Wat te doen in Bath?Wat te doen in Bath? Dat vroeg ik me af toen ik een kleine week in Bristol was en een dagje naar Bath wilde. Bath staat namelijk sinds 1987 op de UNESCO werelderfgoedlijst, vanwege de mooie oude stad met de enige Hot Spring in Engeland, de Romeinse archeologie, de Georgiaanse gebouwen en de mooie natuurlijk landschappen. In Bath is dus genoeg te doen en te zien. In deze blog ga ik je precies vertellen welke route je het beste kunt lopen om langs alle bezienswaardigheden te komen, welke restaurants in Bath de moeite waard zijn, waar je kunt overnachten en wat je echt niet mag missen.

Wat te doen in Bath?

Wij bezochten Bath vanuit Bristol met de trein (Great Western Railway). Een rit van nog geen kwartier en een ticket kost ongeveer €11. Het was een regenachtige dag in de voorjaarsvakantie, maar zelfs met ècht Engels weer is Bath nog sfeervol. Bovendien zit het vol leuke restaurantjes, pubs en hippe koffietentjes, dus de regen is alleen maar een goede reden om regelmatig ergens op te warmen en droog te zitten. Wij hebben een route gelopen langs alle bezienswaardigheden die Bath rijk is. Je kunt deze punten zelf invoeren bij Google Maps en dan zo je rondje lopen. Er is ook nog een mooie wandeling in de natuur, de Bath Skyline. Je hebt dan een geweldig uitzicht over de stad, maar met het slechte weer hebben wij de klim niet gemaakt. We zouden waarschijnlijk alleen wolken en mist zien.

Museum Sally Lunn

Looproute door Bath langs alle bezienswaardigheden

Voor mijn bezoek aan Bath had ik uitgezocht welke bezienswaardigheden de moeite waard waren en ik per se wilde zien. Zo kwam ik aan een lijst met dingen die ik wilde doen en zien in Bath en heb daar een wandeling door de stad van gemaakt. Deze wandeling duurt in totaal ongeveer een uur als je nergens stopt. Natuurlijk ga je wel overal stoppen, dus uiteindelijk waren wij hier toch wel een uur of 4 a 5 mee bezig. We hebben in totaal 10 km gelopen over de hele dag. De route is als volgt: Station Bath Spa, Sally Lunn’s Kitchen, Abbey Church & Tower, Roman Bath’s, Guildhall, Parade Gardens, Pulteny Bridge & the Riverside, Milsom pop-up stores, The Circus & Royal Crescent, Royal Victoria Park, Green Park Station, Thermae Bath Spa en terug naar het station. Tot slot kun je er nog de Bath Skyline wandeling aan vast plakken.

The Pump Room Bath

Station Bath Spa

Het station van Bath is klein, met slechts twee perrons. Volg de borden “Way Out” en voor je het weet sta je voor het station. Je kunt meteen de straat oversteken en Manvers street volgen richting je eerste stop, waar je de locale specialiteit kunt proeven en een klein museum kunt bezoeken.

Sally Lunn’s Historic Eating House & Museum

Vroeger was er een stoort strijd gaande tussen twee soorten bun’s, brioche-achtige broodjes waarvan allebei de bakkers beweerden de lekkerste te zijn. Veel toeristen proefden ze allebei, om zelf uit te maken of ze nou de Bath bun’s het lekkerste vonden of de Sally Lunn’s bun. Sinds 2022 is de bakker die de Bath bun’s maakte helaas permanent gesloten, dus tegenwoordig kun je alleen de bun’s van Sally Lunn proeven. Dat is dan ook wel meteen een waar culinair feestje. Het zijn een soort grote broodjes die je kiest met een zoete of hartige topping. Van zalm met roomkaas en ei met bloedworst tot caramel met dulche leche, lemon curd, jam en chocola. Wij kozen voor een zoete topping, omdat het voor ons het ontbijt was. We vonden het heerlijk! Daarna namen we nog een kijkje in het museum, waar je komt als je in het restaurantje de trap naar beneden neemt. Daar kom je te weten hoe de bun is ontstaan en hoe oud deze is. Ook leer je meer over dit oudste huis uit Bath en de geschiedenis ervan. Je kunt er tevens de speciale bloem kopen waar de bun van gemaakt is inclusief recept.

Sally Lunn's Bath

Sally Lunn's bun

Abbey Church & Tower

Met een volle buik kun je doorlopen naar de Abbey Church & Tower. De toren kun je beklimmen, 212 treden. Je hebt dan een prachtig uitzicht over Bath. Ik heb van horen zeggen dat het de moeite waard is, maar ik spreek niet uit ervaring. Mijn zoon had er geen zin in, dus hebben wij deze klim overgeslagen. Mogelijk hadden we ook niet zoveel gezien, vanwege de zware bewolking en de regen. De abdij zelf kun je ook bezoeken.

Abbey Tower and church

Roman Bath’s

De volgende stop zit praktisch tegenover de Abbey: de Roman Bath’s. Dit is de meest bekende bezienswaardigheid van Bath en absoluut de moeite waard. Ik vond het bezoek het leukste van heel Bath, omdat het enorm bijzonder is hoe ze deze opgravingen gereconstrueerd hebben en hoeveel er bewaard is gebleven. Deze baden dateren uit de 4e eeuw na Christus. Ze zijn gebouwd op de enige warmwaterbron van heel Engeland en nog steed zie je het water borrelen, de damp er vanaf komen en voel je op sommige plekken de warmte ook. De tour start met het ophalen van een audiotour, die ook beschikbaar is in het Nederlands. Je hoeft alleen maar steeds de borden te volgen en de nummers in te toetsen om de uitleg te horen bij wat je ziet. We waren er ongeveer een uur bezig. Het was best druk, dat kan in de zomer nog erger zijn denk ik. Kaartjes koop je aan de kassa, maar als je niet in de rij wil staan zou ik ze via Get Your Guide kopen. Achter de baden vind je Bath street, hier is ook een stukje van de film Wonka uit 2023 opgenomen.

Roman Bath's bezoeken

Guildhall

Na ons bezoek aan de Roman Bath’s liepen we door naar Guildhall. Dit is een soort overdekte markthal, met food en non-food. Het is niet zo heel groot en ook niet enorm spectaculair, maar ik vond het wel leuk om even te zien.

The Guildhall

Parade Gardens

De volgende stop waren de Parade Gardens. Leuk weetje: een deel van de film Wonka uit 2023 is hier opgenomen. Met name in de zomer is het hier heel groen en mooi. Je treft er dan picknickende mensen. In de winter is het er vrij kaal, maar je hebt er wel een goed uitzicht op de Pulteny Bridge, wat meteen ook de volgende stop is.

Doen in Bath winkelen Pulteny bridge

Pulteny Bridge

De Pulteny Bridge staat bekend als de meest Instagrammable plek in Bath. Deze brug uit 1774 is gebouwd over de rivier Avon. Het is een mooi voorbeeld van de Georgiaanse architectuur die je in Bath veel vindt en het is slechts één van de 4 bruggen ter wereld die aan beide kant over de volle lengte winkels heeft. Het ontwerp van de brug is van Robert Adam en de naam komt van Frances Pulteny, wat de vrouw was van William Johnstone Pulteny, eigenaar van het land waar de brug aan vast zat. De winkeltjes en restaurantjes op de brug zijn erg leuk om te bezoeken. Direct na de brug zit een strap naar beneden. Er staat een bord bij: Riverside Walk. Hier kun je een stuk langs de river wandelen.

Wat te doen in Bath Pulteny Bridge

Milsom shopping centre

Vanaf de brug loop je nu naar Milsom Street, waar je het Milsom shopping centre kunt bezoeken. De ingang zit direct naast The Ivy Bath, een restaurant waar je heerlijk kunt eten en zeker ook later terug kunt gaan voor een Afternoon tea. Wij hebben dat gedaan en dat was echt superlekker. Het is sowieso een imposant gebouw. In het Milsom shopping centre zitten ook een aantal mooie restaurants en vele leuke pop-up winkeltjes. De moeite waard om even doorheen te lopen.

Milsom Place

The Circus & Royal Crescent

Loop verder via The Circus, een rotonde met in het midden 4 enorme bomen en rondom allemaal dezelfde huizen, naar Royal Crescent. Royal Crescent is ook in Georgiaanse stijl gebouwd en staat bekend als de mooiste straat van heel Bath. Persoonlijk vond ik het wat tegenvallen. Het is gebouwd in een halve maan, maar ik vind de foto’s er vanuit de lucht mooier uitzien dan als je er voor staat. Op nummer 1 is een museum gevestigd, waar je kan zien hoe de mensen vroeger leefden.

Royal Crescent Bath

Royal Victoria Park

Vanaf hier ga je het park in naar beneden. Kijk goed om je heen, want er zitten eekhoorntjes. Ik zag een hele mooie, die nootjes aan het zoeken was en er af en toe eentje oppeuzelde. Leuk om op de foto te zetten, al moet je wel heel voorzichtig zijn, want ze zijn erg schrikachtig. Bij het minste geluid zetten ze het op een rennen en ben je ze kwijt. Met mijn zoomlens kon ik gelukkig wat afstand houden en ze toch goed fotograferen. Neem dus je zoomlens mee. Het park zelf stelt verder niet zo heel veel voor, in ieder geval niet op een regenachtige dag.

Royal Victoria park eekhoorn

Green Park Station

Vanaf hier is het best een stukje lopen naar Green Park Station. Green Park station is een oud treinstation waarin tegenwoordig winkeltjes en een pizzeria gevestigd zijn. Op zaterdag is er een grote markt. Wij waren er op een woensdag en toen was er weinig te beleven. De pizzeria was wel open, er stond 1 kraampje en er was een winkel met allerlei platen open, maar verder was het maar een saaie bedoeling. Veel winkeltjes waren dicht. Dichtbij zit het  Bath Brew House. Als je trek hebt in een drankje is dit een leuke plek om even te stoppen. Je kunt er ook eten (verwacht geen culinaire hoogstandjes) of een tour volgen om meer over de brouwerij en hun bieren te weten te komen. Meer informatie vind je op hun website.

Green Park Station bath

Thermae Bath Spa

Ik had heel graag naar Thermae Bath Spa willen gaan, om te genieten in het zwembad op het dak. Helaas was dat niet toegankelijk voor kinderen onder de 16. Aangezien ik met mijn 13-jarige zoon was, konden wij dit dus niet doen. De foto’s zijn echter fantastisch, dus ik vind het nog steeds heel jammer dat we dit moesten overslaan. Je kunt het rooftop zwembad in Bath zowel overdag als ’s avonds bezoeken en ook allerlei behandelingen boeken. Er is trouwens wel een zwembad op een verdieping lager, The Cross Bath, waar kinderen vanaf 12 jaar onder begeleiding wel toegelaten worden.

The Bath Skyline

Al een keer eerder genoemd, je kunt op 20 minuten lopen vanaf de stad naar het beginpunt van de Bath Skyline gaat. Dat is een wandeling in de natuur, met prachtige uitkijkpunten. Een alternatief is de Hop on, Hop of bus. Dat laatste hebben wij gedaan, omdat het erg slecht weer was. Niet dat we veel zagen, want bij regen is het bewolkt en heb je dus nauwelijks zicht. Je kunt ook de klim maken naar The Bath Lookout In Alexandra Park. Een goede conditie is vereist, omdat het erg steil is.

Tootsa hop on hop off b

Goede restaurants in Bath

Als je door Bath wandelt, zie al snel dat het er wemelt van de restaurants. Ze zien er bijna allemaal sfeervol en leuk ingericht uit. Aan koffietentjes ook geen gebrek. Een Afternoon tea hoort er eigenlijk ook echt bij als je een Bath bent. Hieronder een paar suggesties voor koffie, Afternoon tea, ontbijt, lunch en diner in Bath. En natuurlijk ook wat tips voor een leuke pub. Uiteraard is er nog veel meer te vinden en kun je ook zelf kijken wat leuk is. Er zit genoeg!

Cortado cafe bath

Leuke koffietentjes in Bath

Plekken voor Afternoon tea in bath

The Ivy Bath afternoon tea

Lekker ontbijten in Bath

Lunchtentjes in Bath

Avondeten in Bath

Pub’s in Bath

Saracens head pub

Leuk overnachten in Bath

Wij hebben ’s avonds na het diner de trein vanuit Bath weer terug naar Bristol genomen. Daar hadden we tenslotte al een hotel voor 5 dagen geboekt. Toch is overnachten in Bath wel echt een aanrader. Zo kun je wat langer van de stad genieten en het bezoeken van de bezienswaardigheden in een wat rustiger tempo bezoeken. Wij waren nu toch best gehaast, omdat we per se alles in 1 dag wilden zien en doen. Dat kan dus ook makkelijk, maar Bath is wel echt leuk om er wat langer te blijven. Suggesties voor leuke plekjes om te overnachten zijn Hotel Eight, The Henry Guesthouse of Harington’s Boutique hotel. Alledrie mooie plekjes waar wij langs zijn gelopen.

Hotel Eight

Stedentrip Bath plannen?

  • Vliegen kan op Bristol, maar ook op Londen. Vanaf Bristol is het 15 minuten met de trein, vanaf Londen een uur. Wij boekten een goedkope vlucht via Easyjet. Maar je kan natuurlijk ook met KLM vliegen.
  • In Engeland rijden ze links, houdt daar rekening mee als je zelf wil rijden en een auto gaat huren bij Sunny Cars. Het geeft wel de ruimte om nog vele andere mooie plekken in de omgeving te bezoeken, zoals Cleveton, Weston, Mendip Hills, Cheddar, Cardiff, The Stonehenge, Cotswold, Avebury en Lacock Abbey.
  • Reisgidsen vind ik altijd handig, hoeveel je ook van internet kunt halen. Ook leuk als naslagwerk als je wat meer achtergrondinformatie wenst. Het beste kies je er een reisgids voor Zuid-Engeland, die hebben ook informatie over de omgeving van Bath.
  • Via Get Your Guide kun je leuke tours boeken in Bath, zoals een Walking Tour die je alle bezienswaardigheden laat zien en de mooiste fotoplekjes of een boottour over de Avon. En anders kies je gewoon één van de andere leuke tours die ze er aanbieden!

straatje bath

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in