CastelnouSoms loop je een dorpje in wat je totaal verrast. Robuuste huizen van oude keien, doorwoekerd met kleurrijke planten of bloemen. Kronkelende steegjes, waarvan je niet kunt zien waar ze toe leiden. Een kasteel op de top van de berg, kleine galerietjes en winkeltjes. Slechts enkele restaurants. En een waanzinnig uitzicht op vele plekken. Kortom:  alsof je zo de middeleeuwen binnenwandelt. Dat gevoel had ik toen ik onder de stadspoort van Castelnou doorliep. Al bij de eerste aanblik wist ik: dit moet wel één van de mooiste dorpjes van Frankrijk zijn.

Lees ook: 19 x de mooiste bezienswaardigheden in Perpignan

Eén van de mooiste dorpjes van Frankrijk

Dit bleek ook de onafhankelijke organisatie Les Plus Beaux Villages de France te vinden, want zij namen Castelnou als één van de 176 dorpjes ook op in hun lijst met mooiste dorpen. De hele lijst kun je via de website bekijken. Ik wist niet van het bestaan van de lijst af, maar nu wil ik al die dorpjes natuurlijk bezoeken. Best leuk om dat een keer te doen in een vakantie. Castelnou hoort er dus in elk geval bij en ik kan beamen dat het heel leuk is om dit dorpje te bezoeken. Wij waren er aan het einde van de dag, buiten het hoogseizoen, waardoor het lekker rustig was. Helaas was het kasteel toen al wel dicht, dus een volgende keer zou ik liever iets eerder gaan. Castelnou is trouwens autovrij, je parkeert bij het parkeerterrein onderaan de berg. Naar boven lopen duurt slechts 5 minuutjes.

Les Plus Beaux Villages de France Castelnou
Castelnou gezien vanaf het uitkijkpunt langs de D48
Straatje in Castelnou
Straatje in Castelnou

Het kasteel van Castelnou

Ook als het kasteel dicht is kun je er naartoe wandelen. Je komt dan vanzelf door alle kronlkelstraatjes. Verdwalen kun je eigenlijk niet, lekker ronddwalen wel. Ik heb het kasteel dus niet zelf bezocht, maar heb begrepen dat het erg leuk is. Er is een folder in het Nederlands, waarop te lezen valt dat het kasteel dateert uit de 10e eeuw. In de loop der tijd meerdere malen in verval geraakt, maar steeds ook weer opgebouwd. Er schijnen zelfs nog onontdekte geheime gangen te zijn. Dat maakt een bezoekje extra spannend!

Het kasteel van Castelnou
Het kasteel van Castelnou 

Santa Maria del Mercadal

De kerk van Santa Maria del Mercadal staat links van het parkeerterrein. Het beste wandel je hier als eerste naartoe, of juist als laatste, net wat je wil. Een Romaanse kerk uit de 12e eeuw, in de 18e eeuw hier en daar aangepast met nieuwe elementen, zoals de sacristie en de klokkentoren. De naam, Mercadal, betekent markt, deze was er vroeger naast. Er is nog steeds een soort marktje naast de kerk, op dinsdagen in de zomer staan er overdag kraampjes. Neem ook een kijkje binnen, ik hou altijd van dit soort kleine kerkjes.

Santa Maria del Mercadal
Santa Maria del Mercadal

Restaurants in Castelnou

Castelnou is maar een klein dorpje, maar toch zijn er enkele leuke restaurantjes gehuisvest. Wij kozen voor L’Hostal, vanwege het schitterende uitzicht vanaf het terras. Ik nam slakken vooraf, traditie in deze streek en als hoofdgerecht had ik lam. Zeer goede kwaliteit, ik heb heerlijk gegeten! Eerlijkheid gebied te zeggen dat mijn tafelgenoot iets minder enthousiast was over haar vis. Andere restaurants zijn la Font (hier kun je ook overnachten), Comme Chez Mémé of La Poterie.

Slakken castelnou L'Hostal

Leuke accommodaties in Castelnou

Wij hebben zelf niet in Castelnou geslapen. Het lijkt me wel heerlijk, zeker in de zomer als het druk is. Je kunt dan vroeg opstaan om foto’s te maken zonder mensen of ’s avonds in het avondlicht lekker dineren met een wijntje, zonder dat je daarna nog met de auto weg hoeft. Middenin het centrum is niet zo heel veel keuze, je moet dan wel echt ruim op tijd boeken. Tips zijn Casa Bourguere, La Font of Castellnou. Iets verder buiten het centrum zijn vaker opties beschikbaar, zoals bijvoorbeeld Hotel Mas del Gall, L’Oisellerie of La Chambre de l’auxineill. Ook in het nabijgelegen Thuir zijn mooie accommodaties te vinden.

Ronddwalen in Castelnou Frankrijk
Ronddwalen in Castelnou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in