Je hebt er vast nog nooit aan gedacht om een stedentrip te maken naar Bristol, maar ik kan je vertellen dat het een levendige stad is. Vol streetart, mooie musea, leuke restaurantjes, een prachtige haven met gekleurde huisjes en nog veel meer. Ook leent Bristol zich uitstekend voor uitstapjes in de omgeving. Denk aan Clevedon met zijn bijzondere Victoriaanse pier, het nabijgelegen Bath dat op de Werelderfgoedlijst staat, Stonehenge, de Cotswolds en Cheddar, waar de bekende kaas vandaan komt. Ook Cardiff is vanuit Bristol te bezoeken en het natuurgebied Mendip Hills is eveneens de moeite waard. Genoeg te beleven dus! Ik deze blog vertel ik wat te doen in Bristol.
Lees ook: Castle Combe, het meest Instagrammable dorpje van Zuid-Engeland
Wat te doen in Bristol?
Bristol is best wel een bijzondere stad met diverse wijken. Hoewel alles aan te lopen is, maak je ongemerkt al gauw aardig wat kilometers. Bovendien is een deel van de stad hoger gelegen, waardoor je soms aardig moet klimmen. Ik kan je aanraden om schoenen met een goed profiel aan te trekken, want ook naar beneden kan het behoorlijk steil zijn en uitglijden ligt op de loer. Ik heb het zien gebeuren bij een politieagent die ineens onderuit ging. Als je je afvraagt wat er te doen is in Bristol, dan heb ik hier een lijst met bezienswaardigheden en tips. Ook zijn er wandelingen die je kunt doen, die vanzelf langs een aantal bezienswaardigheden en leuke wijken komen.
Bristol Cathedral
Bristol Cathedral: De prachtige en historische kathedraal van Bristol ligt aan College Green in het West End van de stad. Er staat vrijwel zeker al meer dan duizend jaar een kerk op de plek, maar deze kreeg bekendheid in 1140 toen Robert Fitzhardinge de abdij van Sint-Augustinus stichtte. Het Chapter House en het Abbey Gatehouse zijn nog steeds duidelijk zichtbaar, en de andere overblijfselen zijn te vinden in de Bristol Cathedral School.
Clifton Suspension Bridge
De Clifton Suspension Bridge is misschien wel de mooiste bezienswaardigheid van Bristol. Het is een hangbrug over het loofdal van de rivier Avon. Het is een ontwerp van Isambard Kingdom Brunel, een naam die je op veel plekken in de stad zult tegenkomen. De bouw werd pas voltooid in 1864, toen hij al niet meer leefde, maar was gestart in 1831. De brug is een beschermd monument en een plaatje om te zien. Je kijkt vanuit twee kanten de diepte in. Vanaf het Clifton Observatory, een soort klein kasteeltje op de berg aan de rechterkant van de brug (je ziet het vanzelf als je er staat) kun je de mooiste foto maken, namelijk van het uitzicht mèt de brug. Dit is trouwens ook een heel goede plek voor een echte Engelse Afternoon Tea. Wel vooraf reserveren, want het is er vaak erg druk. Maar zeker de moeite waard!
De haven van Bristol met het uitzicht op de gekleurde huisjes
Als je foto’s van Bristol ziet, dan weet je ook dat er aan de kant van Brandol Hill allerlei gekleurde huisjes staan. Het is leuk om in deze straat te staan, al waarschuw ik vast dat ze vol met auto’s staan en je dus niet zo’n mooie foto kunt maken als je zou willen. Het beste uitzicht op deze gekleurde huizen heb je vanaf Spike Island, waar ook Brunell’s SS Great Brittain ligt (eveneens een belangrijke bezienswaardigheid). Er zitten enkele pubs waar je wat kunt eten en drinken met uitzicht.
Streetart bekijken
Bristol is dè streetart stad van Engeland. Je vindt streetart door de hele stad, maar het meest in de wijk Stokes Croft en Gloucester Road. Er zijn ook diverse streetart werken van Banksy te vinden. Het is daarom leuk om een Bansky streetart tour te doen. Dat kan begeleid over zelf. Wil je deze tour met een gids doen, dan kun je dat vooraf boeken. Wij hebben de routes van deze website geprint en gebruikt.
Christmas Steps
Dit is een smal, steil en historisch straatje met trappen in Bristol vol winkeltjes en galerijtjes. Er zitten ook wat cafeetjes, waarvan Chance & Counters de leukste is. Dit kroegje staat helemaal vol spelletjes die je er kunt spelen. Reserveren is wel gewenst, wij zijn er twee keer geweest en twee keer zaten ze helemaal vol. De naam Christmas Steps is trouwens een verbastering van “Knifesmith Street”. De eerste trappen dateren uit 1669.
Brandon Hill & Cabot Tower
Cabot Tower, gelegen in het prachtige park van Brandon Hill, is een 30 meter hoge toren, gebouwd in 1897 ter herdenking van de beroemde reis van John Cabot vanuit Bristol en het continent Noord-Amerika vierhonderd jaar eerder. De toren is ontworpen door architect William Venn Gough uit Bristol en betaald via een openbare inschrijving. Het is gebouwd van rood zandsteen bedekt met crèmekleurige Bath-steen. De toren ligt precies in het midden van het park. Je kunt gratis de steile, kronkelende trappen van de toren beklimmen voor een nog beter uitzicht. Als het druk is, kom je onderweg wel veel tegenliggers tegen op deze smalle wenteltrap. Dit park is het oudste park in Bristol en ligt vlakbij Park Street in West End. Er is een speeltuin en als je geluk hebt, zie je misschien ook wel eekhoorntjes.
St Nicholas Market
De St Nicholas Market is een soort Foodhall. Dagelijks geopend van half 10 tot 5 uur, met uitzondering van de zondag. Het is vrij klein, maar je kunt er bij één van de tentjes wel lekker eten en ook wat producten kopen.
Musea bezoeken in Bristol
Wij hebben 3 musea bezocht, het Bristol museum, het M Shed en Wake the Tiger (dit is niet gratis en meer en soort beleving, reserveren gewenst). Het Bristol museum bevat allerlei verschillende collecties, van opgezette dieren tot schilderijen (ook Nederlandse meesters), van opgezette dieren tot de eerste vliegtuigen. MShed leer je vooral veel over de geschiedenis van Bristol. In dit museum vind je ook een Banksy mural.
Botanic Garden
Voor wie er van houdt: de Bontanic Garden is vooral in de lente en de zomer mooi. In de winter is het er kaal. Een van de meest populaire attracties is een enorm lelieblad.
Cider drinken
Wat je zeker ook moet doen als je in Bristol bent is cider drinken. Bristol is namelijk de hoofdstad van de cider in het Verenigd Koninkrijk. Veel restaurants hebben het op de kaart, maar de beste plekken om cider te drinken zijn The Apple (een boot waar je cider kunt drinken), The Orchard Inn (Spike Island) of The Coronation Tap (Clifton Village). Een tasting kun je boeken bij de Bristol Cider Shop.
The Wave
Wie van surfen houdt kan een bezoekje brengen aan The Wave. Een aangelegde plek waar je de hele dag kunt surfen. Wel alleen geopend op vrijdag tot en met zondag, dus iets om rekening mee te houden.
Cabot Circus
Wil je winkelen? Cabot Circus is een groot winkelcentrum met allerlei bekende en onbekende winkels. Wij kochten er onder andere de allerlekkerste donuts die ik ooit heb gegeten. Ook voor kledingwinkels kun je hier prima terecht.
Hoe lang moet je uittrekken voor Bristol?
Bristol zelf kun je in 1 dag gezien hebben. Je hebt dan geen tijd om musea te bezoeken. Bovendien loop je dan in die ene dag wel zo’n 20 km. Wil je het wat rustiger aan doen, dan zou ik er een dag of 3 voor nemen. Je kunt de stad dan wijk voor wijk verkennen en hebt ook tijd om af en toe een terrasje te pakken (als het weer het toelaat) of een museum (deze zijn allemaal gratis) binnen te lopen.
Waar overnachten in Bristol?
Ik vond het best een puzzel om de beste plek te vinden om te overnachten. Uiteindelijk kozen wij voor het Future Inn hotel, vooral vanwege de ligging dichtbij het station (15 minuten lopen). Daar vertrekken ook alle bussen en we wilden met de trein naar Bath. Toch vond ik het geen leuke wijk om te slapen, want de leuke restaurantjes zitten allemaal pas op 25-30 minuten lopen. Het hotel was overigens wel heel goed. Als ik nog eens ga, dan zou ik kiezen voor een hotel in de wijk rondom de haven (The Mural), Clifton (Victoria Square Hotel) of de wijk Cotham (the Cotham Arms of The Stables). Het nadeel daarvan is dat je dan wel verder moet lopen naar alle bezienswaardigheden en het station, maar dit kun je prima oplossen door gebruik te maken van Bolt taxi’s. Als ik dat eerder had geweten, had ik dit gedaan.
Leuke restaurants in Bristol
Hoewel je bij Bristol misschien niet meteen denkt aan een culinaire stad, vond ik dat er verrassend veel leuke restaurantjes zaten. Omdat we er 5 dagen waren en geen ontbijt bij het hotel hadden geboekt, hebben we best veel leuke tentjes kunnen uitproberen. De restauranttips voor Bristol heb ik gesorteerd in goede plekjes voor ontbijt, lunch en diner.
Ontbijt in Bristol
De allereerste tip die ik wil meegeven is dat je het beste kunt reserveren. Zeker in het weekend is het overal ontzettend druk en staan er bij de leukste plekjes lange rijen buiten te wachten. Wil je dus verzekerd zijn van een tafel, zorg dan dat je de dag ervoor even belt om te reserveren. Tips voor ontbijt zijn:
- The Bristolian
- Hart’s Bakery
- The Crepe & Coffee cabin (hier kun je niet zitten, maar is wel dikke prima om een pancake af te halen)
- The Crafty Egg
- Primrose Cafe
Lunch in Bristol
Voor de lunch geldt in feite hetzelfde, zeker in het weekend. Er zijn een aantal populaire plekken die als snel fully booked zijn. Als je het liefst flexibel bent, dan moet je het maar voor lief nemen dat je soms ergens niet terecht kunt. Wil je zeker zijn van een zitplaats, reserveer dan. Tips voor lunch zijn:
- The Ivy (Bistro, heel Engels, ook leuk voor Afternoon Tea)
- Foliage Cafe (Gezond, ook een koffietentje)
- Coppa Club (mooi ingericht, lekker eten)
- Hotel du Vin (ook voor diner)
- Marmo (Italiaan & wijnbar)
Diner in Bristol
Jawel, ook voor het diner kun je het beste reserveren in Bristol, zeker op vrijdag en zaterdag. Dure restaurants hebben vaak nog wel plek, maar ook daar kun je pech hebben. Tips voor diner in Bristol zijn:
- Picaro Tapas (hele lekkere echte Spaanse tapas, neem zeker de churros!)
- Little Hollow Pasta (de meest fantastische pasta ever)
- Wilsons (sjiek, maar heel mooie gerechtjes)
- Poco (dit is een tapas tentje met het no waste concept)
- Adelina Yard (mooi fine dining restaurant)
Wat kost een stedentrip Bristol?
Wij waren in totaal 5 dagen in Bristol. De tickets waren niet duur, voor twee personen betaalde ik €88 per persoon. Dat was wel met alleen een kleine rugzak. Uiteindelijk heb ik nog 1 trolley bijgeboekt voor z’n tweeën, dus in totaal was het €297. Voor het hotel betaalde ik voor 5 dagen €500. We hadden daarvoor een grote kamer met 2 grote tweepersoonsbedden. Ik heb ook nog wel goedkopere plekken gezien, voor €350. Dus dat hangt ook af van je wensen. Dan hebben we een tour geboekt van €154 voor 2 personen, hebben we €142 uitgegeven aan taxi’s (bijvoorbeeld naar Clevedon was een dure rit, maar met de bus zou het 2 uur zijn en met de taxi maar 30 min) en hebben we ongeveer €50 uitgegeven aan entreegelden. Tot slot moesten we natuurlijk nog eten en drinken. In 5 dagen was dat ongeveer €500 uitgegeven, dat is €100 per dag voor z’n tweeën. In totaal waren we dus €825 kwijt per persoon. Als je low budget gaat kan dat ook, dan moet je niet zoals wij uit eten gaan, geen tours boeken en alles met het OV doen. Dan zul je rond de €400 kwijt zijn voor 5 dagen.
Stedentrip Bristol plannen?
- Vliegen kan direct op Bristol, maar ook op Londen. Je kunt dan vanuit daar met de trein naar Bristol. Dit duurt ongeveer een uur en een kwartier. Wij boekten een goedkope vlucht via Easyjet rechtstreeks op Bristol. Je kan natuurlijk ook met KLM vliegen.
- In Engeland rijden ze links, houdt daar rekening mee als je zelf wil rijden en een auto gaat huren bij Sunny Cars. Het geeft wel de ruimte om nog vele andere mooie plekken in de omgeving te bezoeken, zoals Cleveton, Weston, Mendip Hills, Cheddar, Cardiff, The Stonehenge, Cotswold, Avebury en Lacock Abbey.
- Reisgidsen vind ik altijd handig, hoeveel je ook van internet kunt halen. Ook leuk als naslagwerk als je wat meer achtergrondinformatie wenst. Het beste kies je er een reisgids voor Zuid-Engeland, die hebben ook informatie over de omgeving van Bath.
- Via Get Your Guide kun je leuke tours boeken in Bristol, zoals een Streetart Banksy tour of bezoek de Stonehenge. En anders kies je gewoon één van de andere leuke tours die ze er aanbieden.