Op het eiland Schouwen-Duiveland, verscholen tussen groene velden en uitgestrekte akkers, ligt Dreischor: één van de best bewaarde ringdorpen van Zeeland. Ik heb nooit geweten dat dit zo’n fotogeniek dorp was, ondanks dat ik van origine uit Zeeland kom. Dat ontdekte ik pas toen ik een wandeling in de omgeving van Dreischor ging maken. Het dorp deed me overigens wel denken aan waar ik ben opgegroeid: in Koudekerke, wat ook een ringdorp is. Het heeft net zo’n ronde structuur, maar ook oude straatjes en monumentale gebouwen. Het is dus echt een verborgen parel èn een oase van natuur en rust. In dit artikel deel ik de mooiste plekken, fijne adresjes en tips voor wat te doen in Dreischor en omgeving.
Lees ook: Wandelen rond Dreischor, ontdek de Zeeuwse natuur
Wat te doen in Dreischor?
Als je Dreischor binnenkomt valt meteen op hoe fotogeniek het is. De Ring is de straat die rondom de kerk loopt. Wij hadden geluk en vonden een parkeerplek op de Ring. Er waren maar een paar plekken, dus misschien moet je uitwijken naar een andere straat in de omgeving. Zodra je een parkeerplek gevonden hebt, kun je Dreischor gaan verkennen. Hieronder volgen mijn tips:
Wandel door het fotogenieke ringdorp
De unieke ringstructuur van Dreischor is direct zichtbaar wanneer je het dorp binnenrijdt. Het dorpsplein is als een cirkel om de middeleeuwse kerk heen gebouwd, een zeldzaamheid in Nederland. Een wandeling door het centrum voelt alsof je terugreist in de tijd. Denk aan oude geveltjes, nostalgische straatlantaarns en het typische Zeeuwse vakwerk.
Bezoek de Sint-Adriaanskerk
Deze imposante kerk uit de 14e eeuw is een absolute blikvanger. Binnen zie je prachtige gewelven, glas-in-loodramen en historische grafstenen. De kerk is niet altijd open, maar de buitenzijde alleen al is indrukwekkend. Op Open Monumentendag kun je vaak een kijkje binnen nemen, maar toen wij er waren stond de deur ook open vanwege een bruiloft. Ik heb dus alleen even naar binnen kunnen gluren, maar geen foto’s gemaakt.
Bekijk de Travalje
Voor de Sint-Adriaanskerk staat een originele Travalje. Dat is een ouderwetse hoefstal waarin paarden werden vastgezet om beslagen te worden. Een soort paardenbrug. Deze travalje dateert waarschijnlijk uit de 18e of 19e eeuw en is in originele staat. Het is een redelijk zeldzaam bouwwerk en vandaar ook dat het een rijksmonument is.
Duik in het verleden bij Streekmuseum Goemanszorg
Loop de Ooststraat in (zijstraat van de Ring) en vindt aan je linkerhand in een oude boerderij een klein, sfeervol museum over het boerenleven op Schouwen-Duiveland: Streekmuseum & Museumcafé Goemanszorg. Van vlasbewerking tot Zeeuwse klederdracht, hier leer je het echte verhaal achter het dorp en zijn omgeving. Leuk voor jong en oud.
Wat te zien in en rond Dreischor
Dreischor is maar een klein dorpje, in een dagdeel heb je het meeste wel gezien. Ga je ook nog wat eten en drinken, dan ben je misschien wat langer bezig. Gelukkig is er in de omgeving ook genoeg te zien en te doen, dus wil je er langer blijven, dan hoef je je niet te vervelen.
De molen Aeolus
Als je bij het streekmuseum staat zie je in de verte de molen al staan. Het is een karakteristieke korenmolen uit 1739, aan de rand van het dorp. De molen is vernoemd naar Aeolus, de Griekse god van de wind. Voorheen had de molen ook andere namen, zoals de Koekoek en de Oostmolen. Na de Watersnoodramp in 1953 raakte de molen buiten bedrijf. In 1962 werd de molen gekocht door particulieren, waarna hij nog verder in verval kwam. Pas toen de gemeente Schouwen-Duiveland in het jaar 2000 de molen opkocht en restaureerde, werd de molen weer operationeel. Je kunt de molen alleen bezoeken op afspraak.
De vliedberg net buiten het dorp
Een vliedberg is een middeleeuwse kunstmatige heuvel, aangelegd als schuilplaats bij hoog water of gevaar. Net buiten Dreischor ligt er één in het landschap verstopt, tussen de knotwilgen en weides. Een mooi fotomoment én een stukje geschiedenis.
Bezoek de kaasboerderij
In Nieuwerkerk, een nabijgelegen dorpje, vind je Kaasboerderij de Stolpe. Ga hier zeker even langs om kaas te kopen, deze is geweldig lekker. Mijn tips: de fenegriek kaas en de truffelkaas. Je kunt er trouwens ook vlees en andere lokale producten kopen, zoals honing, wijn en nog veel meer.
Fietsen door het Dreischorpad
Pak de fiets en volg het Dreischorpad: een bewegwijzerde route langs akkers, dijken en kreken. Onderweg kom je langs oude boerderijen, molens en uitgestrekte vergezichten. In het voorjaar bloeien hier de koolzaadvelden uitbundig — een feest voor fotografen.
Maak een wijnwandeling rondom Dreischor
Vanaf Wijnhoeve de Kleine Schorre (waar je ook wijn kunt kopen en wat kunt eten en drinken op het terras) start een wandeling door de wijnvelden. Ik vond deze wandeling in het Grote Nederlandse wijnwandelboek en heb ‘m zelf gelopen. Wij hebben ‘m wel opgeknipt: we liepen eerst het stuk vanaf de Wijnhoeve en hebben daarna geparkeerd in Dreischor en het stukje in het dorp gelopen. Het is in totaal 9 km en hij is erg leuk. Parkeren kan bij de wijnhoeve.
Waar eten in Dreischor?
Na een fijne fietstocht, lange wandeling en het bekijken van het dorpje, is er niets beter dan ergens op een terras neerstrijken voor een hapje en een drankje. In dit artikel heb ik al een paar tips gegeven die ik hieronder nog een keer zal neerzetten, aangevuld met twee andere fijne plekken.
Chez Nouk
In het hart van het dorp, in de Ooststraat, vind je Chez Nouk, een leuk ingericht restaurant met een kleine kaart vol streekproducten. Denk aan Zeeuwse mosselen, lamsvlees en groenten van lokale telers. In de zomer is het terras aan de ring een heerlijke plek. Wij hebben hier wat gedronken en een heerlijke Zeeuwse bolus gegeten.
Theetuin De Stokroos
Net buiten Dreischor, halverwege de wijnwandeling, ligt deze sfeervolle lunchplek met huisgemaakte taarten, quiches en biologische thee. Een perfecte tussenstop tijdens je wandeling of fietstocht. Theetuin De Stokroos is trouwens ook een leuke camping, dus als je wil overnachten in een tent, caravan of Pipowagen kan dat daar. Wij hebben hier geluncht en dat was heerlijk.
Wijnhoeve de Kleine Schorre
Wijnhoeve de Kleine Schorre biedt een zonnig terras en heerlijke gerechten. Voor of na je wandeling kun je hier dus goed lunchen, met natuurlijk een lekker wit wijntje erbij. Loop ook de boerderijwinkel binnen, want hier verkopen ze nog veel meer Zeeuwse producten.
Tips voor Dreischor en omgeving
- Zonnemaire: leuk dorp op 3 km afstand met mooie wandelpaden door het polderlandschap.
- Brouwershaven: havenstadje aan het Grevelingenmeer met historische panden en gezellige terrasjes.
- Natuurgebied Plan Tureluur: vogelparadijs op fietsafstand, waar je talloze bijzondere soorten kunt spotten.
Overnachten in Dreischor
- B&B Slotstraat, mooi ingericht met een kleine tuin, net buiten de Ring
- Herberg de Ring, in het hart van Dreischor. Met tuin en uitzicht op de kerk
- Lekker bij MaAs, ook net buiten de Ring, maar een fijne plek om te verblijven
Dreischor, een plek om stil van te worden
Dreischor en omgeving is niet iets dat je even ‘doet’. Het is een plek die je beleeft in stilte, wandelend of fietsend, terwijl je je verwondert over de historie en eenvoud. Precies dát maakt het zo bijzonder. Zet deze plek zeker op je lijstje voor je volgende bezoek aan Zeeland.