De Schiessentümpel waterval in de herfstDe Schiessentümpel waterval is de mooiste waterval van heel Luxemburg. Je vindt deze waterval in het alom bekende Müllerthal. De waterval bestaat uit 3 stroompjes en is niet zo spectaculair als watervallen die je bijvoorbeeld in Oostenrijk kunt zien. Toch is het zeker een leuke wandeling er naartoe en is het eindpunt de moeite waard. Het is een korte wandeling naar een heel fotogeniek plekje, zeker in de herfst!

Lees ook: Kravica watervallen bij Mostar

De Schiessentümpel waterval

Nabij het plaatsje Müllerthal in het Natuurpark Mëllerdall in Luxemburg vind je deze waterval, wat de hoogste waterval van Luxemburg is. De rivier waarin je deze waterval vindt heet de Zwarte Ernz. Deze rivier is 21 km lang. Er zijn 3 geulen ingesleten in de zandstenen rotsen door de rivier. Om de rivier te kunnen ovesteken, zodat je goed zicht hebt op de Schiessentümpel, is een stenen brug gebouwd. De waterval is een populaire toeristische attractie, waar je meestal niet alleen bent. Hoogzomer is het er vaak erg druk. Kies je voor een doordeweekse dag in de herfst of de lente, dan heb je meer kans op een foto zonder mensen erop.

wandeling naar de schiessentümpel

Waar parkeren voor de Schiessentümpel waterval?

Als je de waterval wil bezoeken kun je op twee plekken parkeren. De eerste plek is in het plaatsje Müllerthal vlakbij Brasserie Heringer Millen of bij Hotel-Restaurant Le Cigalon. Vanaf hier is de waterval ongeveer 15 minuten lopen (1 km). Een andere plek is bij de Schiessentümpel parking. Deze kun je vinden op Google Maps. Vanaf hier is het nog korter lopen naar de waterval, namelijk maar 10 minuten en slechts 600 meter. Je loopt langs een beekje. Wil je een wat langere wandeling maken met een meer uitdagende route? Parkeer gewoon verder weg. Overal staan de wandelroutes goed aangegeven. In de zomer kan het er druk zijn. Wij waren in de herfstvakantie en toen hadden we nog wel een parkeerplek. Vanaf de parkeerplaats start de wandeling.

Trappen Mullerthal

Schiessentümpel wandelroute

Vanaf de parkeerplaats bij het Müllerthal of de Schiessentümpel parking is de wandeling naar de Schiessentümpel waterval dus kort. Wie met kinderen is of weinig tijd heeft en graag deze waterval wil bezoeken en fotograferen, doet er goed aan één van deze plekken te kiezen. Het is sowieso een erg fotogenieke plek, waarbij ik de herfst het mooiste vind met de kleurrijke bladeren. De wandeling gaat grotendeels langs een beekje en onderweg kom je langs trappen. Bij de waterval zelf kun je bij mooi weer in het water lopen, het is niet zo diep. Heb je de tijd, dan is het wandelen van de hele Müllerthal trail of een deel ervan ook erg leuk. In de volgende alinea lees je hier meer over en staat ook een link naar de website van deze populaire trail. Zo kun je nauwkeurig uitzoeken welk deel van de wandeling voor jou het beste past.

De Schiessentümpel waterval

Het Müllerthal

Het Müllerthal is een gebied in het Oosten van Luxemburg. Het ligt bijna tegen de Duitse grens aan in de buurt van Echternach. Het Mullerthal wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Dat komt, omdat je er veel zandsteenformaties, beekjes en watervallen kunt vinden. Er zijn veel wandelpaden te vinden die soms grotten doorkruisen. Een bekende wandelroute is de GR5, een wandeling van maarliefst 2150 km die begint in Hoek van Holland en eindigt in Nice. Ook de Müllerthal Trail komt door dit gebied. Deze wandeling is beduidend korter: slechts 112 km in totaal. Je kunt deze onder andere starten in de plaats Echternach. Het is een zeer populair wandeling.

Mullerthal Parkeren

Praktische tips voor een bezoek aan de Schiessentümpel en het wandelen van de Trail

  • Ondanks de korte afstand, zorg voor goede wandelschoenen
  • Ga je langer wandelen dan, neem dan een comfortabele rugzak mee met voldoende eten en drinken
  • Er zijn diverse mooie reisgidsen over Luxemburg en de Müllerthal trail te koop, het is handig er eentje aan te schaffen om het beste uit je reis te halen.
  • Overnachten kan op heel veel plekken: er zijn campings, B&B’s en ook genoeg comfortabele hotels. Wij zaten zelf in Cocoon Hotel Belair in Bourscheid, maar Echternach, Beaufort of Luxemburg stad zijn ook prima plekken om te overnachten.

Müllerthal trail

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in