kun je zwemmen bij de krka watervallenHet liefst vermijd ik toeristische plekken, maar als je in de buurt bent van de Krka watervallen en Nationaal Park Krka zou ik daar zeker even naartoe gaan. Het is namelijk een wondermooi plekje. Als je aan het einde van de dag gaat, valt het gelukkig mee met de drukte en kun je op een normale manier door het park wandelen. Wij zijn met de boot gegaan, maar er zijn ook andere opties. Je kunt er natuurlijk ook een hele dag voor uittrekken, maar dan is het handig om op tijd te gaan, zodat je alle watervallen kunt bezoeken. Zelf hebben wij in Bosnië & Herzegovina al zoveel watervallen gezien, dat we het nu prima vonden om alleen de grootste waterval te bezoeken. Deze blog gaat over Krka watervallen en Nationaal Park Krka bezoeken en voorziet je van tips en informatie.

Lees ook: Nin, een verrassend leuk dorpje!

Krka watervallen en Nationaal Park Krka bezoeken

Om de Krka watervallen en Nationaal Park Krka te bezoeken kun je navigeren naar Skradin, Lozovac, Laškovica, Kistanje of Burnum-Puljane. Dit zijn allemaal ingangen, waarvan Skradin en Lozovac gezien worden als hoofdingangen. Alle ingangen hebben een manier om in het park te komen, of met een pendelbus, of met de boot of zelfs lopend, afhankelijk van welke ingang je kiest. Wij hebben gekozen voor Skradin en vanaf daar de boot gepakt. Daar deden we 25 minuten over en dat was een fijn tochtje. Het water is mooi groen, er zwemmen zwanen en je hebt een leuk uitzicht vanaf de boot.

met de boot naar de krka

Parkeren NP Krka

Er is bij Skradin een grote gratis parkeerplaats. Voor deze parkeerplaats zijn er ook allerlei betaalde parkeerplekken opgetuigd. Hier hebben ze soms schaduw gecreëerd voor je auto of ze doen alsof je nergens gratis kunt parkeren. Dit kost meestal zo’n €8 per dag. Ik raad aan om eerst op de gratis parkeerplaats te kijken of je een plekje hebt. Soms gaat er net iemand weg en zeker eind van de dag valt het mee met de drukte. Pas als er echt geen plek is, kun je altijd nog voor een betaalde parkeerplek kiezen.

Tip: Download de app van NP Krka, dan heb je alle informatie bij de hand

vlonderpad krka watervallen

Wat kosten de tickets voor Krka Nationaal Park?

De tickets om het park binnen te komen zijn niet goedkoop. Wij betaalden €40 voor een volwassene en €15 per kind. Kinderen onder de 7 jaar mogen gratis mee. Het boottochtje zit daar wel bij, maar voor een bezoek aan het klooster moet je extra betalen. Actuele prijslijsten vind je op de website van NP Krka, ik raad je aan om die vooraf even te bekijken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De prijzen zouden zo volgend jaar weer verhoogd kunnen zijn. Op de website vind je ook de tijden dat de boot vaart, zowel hen als terug.

huisje np krka

Kun je zwemmen bij de Krka watervallen?

In het verleden kon je zwemmen bij de Krka watervallen, maar sinds 2021 is dit niet meer toegestaan. De oever bleek de grote hoeveelheid mensen niet aan te kunnen, ook de natuurlijke ondergrond raakte beschadigd. Misschien maar goed ook, want nu kun je foto’s van de watervallen maken zonder dat er mensen op staan, al waren onze kinderen wel teleurgesteld dat ze hun zwemkleding voor niks hadden meegenomen. Overigens is er vlakbij Skradin een strandje waar je na afloop van je bezoek aan het Nationaal Park wel kun zwemmen als je daar zin in hebt.

skradinski buk waterval

Skradinski Buk

Wanneer je met de boot vanuit Skradin naar het NP Krka vaart, word je afgezet bij de aanlegsteiger het dichts bij de grootste waterval Skradinski Buk. Volg de houten vlonderpaden en al snel zie je de waterval opdoemen. Foto’s maken kan vanaf de rotsen, maar nog beter vanaf de brug die rechts gelegen is. Op deze plek zijn ook allerlei restaurantjes en je vindt er toiletten. Je kunt er voor kiezen om hier gewoon wat te gaan drinken of eten met uitzicht op de waterval, maar dat zou zonde zijn, want je kunt de waterval rondwandelen. Zo heb je zicht op verschillende delen van de waterval en kun je deze ook van bovenaf bewonderen. Wij vonden de wandeling erg leuk, hij duurt ongeveer een uurtje als je de tijd neemt om foto’s te maken, te genieten van het uitzicht en halverwege even een ijsje te eten. Je kunt op de helft ook je waterfles bijvullen met drinkwater en er is een restaurant. Je komt ook langs watermolentjes met uitleg van hoe ze werkten en er zijn een aantal prachtige uitzichtpunten.

Skradinski buk van bovenaf

Roški slap

Er is ook nog een andere waterval in NP Krka, namelijk Roški slap. Hiervoor gebruik je de parkeerplaats bij Laškovica of Bogatići Miljevački. Je kunt ook bij deze waterval een rondje lopen van ongeveer 1,5 km, waarbij je ook aan aantal trappen tegenkomt. Vanaf hier kun je tevens een boottocht maken naar het nabijgelegen Visovac eiland. Er is een serie watermolens die nog in gebruik is en hier mag je op sommige plekken wel zwemmen, maar echt alleen op de aangegeven plekken!

Krka watervallen en Nationaal Park Krka bezoeken

Vervoer naar de Nationaal Park Krka

Wij waren met onze eigen auto naar Kroatië gereden en hadden die dus tot onze beschikking. Heb je die niet, dan kun je het beste een auto huren via Sunny Cars of met een begeleide tour naar de Krka Watervallen. Dat kan vanuit Split of Zadar. Het zijn prima tours, maar je moet er wel rekening mee houden dat er andere mensen zijn en je je dus af en toe zult moeten aanpassen qua tijden en wensen/behoeften van anderen.

Overnachten in de buurt van de Krka watervallen

Het bezoeken van de Krka watervallen kan vanuit verschillende plekken. Het dorpje Skradin is schattig om te slapen, ook het nabijgelegen Sibenik is de moeite waard, daar vind je zelfs nog UNESCO werelderfgoed. Je kunt de Krka watervallen ook prima bezoeken vanuit Split of Zadar als dagtrip. Wij zaten zelf in Zadar, maar dichtbij het dorpje Nin, wat ook erg leuk is om te overnachten. Hier komen enkele tips:

Locale producten kopen

In NP Krka en bij de ingangen vind je diverse kraampjes met fruit, honing, noten, olijfolie en andere locale producten. Deze zijn over het algemeen best schappelijk geprijsd en leuk om te kopen als je trek hebt of een souveniertje mee wil nemen voor thuis.

vrouw kraampje skradinski buk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in