Zwemmen in de natuur in NederlandZwemmen in de natuur in Nederland gebeurt steeds vaker. Zelfs in de winter, als het water erg koud is. Zelf deed ik mee aan de Nieuwjaarsduik in Scheveningen, maar eigenlijk is het veel fijner om op een rustige plek in open water een duik te nemen. Je voelt je daarna als herboren. Het is goed voor je weerstand, maar ook mentaal doet het iets met je, zwemmen in de natuur. Voor een extra belevening ga je natuurlijk bij zonsopkomst of zonsondergang. In dit artikel vertel ik waar je op moet letten als je wil gaan zwemmen in de natuur en tip ik een boek wat maar liefst 52 mooie zwemplekjes in Nederland met je deelt.

Lees ook: 100 mooie plekken in Nederland om te bezoeken

Zwemmen in de natuur in Nederland

Sinds Wim Hof met zijn ijsbaden een hype werd in Nederland, wordt er ook steeds meer in open water gezwommen. Juist in de herfst en de winter. Mensen die de training hebben gedaan spreken met elkaar af bij vennetjes in het bos of meertjes in de natuur. Zwemmers en natuurliefhebbers durven steeds vaker het open water in te duiken. Bosbaden is eveneens een nieuwe trend. Iedere plek heeft iets bijzonders te bieden: het uitzicht, de faciliteiten en elke dag is anders. Dat heeft natuurlijk te maken met de weersomstandigheden, het seizoen, je eigen fitheid. Zwemmen in de natuur heeft iets magisch, iets verslavends zelfs.

52 unieke plekken om te zwemmen

In het boek Zwemmen in de natuur laat Marjon Huibers je 52 van de mooiste Nederlandse zwemplekjes vinden. Ontdek het mooiste plekje bij jou in de buurt en probeer er eens eentje uit bij je vakantie adres in Nederland. Of je nu alleen even gaat dippen of echt een paar baantjes gaat trekken, dat maakt niet uit. Marjon Huibers is een expert als het gaat om openwaterzwemmen. Zij is Total Immersion Master Coach en oprichter en eigenaar van Swimfantastic. Zwemschool Swimfantastic traint volwassenen die een zwemprestatie willen neerzetten, waar en op welke manier dan ook.

Waar moet je op letten als je in open water gaat zwemmen?

Het is belangrijk om, zeker als je voor de eerste keren gaat, niet alleen te zijn. Zorg dat er altijd iemand in de buurt is die hulp kan inroepen als dat nodig is, zeker als het buiten koud is. Je kunt in nog zo’n goede conditie zijn, iedereen kan door de kou ineens niet lekker worden. Verder is het belangrijk dat je warme kleding bij je hebt, die je snel weer kunt aantrekken als je uit het water bent. Neem ook een thermoskan met warme drank mee om op te warmen na het zwemmen. Doe altijd eerst een warming up, beweeg even 5 minuten, voor je het koude water induikt in de winter. Tot slot: geniet!

Andere boekentips over zwemmen in de natuur

zwemmen in natuurwater

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in