Maria brengt ze een nieuw leven met liefde en muziek. De musical is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Uiteindelijk trouwen meneer von Trapp en Maria, maar moeten zij vluchten voor de oorlog. Ze vluchten naar Zwitserland en daar stopt het verhaal.

Het Salzburg van The Sound of Music

Wil je het Salzburg van the Sound of Music ontdekken? Dat kan door zelf langs de filmlocaties te gaan of een tour te boeken bij bijvoorbeeld Get Your Ticket Guide. Bijna alle plekken zijn nog steeds toegankelijk. Maak een mooie wandeling door Salzburg. Begin bij de tuinen van Schloss Mirabell. Dit is de plek waar Maria het bekende lied “Do Re Mi” zong in de film. Ga dan via het oude straatje Giselakai en de Mozartsteg naar het Nonnberg klooster. Dit klooster speelt in de film een belangrijke rol, hier zat Maria eerst, maar ze was nog veel te jong en onbesuisd om hier te zijn.

Filmlocaties The Sound of Music

Bijna alle oorspronkelijke locaties zijn nog steeds toegankelijk. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling door Salzburg. Via Schloss Mirabell en de prachtig aangelegde tuinen waar Maria met de kinderen het beroemde lied “Do Re Mi” zong, loop je door de oude straatje Giselakai en de Mozartsteg via de oude stad naar Nonnberg klooster. Zowel in het echte leven als in de film speelt het Nonnberg Klooster een belangrijke rol. Het was namelijk dit klooster waar Maria zich als postulante aanmeldde. Maar al snel blijkt ze niet erg geschikt als non. In de film zingt ze op de binnenplaats van het klooster het lied ‘Maria’.

Begraafplaats St. Peter

Een paar minuten verder lopen vind je de begraafplaats St. Peter. Het kerkhof van de St. Peter kerk is in de studio’s nagebouwd voor de scène waarin de Familie von Trapp zich verstopte voor de nazi’s. De kerk is te zien in de trailer van de film en de fonteinen bij St. Peters kerk, en dan vooral de water spugende paarden, werden dankzij de film wereldberoemd. Maria stopte bij deze fontein om de paarden te besproeien terwijl ze het lied ‘Ik heb vertrouwen’ zong. Omdat de binnenstad van Salzburg compact is, loop je vanaf hier eenvoudig naar de Felsenreitschule. Op deze locatie, waar ook jaarlijks de Salzburger Festspiele gehouden worden, deed de Familie Von Trapp mee met een zangwedstrijd. Kapitein Von Trapp zong er het nummer ‘Edelweiss’, terwijl ze ondertussen hun vlucht naar Zwitserland voorbereidden.

Filmlocaties buiten Salzburg

Buiten het centrum, in stadsdeel Aigen, staat de echte villa van de familie von Trapp. Hier krijg je een goed beeld van het leven van dit bijzondere gezin. Nog wat verder buiten de stad kun je kasteel Leopoldskron bezoeken en kasteel Hellbrunn, waar ook het prieel staat dat in de film een romantische rol speelt. Kasteel Hohenwerfen in Werfen, een van de mooiste en best bewaarde kastelen in Salzburg, is eveneens te zien in The Sound of Music. En in Mondsee staat nog steeds de kerk waar in de film de romantische bruiloft van Maria en de baron plaatsvindt. Een prima plek om de dag af te sluiten!

prieeltje sound of music

Een muzikale wandeling

In Werfen kun je sinds kort een Sound of Music hike maken. Deze start bij de Tourist Office in Werfen en gaat via de poort langs een muziekrol die je zelfs kunt bespelen en het Gschwandtangerplateau waar de picknick werd gefilmd. Wie dan nóg geen genoeg heeft van The Sound of Music kan ook tijdens de avonduren ondergedompeld blijven in de sferen van toen. Tijdens de Sound of Music Diner Show worden naast heerlijke lokale gerechten ook de mooiste liedjes uit de film geserveerd.

Overnachten in Salzburg

Wie Salzburg bezoekt heeft meestal aan 1 dag niet genoeg, dus het is leuk om dan een overnachting te boeken. Er zijn meerdere opties, maar ik waarschuw vast: in het hoogseizoen is het niet goedkoop. Je kunt kiezen voor in het centrum of net erbuiten, wat ook prima is. Soms heb je dan juist heel mooi uitzicht en parkeren is dan vaak ook makkelijker. Hier een paar accommodaties in Salzburg.

Het Salzburg van The Sound of Music

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in