De Atlas studio's in OuarzarzateDe Atlas studio’s in Ouarzazate zijn een leuke tussenstop als je op weg bent naar de Sahara of het UNESCO dorpje Aït Ben Haddou. Vanuit Marrakech rijd je er met de auto zo’n 3,5 uur over. Ouarzazate wordt ook wel de poort van de Sahara genoemd. De letterlijke naam betekent eigenlijk “zonder geluid”. Het is er dus rustig, en dat kan ik beamen. Het dorpje zelf stelt weinig voor, in feite is het slechts een lange weg met wat vage winkels. Ouarzazate is vooral bekend om z’n studio’s, waarvan de Atlas studio’s en de CLA studio’s de meest bekende zijn. Hier zijn vele films opgenomen. Dit is het Marokkaanse Hollywood!

Lees ook: Ballonvaart Marrakech boven het Atlasgebergte

De Atlas studio’s in Ouarzazate

Als je aan komt rijden bij de studio’s valt meteen op hoe groot het is. De hele studio in omheind met een grote muur. Je kunt er makkelijk parkeren en toen wij er waren was het niet druk. Kaarten koop je binnen, je kunt alleen naar binnen met een gids. Omdat wij een tour via Get Your Guide vanuit Marrakech hadden geboekt, waren voor ons de tickets al geregeld. Maar ter plekke kopen kan ook, de prijs is 80 Dirham, ongeveer €8. Hiervoor krijg je ook een gids die je, in niet al te best Engels, vertelt welke studio’s gebouwd zijn voor welke films. Hij loopt een logisch rondje met je over het terrein.

De Atlas studio's in Ouarzarzate voorkant

Welke films zijn er opgenomen in de Atlas Studio’s?

De Atlas studio’s zijn gebouwd in 1983. In 1985 werd de eerste film opgenomen: Jewel of the Nile. In 1987 werd The Living Daylights opgenomen en in 2002 Asterix & Obelix: Mission Cleopatra. Hier staat een hele grote studio van die echt gaaf is gemaakt. Recent is ook een stuk van The Gladiator 2 hier opgenomen. Deze komt in 2024 uit. Het is leuk om de films vooraf of achteraf te bekijken. Ook heel grappig om te zien hoe een omgeving in een film dus heel echt lijkt, terwijl je hier ontdekt dat het gewoon van gips is gemaakt ofzo. Ook Gladiator 1 is er opgenomen, Sex and the City, The Old Guard, Kudun, Prince of Persia,  en Lawrence of Arabia. Game of Thrones is hier ook gedeeltelijk opgenomen.

De Atlas studio's in Ouarzarzate voorkant cleopatra

Backstage op de filmset

Tijdens het geleide bezoek verken je ook de backstage-ruimtes. Daarnaast hoor je anekdotes die de gids je vertelt en leer je over de evolutie van de bouwmethoden in de loop van de tijd. Het is niet ongebruikelijk dat je tijdens een studiobezoek een lopende filmopname tegenkomt, waarbij je oog in oog komt te staan ​​met echte acteurs in kostuum. Dit was helaas niet zo tijdens ons bezoek. Aan het einde van de rondleiding kom je langs de shop waar je souvenirs kunt kopen.

Ouarzarzate atlas studios

Voordelen van deze studio’s

Deze studio’s zijn vooral gekozen vanwege het goede weer gedurende het jaar, de woestijn en de lage productiekosten in Marokko. Alles is daar een stuk goedkoper dan op andere plekken, waardoor deze studio nog steeds regelmatig gebruikt wordt. Naast deze studio’s zijn er ook nog andere studio’s, namelijk de CLA studio’s. Deze liggen vlakbij en zijn ook te bezoeken. Tenzij er natuurlijk films worden opgenomen, dan niet. Dat kun je vooraf altijd checken.

tour met gids ouarzazate

Filmpje van de studio’s

Als je wil zien hoe groot de filmstudio’s en de omgeving is, dan raad ik je aan dit filmpje te bekijken. Het is namelijk echt een enorm gebied wat vol staat met allerlei filmsets waar je dus doorheen mag lopen. Heel gaaf.

Ben Aït Haddou

Vlakbij de Atlas Studio’s in Ouarzazate ligt het UNESCO plaatje Ben Aït Haddou. Ook hier zijn (delen van) films opgenomen, vaak dezelfde films als in de Atlas Studio’s. Het is dus zeker een must om ook dit dorpje te bezoeken. Het ligt sowieso prachtig tegen de rotsen aan en je hebt een waanzinnig uitzicht als je helemaal naar boven bent gelopen.

Aït Ben Haddou doorkijkje

Ook naar Marokko?

  • Vliegen kan op Marrakesh en is buiten het seizoen om heel betaalbaar. In de vakanties moet je rekenen op duurdere tickets, maar als je vroeg boekt kun je nog wel eens geluk hebben.
  • Een tour naar de Atlas Studio’s in Ouarzazate kun je boeken via Get Your Guide.
  • Wil je zelf rijden, dan heb je een huurauto nodig. Die kun je lokaal huren, maar ik doe dat liever via Sunny Cars. Zij hebben een all-in formule, wat zeker in Marokko erg fijn is. Ze proberen toeristen altijd meer geld af te troggelen dan nodig. Check ook vooraf hoeveel borg je op je creditcard moet hebben, zodat je voldoende tegoed hebt.
  • Overnachten in Marokko doe je het beste in een leuke Riad. Dit zijn over het algemeen heel leuk ingericht, je krijgt er lokale producten en de eigenaars doen er alles aan om het je naar de zin te maken. Houd je meer van de grote hotels, dan kan dat natuurlijk ook. Tips zijn: Riad Dar Rita, Riad Ouarzazate of Riad Tama & Spa, beiden in Ouarzazate.
  • Restauranttips in Ouarzazate zijn La Rose Des Sables Restaurant, Kasbah Datte Dor en The Full Sun.
  • Reisgids Marokko

Films Atlas studio

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in