Aït Ben Haddou, tips voor een bezoekAït Ben Haddou is een bijzondere plaats die volledig is gebouwd van leem. Je kunt deze kasba zelfstandig bezoeken of met een tour, net wat je wil. Wij zijn met een tour geweest vanuit Marrakech. Dat was prima, heel goed geregeld en fijn om niet zelf te hoeven rijden. Als je zelf gaat, heb je wel een huurauto nodig. Het rijden in Marokko is met uitzondering van Marrakech prima te doen. Je komt weinig verkeer tegen en de wegen naar Aït Ben Haddou zijn goed. Geen enge of smalle bergwegen. In deze blog alles over het mooie Aït Ben Haddou, tips voor een bezoek!

Lees ook: De Atlas studio’s in Ouarzazate

Aït Ben Haddou, tips voor een bezoek

Aït Ben Haddou is een kasba. Een kasba is gebouwd als een soort fort en onderdeel van de medina. Het stadje is eeuwenoud en nog heel authentiek. Wij waren er buiten het seizoen om, het was toen ook niet druk. Dit kan in het hoogseizoen wel anders zijn. Het stadje staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is dus een populaire bestemming voor toeristen. Het ligt bovendien prachtig tegen de rotsen aan. Op Google Maps kun je het viewpoint vinden waar je de mooiste foto met uitzicht op het stadje kunt maken.

Aït Ben Haddou doorkijkje

Een stukje geschiedenis

Doordat wij een tour hadden geboekt, stond onze kleurrijke gids klaar om ons meer te vertellen over Aït-Ben-Haddou. Het vermoeden bestaat dat het stadje is gebouwd door de Berbers in het jaar 757. Berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko. Het lag precies op de handelsroute tussen de woestijn en Marrakech, waardoor het meer en meer uitbreidde.  De stad is vernoemd naar de toenmalige leider Ben Haddou, die ergens begraven ligt. Deze stad is een Ksar, en een Ksar bestaat weer uit meerdere Kasba’s. Een Kasba is dan weer een soort fort. Het stadje is geheel opgetrokken uit leem met vierkante gebouwen, torens en kleine, pittoreske straatjes. Het is dan ook niet voor niets dat deze stad sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In het stadje wonen nog steeds enkele Berbers, maar de meesten zijn inmiddels vertrokken. Het grootste deel van de bevolking woont nu in de nieuwe stad. Er zijn een paar hotels, cafeetjes, toeristische winkeltjes, een moskee en een synagoge.

straatje Ait ben haddou

Wat kun je doen in Aït Ben Haddou?

Aït Ben Haddou is een rustig stadje waar vrij weinig te beleven valt. Dat is dan ook precies z’n charme. Dwaal door de straatjes, struin langs de winkeltjes en maak de klim naar boven. Ga uitgebreid lunchen of thee drinken bij één van de cafeetjes, kijk in de winkels hoe ze de typische geel/oranje gekleurde schilderijtjes maken (gemaakt zijn met blauwe indigo kleurstof, saffraan en groene thee. Ze houden het schilderij boven een brandertje en  dan verschijnen de kleuren, heel gaaf!) en maak de afdaling naar de rivier (die vaak droog staat). Wandel naar de berg tegenover de stad om daar de mooiste foto te maken van Aït Ben Haddou tegen de rotsen. Liefst met zonsopgang of zonsondergang, dan is het licht extra mooi. Ga lekker dineren en zoek dan je fijne overnachtingsplek op met een boek om te genieten van de rust. Dit kan uiteraard alleen als je op eigen gelegenheid gaat en een auto huurt, niet als je met een tour mee gaat. Volgende keer ga ik zeker zelf!

Berg tegenover ait ben haddou

schilderij Ait ben haddou met saffraan

Films opgenomen in Aït Ben Haddou

Net als in de Atlas Studio’s in Ouarzarzate is Aït Ben Haddou ook het decor van vele films en series. Er worden nog steeds films aan het lijstje toegevoegd, zoals je hieronder op de foto kunt zien. Vaak worden de opnames gecombineerd: deels in de studio’s en deels in of rondom Aït Ben Haddou.

Films in Aït Ben Haddou opgenomen

Restaurants in Aït Ben Haddou

Als je met een tour gaat, proberen ze je vaak voor de lunch af te zetten bij de restaurants buiten het dorpje. Meestal zit de lunch er niet bij, dus spreek met je gids af dat je ze treft op de brug richting het stadje en kies zelf een leuke plek om te lunchen. Wij hebben zelf aan de kant van de rivier geluncht bij en restaurantje dat uitkeek op het lemen dorpje. Een vaag tentje met de naam Auberge Tamlalte “tazzart“, maar we aten er een waanzinnig lekkere omelet met brood voor slechts €2,50. Als je net de brug over bent zit er ook nog een heel leuk tentje, Tawesna Salon de Thé. Dat kan ik echt aanraden. In het dorpje zelf, aan de overkant van de brug, vind je Salon du Thé Panoramique (geen website, maar niet moeilijk te vinden) en Coffee Break Azalag.

Restaurants in Aït Ben Haddou

Restaurant Aït Ben Haddou

Leuke accommodaties in Aït Ben Haddou

Wij deden een tour vanuit Marrakech, maar achteraf had ik best willen overnachten op deze prachtige authentieke plek. Er zijn accommodaties genoeg, zowel in het stadje zelf als er net buiten. Ze zijn bovendien allemaal heel goed van kwaliteit. Enkele tips dichtbij of in het centrum zijn:

brug bij ait ben haddou

Ook naar Marokko?

  • Vliegen kan op Marrakesh en is buiten het seizoen om heel betaalbaar. In de vakanties moet je rekenen op duurdere tickets, maar als je vroeg boekt kun je nog wel eens geluk hebben.
  • Een tour naar Aït Ben Haddou kun je boeken via Get Your Guide. Hier zit dan ook een gids bij die je door het dorpje rondleidt.
  • Wil je zelf rijden, dan heb je een huurauto nodig. Die kun je lokaal huren, maar ik doe dat liever via Sunny Cars. Zij hebben een all-in formule, wat zeker in Marokko erg fijn is. Check ook vooraf hoeveel borg je op je creditcard moet hebben, zodat je voldoende tegoed hebt.
  • Reisgids Marokko

rivier asif ounila ait ben haddou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in