Nin, een verrassend leuk dorpje!Wie in de buurt van Zadar op vakantie is of misschien zelfs wel verblijft op Holiday Resort Zaton, gaat vroeg op laat op zoek naar informatie over Nin. Dit dorpje ligt op een kwartier lopen vanaf Zaton en op ongeveer 20 minuten rijden vanaf Zadar. Hoewel ik er nog nooit van gehoord had, bleek het een ontzettend leuk dorpje te zijn met een heleboel bezienswaardigheden en dingen om te doen. Ik werd er blij van en we zijn er bijna elke avond gaan eten. Toch vond ik niet zoveel informatie over dit leuke dorpje, dus besloot ik zelf een blog te schrijven met alle tips en wat er te doen is in Nin. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken. Nin, een verrassend leuk dorpje!

Lees ook: Wat moet je doen in Split?

Nin, een verrassend leuk dorpje!

Nin loop je binnen via de oude brug, die overigens niet zo oud is als hij lijkt, maar hij is prachtig gerestaureerd. Aan weerskanten is er water en je ziet het kerktorentje al boven het stadje uittorenen. Zodra je de stadspoort binnenkomt, voel je de gezellige sfeer. Overal terrasjes, winkeltjes en straatmuzikanten verhogen de sfeer met hun muziek. Ik werd meteen blij en had zin om het dorpje te verkennen. Dat lukt eenvoudig door in de steegjes rond te dwalen, je komt dan de meeste bezienswaardigheden al vanzelf tegen.

gezellig straatje Nin

Church of Holy Cross

De Chruch of Holy Cross of Crkva Svetoga Kriza is wat mij betreft het mooiste plekje in Nin. Deze kerk werd door Thomas Jackson, een Engelse architect, de kleinste kathedraal ter wereld genoemd. Het is een overblijfsel uit de 9e eeuw en het enige religieuze gebouw dat volledig intact is gebleven. Dat alleen maakt het kerkje al ontzettend bijzonder en één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Nin. De bouw van de kerk is gedaan op overblijfselen van oude huizen, je ziet ze meteen als je aankomt. Het is net een Romeinse opgraving. Vroeger was dit kerkje een hofkapel voor de hertog. Een belangrijk detail van de kleinste kathedraal ter wereld is dat de positie van de ramen en de hoek van de lichtinval dienen als een soort kalender. De exacte datum van de equinox en de zonnewende kunnen zo worden bepaald. Het is leuk om dat te weten voor je het kerkje van binnen bekijkt, want verder is het namelijk vrij kaal van binnen.

church of holy cross nin

Church holy cross nin binnenkant

The bell tower of the church of St. Anselm

Dit kerkje (Zonik crkve Sv Anselma) staat in de buurt van de kleinste kathedraal en kun een klein stukje beklimmen en soms helemaal (maar het is niet altijd open). Dat is helemaal gratis en de drukte valt meestal ook wel mee. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over het pleintje. Wel een aanrader om een keer te doen, als je er dan toch bent.

The bell tower of the church of St. Anselm

Grgur Ninksi Statue

Tussen de Bell tower en de kleinste kathedraal in Nin vind je het Grgur Ninksi Statue of ook wel Gregor van Nin standbeeld. Deze bisschop was een belangrijk persoon in de Kroatische geschiedenis en de legende gaat dat wanneer je over zijn linker teen wrijft, je een wens mag doen. Het ontwerp is van Ivan Meštrović, een bekende beeldhouwer die in 1962 is overleden.

voet grgur ninski

beeld wrijven over teen nin

Overblijfselen van de Romeinse tempel

In Nin vind je ook nog overblijfselen van een Romeinse tempel uit de 1e eeuw na Christus. Het was de grootste tempel aan de oostkust van de Adriatische zee en was maarliefst 33 meter breed en 23 meter lang. Op de gevel zie je nog een inscriptie van de naam van Keizer Vespasianus en het mooiste op deze plek is de Korintische zuil met een hoogte van 17 meter. Als je kind Grieks of Latijns op school heeft is dit plekje leuk om te bekijken.

overblijfselen romeinse tempel nin

Nin Langune

Een van de meest bijzondere dingen om te doen in Nin is een bezoek aan de Nin Langune en het nemen van een modderpad. De natuurlijke modder schijnt een helend effect te hebben op allerlei aandoeningen, zoals reuma, stofwisselingsziekten, huidaandoeningen en ontstekingen. Wat je moet doen is jezelf insmeren met de modder, een kwartier in de zon gaan liggen en dan afspoelen met lauw zeewater. Naar wat ik begrepen heb gebeurt dit al eeuwenlang door de locale bevolking en geven zelfs artsen dit advies. Ik hou wel van een beetje gekkigheid en avontuur, dus superleuk om te doen!

mud beach nin peloid

zicht op nin en de bergen

Zoutmuseum en zoutpannen

Nin Saltworks is een bekende mooie plek in Nin. De zoutwinning is populair in de hele omgeving en eeuwenoud. Het zout hier wordt echt puur door de natuur gemaakt en alle elementen helpen hier aan mee. Zonder zon, zee en wind geen zoutwinning. Het wordt gefilterd door een biologisch filter met de naam Petula. Daardoor is het 100% natuurlijk en uitzonderlijk zuiver. Het zit vol gezonde mineralen, zoals magnesium en ijzer, die ieder mensen nodig heeft. Het zout was erg kostbaar en werd in de Romeinse tijd zelfs gezien als betaalmiddel. Wat mij betreft is een bezoek aan de zoutpannen en het museum een must. Het geeft je tevens de gelegenheid om een leuk souveniertje mee te nemen wat je thuis ook echt kan gebruiken: zuiver en natuurlijk zout uit Kroatië! Kies voor de blauwe, dit is de kaviaar onder het zout en zit vol gezonde mineralen.

zout museum nin

De mooiste stranden bij Nin

Nin is prima te combineren met een paar uurtjes strand. Aanraders hiervoor zijn Queens Beach (nabij Mud Beach, waar je het modderbad kunt nemen), Kraljičina plaža en Ninska Beach. Ook het strand van Holiday Resort Zaton is voor niet-gasten te bezoeken en er zijn mooie faciliteiten en strandbedjes.

nin strand

langune nin

Leuke en goede restaurants in Nin

Nin barst van de leuke èn goede restaurantjes! Wij hebben er een heleboel uitgeprobeerd, eigenlijk zit je overal leuk en is de bediening meestal goed, tenzij iemand net z’n dag niet heeft. Restauranttips zijn:

  • Trattoria Peperoni voor de lekkerste pizza’s, lasagna of tonijnsalade
  • Aenona voor heerlijke vis of vleesgerechten
  • Pizzeria & Spaghetteria Big Blue voor uitzicht op de kathedraal
  • DeSalt voor de lekkerste hamburgers
  • Rustica Nin

olijfmuseum Nin

Parkeren in Nin

Als je in Nin zelf slaapt of er net buiten, dan kun je het besten lopend naar de stad gaan, heb je ook geen parkeerkosten. Zit je wat verder weg, dan is voor de stad de parkeerplaats aan de Zvonimirova ul 5 een aanrader en voor het strand is deze parkeerplaats de beste optie. Beide parkeerterreinen zijn wel betaald.

Tip: Ga ook een dagje naar het eiland Pag

Old bridge nin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in