De mooiste plekjes aan de Belgische kust en vlaamse kustDe Belgische kust is voor ons in Nederland een prima uitvalsbasis voor een korte vakantie. Op slechts 200 km vind je, vanuit de Randstad, het eerste mooie kustplaatsje Knokke-Heist. Dat is dus maar 2 uurtjes rijden. Vanaf hier kun je de gehele kustroute afrijden tot aan De Panne, wat bij de grens met Frankrijk ligt. Hier begint de Opaalkust, wat ook een prachtige kustlijn is. De totale route is ongeveer een uurtje en behelst zo’n 80 km. Een perfecte route dus voor een lang weekend weg. Maar de mooiste plekjes aan de Belgische kust, waar kun je die vinden?

Lees ook: Mechelen, een prachtige stad in België

De mooiste plekjes aan de Belgische kust

De lengte van de Belgische kust is 65 kilometer en bevat de gezellige badplaatsjes De Panne, Koksijde-Oostduinkerke, Nieuwpoort, Middelkerke-Westende, Oostende, Bredene, De Haan-Wenduine, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist. In totaal hoort er ook nog zo’n 500 meter breed zandstrand bij. De mooiste plekjes aan de Belgische kust vind je zowel aan het strand als in de kustplaatsjes. Het is heel leuk om een keer een lang weekend uit te waaien aan de Vlaamse kust. Weer of geen weer, het is er altijd fijn. Wil je liever niet zelf rijden? De kusttram verbindt alle Belgische badplaatsen met elkaar.

De mooiste plekjes aan de Belgische kust

Knokke-Heist

De mooiste plekken in Knokke-Heist vind je wat mij betreft in Natuurpark ’t Zwin. Het Natuurpark zelf is te betreden via het bezoekerscentrum. Je moet hier een kaartje voor kopen. Er is een speeltuin voor de kinderen, je kunt het gebied van grote hoogte bekijken en er nestelen veel ooievaars. De stranden zijn vrij te betreden. Het is een prachtige omgeving voor wie houdt van rust en groen. Vind hier meer informatie over Zwin Natuurpark.

Tip: Restaurant Rubens op de boulevard

Natuurpark het zwin

Zeebrugge

In Zeebrugge stopt de kusttram aan het strand. Ga je daar lekker wandelen, kies je een fijn restaurant uit met uitzicht op zee, of haal je de Erfgoedwandeling op die je kunt maken vanaf het Seafront? Deze is ongeveer 5,5 km en komt langs alle historie en mooie plekjes in dit sfeervolle kustplaatsje.

eten met uitzicht op de belgische kust

Blankenberge

In Blankenberge, ongeveer halverwege de kustlijn, vind je een ouderwetse Pier, vergelijkbaar met die op Scheveningen. Hij gaat maarliefst 350 meter de zee in en je vindt er een brasserie, feestzaal en enkele exposities. Maak zeker een wandeling over de Pier, het uitzicht zal je niet teleurstellen. Het beste doe je dit bij zonsondergang natuurlijk, voor het mooie licht. Er is een lange boulevard langs de zeedijk van rond de 6 km waar je enorm veel gezellige terrassen vindt. Ook zit daar het Sea Life Center met kleurrijke vissen en planten uit de onderwaterwereld. Ook kun je de Velodroom (een fietsparcours) en de reptielenzoo bezoeken. Erg leuk vond ik ook het zuivel museum en het Belle Epoque museum. Allemaal de moeite waard om te bezoeken, wat Blankenberge tot een interessant plaatsje maakt. Aan de jachthaven zit een geweldig restaurant waar je zeker moet gaan eten. Ook kun je er volop watersporten. Tot slot vind je de allermooiste plekjes in de natuurgebieden: Zebos, Fonteintjes en de Uitkerkse Polder.

Tip: Restaurant Cabo, een waar feestje om hier te eten

Restaurant cabo vlaamse kust blankenberge

De Haan

De Haan is een wat onbekendere plaats aan de Vlaamse kust, maar heeft allure. Hier vind je prachtige historische villa’s in Belle Epoque stijl. Hier vind je weinig hoge flatgebouwen, maar juist wel veel sfeer in een heuvelachtig landschap.

Bredene

Bredene staat bekend om zijn uitgestrekte zandstrand en de Belle Epoque strandhuisjes die op het strand staan. Perfect voor een leuke fotoshoot, want oh wat zijn ze fotogeniek. Ik vind dit zelf het mooiste plekje in Bredene, daar waar de strandhuisjes met de wielen staan. Het is een oase van rust, het minst toeristisch en er zijn geen duinen, waardoor het strand extra groot is. Je kunt hier ook volop watersporten bij beachclub Twins. Neem een dagpas om de hele dag actief bezig ter zijn.

Bredene vlaamse kust

Oostende

De grootste badplaats van de gehele Belgische kust is Oostende. Een vroeg-Middeleeuwse plek met twee waanzinnig mooie parken die je zeker kunt bezoeken als je van mooie plekken houdt: het Leopoldpark en het enorme Maria-Hendrikapark. Veel gebouwen getuigen van de band met het Belgische Koningshuis, zoals de Koninklijke villa bijvoorbeeld. Je vindt ze langs de zeedijk. Visliefhebbers mogen de vismarkt bij de haven niet overslaan en ook de haven is de moeite waard. Oostende is ook een fijne stad om te winkelen. Wie van streetart houdt kan zijn hart ophalen, Oostende heeft verspreid door de stad vele mooie murals.

Streetart oostende

Middelkerke

Middelkerke heeft geen breed strand en ook veel appartementencomplexen. Ik vind dit niet per se een van de mooiste plakjes aan de Belgische kust. Wel vind je er een aantal leuke restaurantjes. De stripfiguren op de huizen en aan de boulevard zijn dan wel weer grappig om te zien. De Warandetoren geeft een prachtig uitzicht en er zijn ook rondom Middelkerke.

Nieuwpoort

Aan Nieuwpoort kleeft heel wat historie. Als eerste schiet mij de slag bij Nieuwpoort binnen. Ik was er ooit twee weken op vakantie en herinner me het uitgestrekte zandstrand, de gezellige boulevard en de grote hoeveelheid gezellige kroegjes en restaurants. Ook hier kun je weer volop watersporten, maar ook fantastisch wandelen of fietsen. Vanaf de uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

Koksijde-Oostduinkerke

Het meest bijzondere van Oostduinkerke vind ik de Paardenvissers die zich in de zomer regelmatig laten zien. Een oude traditie die een hele happening is. Wanneer deze garnaalvissers te paard zich laten zien staat in de zomer op de kalender. Bij slecht weer kan het worden afgelast, houd daar rekeningen mee. Als het doorgaat, is het geweldig om een keer mee te maken. Strijk daarna neer voor een kop koffie bij Kabine.

Tip: Ga eten bij Estaminet de Peerdevisscher

Paardenvissers oostduinkerke kokszijde

De Panne

Het uiterste puntje van de Belgische kust is de Panne. Ook hier weer een mooi strand, een gezellig centrum en een langgerekte boulevard met diverse restaurants. Het Westhoekreservaat is een mooi natuurgebied, maar het meest houd ik van het strand bij zonsondergang. Ook hier staan leuke strandhuisjes die erg fotogeniek zijn.

In de peerdevisscher

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in