Mooi Tallinn met Middeleeuwse straatjes en trendy binnenstadTallinn is de hoofdstad van Estland. Het ligt aan de baai van Tallinn, wat weer onderdeel is van de Finse golf. Je kunt mooi Tallinn bereiken met het vliegtuig of bezoeken vanuit Helsinki met de ferry. Zelfs met de auto is een optie, dit is zo’n 2200 km vanaf de randstad en daar kun je wel een etmaal in totaal voor uittrekken. Tallinn bestaat uit twee delen, het oude en het nieuwe gedeelte. Vanalinn is de oude, historische binnenstad en sinds 1997 staat dit op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je voelt er gewoon de Middeleeuwen nog als je er rondloopt. Buiten de stadsmuren vind je het nieuwe gedeelte van Tallinn, dat met name door de Russen is opgebouwd. De wijken Maakri en Kompassi en de moeite waard, evenals het Rotermanni kwartier, een hippe stadswijk waar zich oude fabrieksgebouwen tussen moderne architectuur bevinden.

Lees ook: Ontdek de charme van Riga, de hoofdstad van Letland

Mooi Tallinn met Middeleeuwse straatjes en trendy binnenstad

Wie mooi Tallinn voor het eerst bezoekt zal verrast zijn door de gezellige binnenstad, Russische invloeden en bijzonder goede restaurants. Het oude centrum is behoorlijk toeristisch. Je wordt regelmatig aangesproken, bijvoorbeeld door mensen die je met een riksja naar boven op de berg willen brengen. Wij zaten daarover in tweestrijd: eigenlijk vonden we het heel zielig dat zo’n man jouw naar boven gaat brengen (is juist een goede workout), maar ja, ze willen ook graag wat aan je verdienen. We probeerden gewoon geld te geven en alsnog te gaan lopen, maar dat werd niet geaccepteerd. Misschien wilde de beste man zelf ook graag wat trainen? Het uitzichtpunt is in ieder geval waanzinnig mooi. Je ziet alle straatjes en torentjes van de oude stad.

Liefde in Tallinn

Wat is er te doen in Tallinn?

Er is een heleboel te doen in Tallinn. En ook te zien. Je kijkt je ogen uit. Neem bijvoorbeeld het raadsplein, waar het stikt van de toeristische winkeltjes, gezellige terrassen waar vaak mensen in Middeleeuwse kleding bij staan om je over te halen bij hun restaurant te gaan eten. Wil je het hedendaagse Tallinn zien, dan moet je zeker de wijken buiten de stadswal ontdekken. Hier zie je de locals met hier en daar een toerist. Tallinn kun je trouwens ontzettend goed op de fiets bekijken. Met je creditcard en een app kun je overal een fiets pakken. Deze kun je ook op een andere plek inleveren dan waar je ‘m pakte. Wij liepen een stukje vanaf de haven, waar we aangekomen waren met de boot vanuit Helsinki), naar het eerste punt met fietsen. Van daaruit zijn we naar de stad gefietst, hebben we de fietsen ingeleverd om te voet de stad te bekijken en hebben we naderhand weer fietsen gepakt om de buitenwijken te ontdekken. Uiteindelijk namen we een taxi terug naar de boot. Hieronder volgend de bezienswaardigheden in Tallinn.

geveltjes tallinn

Vanalinn

Dit is dus de historische binnenstad en die is ondanks het toerisme zeker een aanrader. Struin door de middeleeuwse straatjes, bekijk de bijzondere architectuur, gekleurde huisjes, gezellige pleinen en prachtige gevels. Strijk af en toe neer op een terrasje of, in de winter, ga gewoon ergens binnen zitten.

Patkuli uitkijkplatform (Patkuli Vaateplats)

Voor dit uitkijkpunt moet je wel even een klim maken, of je dus laten rijden met de riksja. Zelf fietsen zou ik niet aanraden, dan kun je beter gaan lopen. Het is wel echt steil. Aan jou de keus. Het prachtige uitzicht is iets wat je in ieder geval echt niet moet overslaan.

Town Hall Square plein tallinn

Alexander Nevski-kathedraal

De Alexander Nevski kathedraal is een Russisch-orthodoxe kerk en misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Het gebouw heeft 5 koepels en is gebouwd in 5 jaar tijd vanaf 1895. De kathedraal is ook van binnen rijk versierd en de moeite waard om te bekijken. is een parel van de stad Tallinn.

Estonia house tallinn

Stadhuis (Raekoda)

Het Raadhuisplein is eigenlijk niet te missen, dit is het hart van de stad. Hier bevindt zich ook het stadhuis van Tallinn. Delen hiervan dateren nog uit de 13e eeuw, vrij bijzonder dus. De hoogste toren zie je goed vanaf het uitkijkpunt. Bovenop vind je de beeltenis van de oude Vana Toomas. De legende gaat dat hij de stadsbewaker was de kinderen voorzag van snoep. Deze legende wordt nog steeds verteld aan kinderen, en als ze lief zijn, vinden ze misschien wel snoep onder hun kussen.

Huis van de Estlandse Ridderschap (Eestimaa rüütelkonna hoone)

Dit mintgroene gebouw valt op in de stad. Er hebben diverse belangrijke mensen gewoon en gewerkt. Het heeft een geschiedenis van functies, zo is het een werkplek geweest, daarna was het in handen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, vervolgens werd het een bibliotheek en inmiddels zit de kunstacademie erin.

Torenplein (Tornide Väljak)

Het groene Torenplein ligt in het oude centrum en wordt ook wel Stalingradplein genoemd. De torens van de stadsmuur kun je hier bewonderen en op het plein zelf worden regelmatig activiteiten gehouden, zoals festivals.

Kasteel Toompea (Toompea loss)

Als je bovenop de Domberg bent om van het uitzicht te genieten, loop dan ook even langs Toompea kasteel. Via het pad Pikk jalg kom je er vanzelf uit. Ook dit gebouw stamt uit de 13e eeuw. Het is een klooster geweest en ook geen gevangenis. Je ziet verschillende stijlen in dit gebouw: van Russisch tot klassiek en zelfs Ets. Het Etse parlement zit hier nu in. De toren kun je bezoeken, na een klim van 215 treden heb je een nòg mooier uitzicht dan vanaf het uitzichtpunt.

kasteel tallinn

Kiek in de Kök

Tallinn was vroeger een Hanzestad, vandaar dat je her en der nog wat Duitse overblijfselen ziet. Kiek in de Kök is daar een voorbeeld van. Er wordt mee bedoeld dat je een blik in de keuken kan werpen van omliggende huizen. De toren dateert uit 1475 en is onderdeel van de vestingwerken. Er zit tegenwoordig een museum in waar je meer kunt leren over de geschiedenis van Tallinn. Ook kun je een bezoekje nemen in de tunnels van de toren.

Pikk tänav

Misschien wel het leukste straatje van heel Tallinn: Pikk tänav! Vergeet in deze straat nooit omhoog te kijken, want het wemelt er van de oude koopmanshuizen met schitterende gevels in diverse kleuren. Lai tänav en Tolli tänav zijn bekende huizen in deze straat en het  historisch koffiehuis, de Russische ambassade, de Zweedse ambassade, jugendstil bouwstijlen, het Estische Museum en de St. Olafkerk zijn ook aanraders. Zeker even doorheen lopen dus!

Het Rotermanni Kwartier

Wie van industrieel houdt, met zeker het Rotermanni Kwartier bezoeken. Hier vind je oude fabrieken die zijn omgetoverd tot hedendaagse restaurants en winkels. Je kunt er zelfs overnachten! Voor gave foto’s raad ik je zeker aan om deze wijk niet over te slaan. Er hangt een gemoedelijke sfeer en het is populair onder kunstenaars

Kadriorgpaleis

Het Kadriorgpaleis ligt net even buiten Tallinn, wij bezochten het op de fiets. Het is gebouwd door de Tsaar Peter de Grote voor zijn 2e vrouw, Catharina. Tegenwoordig zit het Estlands Kunstmuseum erin. Om het paleis heen bevindt zich een mooi groen park.

Kadriorgpaleis

Kadriorg park

Restaurants in Tallinn

Wij hebben fantastische lekker gegeten bij restaurant Tuljak in Tallinn. Dit zit net even buiten het centrum, maar is daadwerkelijk sterrenwaardig. Ze hebben er echt een fantastische kok. Zowel binnen als buiten ziet het er heel gezellig uit. Als het weer het toelaat, zit je op het terras, met uitzicht op zee. Wij hadden dat geluk en het was, mede door het uitzicht en het geweldige eten, een memorabele lunch. Andere tips zijn:

Voorgerecht restaurant Tuljak Tallinn

Tuljak tallinn

Hotels in Tallinn

In Tallinn kun je genoeg hotels vinden. Waar je het liefste wil overnachten is persoonlijk. Als je een huurauto hebt is het misschien handig om net buiten het centrum te overnachten, zodat je de auto gratis bij je accommodatie kunt parkeren. Ga je voor een stedentrip en bezoek je de stad lopend of op de fiets, dan zou ik een hotel in het centrum kiezen. Dat is dan net wat comfortabeler, zeker ook als je ’s avonds in de stad wat wil gaan eten. Hotels in Tallinn zijn relatief goedkoop voor Nederlandse begrippen. Tips zijn:

Praktische informatie

Strand Tallinn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in