Clevendon, met z'n prachtige pierClevedon. Dit Zuid-Engelse kustplaatsje is wellicht niet zo bekend, maar de kans is groot dat je de bekendste toeristenmagneet toch al eens gezien hebt. Op een schilderij of een foto bijvoorbeeld. Waar ik het ooit zag kan ik me niet meer herinneren, maar ik weet wel dat ik ooit de Clevedon Pier op een plaatje zag en zeker wist dat ik daar ooit op wilde staan. Zo kwam deze Victoriaanse pier op mijn bucketlist terecht. Inmiddels heb ik ‘m in het echt gezien en ik kan met recht zeggen: het is zeer de moeite waard. Bovendien is er in Clevedon nog meer te doen. In deze blog alles over Clevedon, met z’n prachtige Victoriaanse pier en wat er daarnaast nog allemaal te zien en te doen is.

Lees ook: Castle Combe, het meest instagrammable dorp in Zuid-Engeland

Clevedon, met z’n prachtige Victoriaanse pier!

Oke, die pier dus. Volgens vele de mooiste pier van heel Engeland. I agree. Gebouwd vanaf 1864, geopend in 1869. Met Victoriaanse Pagoda. In 1970 is een deel van de pier nog een keer ingestort, toen er gewichtstesten gedaan werden. Niet geslaagd dus. Inmiddels is de Pier zo verstevigd, dat het veilig is om er met veel mensen op te lopen. Er worden zelfs events georganiseerd. Als je op de houten planken loopt, zie je overal metalen plaatjes met namen erop. Ook op de banken zie je deze. Deze metalen plaatjes kun je kopen voor elke gelegenheid. De band One Direction heeft er ook eentje gekocht. Je support daarmee de pier en tegelijk is het een klein monumentje ter gelegenheid van een huwelijk, geboorte, knappe prestatie, overlijden of wat dan ook. Vaak doen mensen elkaar dit cadeau. Terwijl ik over de pier liep, ging ik in gedachten terug naar vroeger. In mijn fantasie zag ik ze daar wel lopen, die vrouwen met zwierige jurken, mooie hoeden en parasolletjes tegen de zon (of regen ;-). Het werd in die tijd ook echt een fashionable bestemming. De Victoriaanse stijl van de pier helpt je het je voorstellen.

Clevedon, met z'n prachtige Victoriaanse pier

clevedon pier metalen plaatjes

Entreegeld

De Clevedon pier vanaf een afstand bekijken is gratis, maar wil je er op, dan betaal je entreegeld. Ongeveer €3,50 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen, families betalen €12 en je kan er zelfs voor kiezen om een extra gift te doen voor de vrijwilligers die er werken en het onderhoud aan de pier. Bewoners van Clevedon mogen er trouwens gratis op. Toiletten zijn meteen aan het begin in het glazen restaurantje en helemaal aan de achterzijde van de pier zit ook een klein koffietentje. Allemaal gerund door vrijwilligers.

uitzicht clevedon

Een stukje geschiedenis over de Clevedon Pier

Clevedon komt van het Saxon woord “cleve” en “don”. Waarbij cleve komt van cleft, wat “gespleten” betekent en don betekent “Hill”. Gespleten heuvel dus. Rond 1820 bestond Clevedon uit niet meer dan 3 straten en een paar boerderijen. Rond 1850 werd de plaats steeds populairder, met name vanwege het strand en de zee. Mensen met medische aandoeningen kwamen er aansterken en zo werd er door rijke families grond opgekocht en bebouwd. Er kwamen stoomtreinen aan in Clevedon, waardoor reizen ook meer mogelijk werd. De pier werd in eerste instantie gebouwd voor boten om aan te leggen, maar steeds meer werd het een plek om te zien en gezien te worden. Mensen in prachtige kleding flaneerden over de pier, “het wonder van een wandeling naar het oneindige”, zo noemden ze het. In 1829 werd al een eerste versie van de pier gebouwd, die vervolgens ook weer ten onder ging aan een storm. In 1864 werd de Clevedon Pier Company opgericht en begon de bouw van de huidige Pier.

clevedon pier planken

Hoog of laag tij?

De pier staat hoog op z’n poten bij laag water, maar bij hoog water ziet dat er heel anders uit, zoals je kunt zien als je deze twee foto’s vergelijkt. Bij de eerste foto was het water op z’n laagst, bij de tweede foto was het vloed aan het worden (maar was het water zeker nog niet op z’n hoogst). Je kunt de getijden checken via de Tideschart. Eén van de vrijwilligers wist me te vertellen dat de pier soms dichtgegooid wordt, omdat het water bij storm en springtij zo hoog komt te staan, dan het gevaarlijk wordt. Sowieso worden de planken dan erg nat en glad, maar soms komt het water er ook in grote golven overheen. Een spectaculair gezicht wel denk ik, maar niet verstandig om er dan overheen te lopen.

Victoriaanse Pier Clevedon

Clevedon pier laag water

Clevedon en de pier zelf bezoeken?

  • Vliegen kan op Bristol, maar ook op Londen. Vanaf Bristol is het 30 minuten met de auto, vanaf Londen twee uur. Wij boekten een goedkope vlucht via Easyjet. Maar je kan natuurlijk ook met KLM vliegen.
  • In Engeland rijden ze links, houdt daar rekening mee als je zelf wil rijden en een auto gaat huren bij Sunny Cars. Het geeft wel de ruimte om nog vele andere mooie plekken in de omgeving te bezoeken, zoals Bath, de pier in Weston, Mendip Hills, Cheddar, Cardiff, The Stonehenge, de Cotswolds, Castle Combe, Avebury en Lacock Abbey.
  • Overnachten in Clevedon kan in het Best Western Walton Park hotel, Cavell House Bed & Breakfast of het Warrens village motel. Buiten het centrum zijn ook leuke plekjes te vinden.
  • Restauranttips zijn: Butterflies voor ontbijt en lunch, Five the Beach of Scoozi voor diner. Reserveren is slim, wij konden bij Five the Beach niet terecht.
  • Reisgidsen vind ik altijd handig, hoeveel je ook van internet kunt halen. Ook leuk als naslagwerk als je wat meer achtergrondinformatie wenst. Het beste kies je er een reisgids voor Zuid-Engeland, die hebben ook informatie over de omgeving van Bath.

Clevedon Victoriaanse pier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in