Straatje in Kos-stad-met-moskeeKos-stad bewaarde ik voor het laatst tijdens mijn vakantie op het eiland Kos. Ik vermijd het drukke toerisme graag. Toch heb ik hele mooie herinneringen aan mijn verblijf in deze bruisende eilandstad. Vanuit mijn hotel stak ik ’s morgens de straat over naar het strand, om in alle rust bij een opkomende zon baantjes te trekken in de warme zee. Goud! Daarna trok ik de stad in voor een heerlijk ontbijtje in een buitenwijk, waar alleen maar locals zaten, om van daaruit de stad verder te verkennen.

Lees ook: Wijnhuizen op Kos, proef de smaak van het eiland in lokale wineryโ€™s

Wat te doen in Kos-stad?

Trek je wandelschoenen maar aan, want als je alle bezienswaardigheden lopend wil bezoeken, ga je aardig wat kilometers maken. Dat hoeft natuurlijk niet allemaal op รฉรฉn dag. Wij hebben er 2 dagen voor uitgetrokken. Op de eerste dag hebben we Embros Thermae bezocht (met onze huurauto) en vooral de must-sees in de binnenstad bezocht, op de tweede dag zijn we wat meer buiten het centrum gaan rondlopen. Dat vond ik zelf het leukste, weg van de massa en toeristenhysterie. Hieronder vertel ik wat er te doen en te zien is in Kos en wat wij hebben gedaan. Het verste punt dat wij gelopen hebben is Platani, dat is ongeveer 2,5 km heen en ook weer terug. Op het kaartje kun je de locatie terugvinden.

I love Kos letters

Hysterisch en toeristisch, maar ach, als je er toch bent kun je er net zo goed even langslopen toch? Ze staan voor de haven, waardoor ze een leuk beeld geven op de foto. Een echt vakantieplaatje. Het is er soms heel druk, en soms heel rustig, hangt heel erg van het moment af. Rond zonsondergang is het plaatje het mooiste, met het warme licht.

De letters I Love Kos

De haven van Kos

Je loopt meteen langs de haven van Kos als je bij de letters bent. Er is een lange steiger die je op kunt lopen om foto’s te maken van de kade. Ik vind alle boten ook altijd heel fotogeniek. Hier tref je ook enorme grote boten die worden ingezet voor het toerisme. Je kunt er tours mee maken naar omliggende eilanden of Bodrum in Turkije. Lijkt me erg leuk, maar wij hebben er helaas geen tijd voor gehad.

De haven van Kos-stad tijdens het gouden uur

Palazzo del Governo

Het gouveneurspaleis, Palazzo del Governo, is ook een veel gefotografeerd gebouw in Kos-stad. Het ligt direct naast het Neratzia kasteel. De voorgevel kijkt naar zee en vanaf de boulevard gezien is het een bijzonder gebouw in het stadsbeeld. Het ontwerp is van de Italiaanse architect Florestano di Fausto, gebouwd rond 1930. Het schijnt van binnen ook erg mooi te zijn, maar helaas kun je het niet bezoeken. Op de achtergevel, die je kunt zien vanaf het Platanos plein van Hippocrates, staat de Latijnse spreuk “Legum omes servi sumus”. Dit betekent: we zijn allemaal dienaars van de wet.

Het Palazzo del Governo in Kos-stad, gezien vanaf de steiger

Plataan van Hippocrates

Achter het paleis vind je een schaduwrijk plein. Hier staat de Plataan van Hippocrates, waaronder volgens de overlevering deze grondlegger van de westerse geneeskunde medische les zou hebben gegeven. De boom staat inmiddels in een soort metalen stelling, waarschijnlijk valt hij bijna om door houtrot, schimmel en insecten. Ik vond het een lelijk ding. Toch is de plek wel bijzonder, zo’n boom van 500 jaar oud (waarschijnlijk een nakomeling van de echte boom, want Hippocrates leefde zo’n 2400 jaar geleden). Toen ik het pleintje aan het einde van de dag bezocht, was het er heerlijk rustig en koel. Er staan bankjes waar je lekker op kan zitten.

De plataan van Hippocrates op het schaduwrijke pleintje in Kos-stad

Neratzia kasteel

Helaas was het Neratzia kasteel in Kos-stad tijdelijk gesloten tijdens ons bezoek. Ik heb het dus alleen aan de buitenkant gezien. Het kasteel werd gebouwd door de ridders van Sint-Jan en was af in 1514. Er ligt een gracht omheen en kijkt uit op zee. Het heeft verschillende functies gehad, van residentie van de gouverneur tot aan gevangenis. Het heeft wat schade opgelopen door een aardbeving en sindsdien is het af en aan open. Check vooraf of je het kunt bezoeken, het lijkt me wel gaaf om het uitzicht vanaf boven te kunnen zien.

Uitzicht op het Neratzia kasteel in Kos stad

Ancient Agora

Ook in de buurt vind je de oude markt en de sociale kern van de stad: Ancient Agora op Kos. Gebouwd in de 4e eeuw voor Christus, op loopafstand van de haven. Het is een enorme opgraving, zo middenin de stad. Wel heel bijzonder om te zien. Er staat een tempel, een heiligdom van Aphrodite en een basiliek uit de 5e eeuw na Christus. Ook zie je er zuilen, mozaรฏekvloeren en oude stadswallen. Het is gratis te bezoeken tot half 8 ’s avonds, daarna gaat het hek dicht. Je kunt het dan nog wel door de hekken heen zien en fotograferen trouwens, maar dat is niet hetzelfde als er letterlijk lopen en je proberen voor te stellen hoe het moet zijn geweest vroeger.

Tip: er is weinig schaduw, dus neem een pet en water mee als je overdag gaat

Ancient Agora opgraving in Kos-stad

Leuke straatjes in Kos-stad: Riga Fereou en Nafklirou

Natuurlijk heeft Kos-stad ook leuke straatjes! Je kunt goed winkelen in de Riga Fereou en de Nafklirou. Hier en daar zitten er ook restaurantjes tussen de winkels. Het is wel heel toeristisch, maar wil je een leuk jurkje scoren, een mooie tas, sieraden of iets anders, dan is dit de plek om dat te doen.

Leuke winkeltje in Kos-stad

Eleftherios Plein en de Defterdar Moskee

Het Eleftherios Plein (Vrijheidsplein) ligt in het hart van de stad. Kinderen kunnen hier veilig spelen, terwijl jij lekker op het terras zit. Met uitzicht op de Defterdar Moskee. Dat uitzicht had ik helaas niet, want momenteel (2025) staat de moskee volledig in de steigers. Er was niks van te zien. De ijskoude homemade citroenlimonade smaakte dan wel weer heerlijk op de bloedhete dag die wij troffen, ik heb er wel 3 achter elkaar gedronken!

Eleftherios plein

Mercato delle Erbe (de overdekte markt van Kos)

Op het Eleftherios Plein vind je ook de ingang naar de overdekte markt van Kos-stad. Ontworpen door Florestano Di Fausto (net als Palazzo del Governo) in Italiaanse koloniale stijl met Arabische elementen. Je vindt er vooral heel veel kruiden, maar ook bijzondere en minder bijzondere vruchten en groenten. Ik vond het echt een walhalla en heb er twee zakjes kruiden gekocht: eentje voor de moussaka en eentje voor de Griekse salade die ik voortaan thuis kan maken. Als je ruimbagage hebt kun je ook voor een overheerlijke olijfolie of pot honing gaan. Of glyko tomataki, een specialiteit op het eiland. Het zijn een soort gesuikerde tomaatjes.

De overdekte markt in Kos-Stad, met Griekse kruiden en specerijen

Instagram spot: Fish house Taverna

Als je zoekt op plaatjes van Kos, dan zie je ongetwijfeld ook een foto van Fish House Taverna. Dit prachtige restaurantje ligt op een mooie plek in Kos-stad. Het heeft uitzicht op zee, het nabijgelegen plein en de kade. Het restaurant serveert voornamelijk verse vis, maar er staan ook enkele vegetarische- en vleesgerechten op de kaart. Ze hebben enorm hun best gedaan om het heel leuk in te richten: op de trap staan gekleurde stoeltjes en tafels, er bloeien bloemen en er draait Griekse muziek. De sfeer is goed. De mooiste plek om te zitten is op het voorste terras. Ik had verwacht dat er geen plek zou zijn zonder reservering, maar wij konden precies op dat mooie plekje terecht. Het eten was enorm lekker! Dit restaurant is dus niet alleen instagrammable om te zien, je kunt er ook goed eten.

Het leuke visrestaurantje Fish house in Kos-stad

Meest instagrammable straatje in Kos-stad

Westelijke termen

De Westelijke termen is een opgraving die pas ontdekt werd in 1933, na een verwoestende aardbeving. Doordat het deel van de stad in de Middeleeuwen verlaten was en later werd geรฏntegreerd in het stadsplan zonder iets te slopen, is het heel mooi bewaard gebleven. Je vindt er oude hoofdstraten uit de Romeinse periode, genaamd Decumanus Maximus & Cardo. Ook zijn er resten van een Hellenistisch Gymnasium te zien, een basiliek, Romeinse baden, villa’s met mozaรฏeken, een stadion en een openbaar toilet. Het is een behoorlijk omvangrijke opgraving!

Opgraving de westelijke termen

Restaurant Never on Sunday

Het sfeervolle restaurantje “Never on Sunday” zit in een buitenwijk van Kos-stad, Pisandrou 9. Je zou dit een verborgen parel kunnen noemen, omdat het wat minder bekend is. De taverne ligt wat verscholen in een gezellig straatje en heeft een wat hoger gelegen terras met gekleurde stoelen. De eigenaar is enorm vriendelijk en zorg dat je een geweldige avond hebt. Het eten van dit lokale eettentje is heerlijk en heel betaalbaar, de moeite van het omlopen waard!

Het terras van restaurant never on Sunday

Romeins Odeon

Roman Odeon of Roman Auditorium is รฉรฉn van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in de stad Kos. Gebouwd in de 2e eeuw na Christus en ontdekt in 1929 door de Italiaanse archeoloog Luciano Laurenzi. Het is een soort amphitheater dat gebruikt werd voor ceremonies, muziek- en poรซzievoorstellingen. Er is capaciteit voor 750 bezoekers. Niet alles is meer origineel, sommige rijen met zitplaatsen zijn gerestaureerd en dat zie je ook. Achter de tribunes liggen gallerijen die ook geopend zijn voor publiek. Leuk om even rond te kijken. Het Romeins Odeon is vanaf 15.30 uur gesloten, maar via het naastgelegen parkje kun je ook na sluitingstijd dit amphitheater zien. Je kan dan alleen niet in de tunnelgalerijen. Een bezoek is sowieso gratis.

Romeins Odeon, amphitehater op Kos

Casa Romana

Toen we aankwamen bij Casa Romana vonden we al snel de ingang, waar we een entreekaartje moeten kopen. Vervolgens loop je door een heel oude woning van een Romeins huis. De route is duidelijk. Er zijn verschillende kamers waar je wat opgegraven voorwerpen vindt, zoals oude kruiken en Romeinse beelden. De binnentuin vond ik het mooiste, met al het groen, de zuilen, bogen een beelden. Je kunt ook nog even naar buiten lopen. Het was er heel rustig, dit is geen museum waar veel mensen tegelijk komen.

De binnentuin van museum Casa Romana op Kos

Dolphin Square

Dolphin Square is een plein aan de promenade van Kos-stad, met in het midden een kleine Dolfijnen fontein. Het is niet heel bijzonder, maar als je er toch in de buurt bent, wel leuk om even te gaan kijken. Het is goed aan te lopen vanuit het centrum van de stad.

Dolphin square met de fontein aan het begin van de wandelpromenade

Restaurant The Chasapaki

Restaurant The Chasapaki zit ook een beetje buiten het centrum (Mandilara), maar het is iets bijzonders. Dit was vroeger een slagerij en die functie is in ere gehouden. Bij je bestelling mag je een stuk vlees kiezen aan de slagersbalie en kun je precies aangeven hoe je je stuk vlees wil hebben. Het vlees is echt waanzinnig lekker! Kwaliteit hebben ze hoog in het vaandel staan. Voor vegetariรซrs is dit niet de plek, hier ga je alleen naartoe als echte vleesliefhebber. Reserveren is gewenst.

Restaurant The Chasapaki in Kos-stad, een oude slagerij met geweldig vlees

Lambi Beach

Dit is een populair strand nabij Kos-stad, een beetje links ervan. In deze buurt zitten ook veel accommodaties, wij hadden er bijna eentje geboekt. Ik vond het toch net wat te ver uit het centrum. Het is er druk, maar de stranden zijn mooi. Het is zeker leuk om hier even te kijken.

Lambi beach

Platani en de Hassan Pasha van Algiers Moskee

Vanuit Kos-stad loop je in ongeveer een half uur naar Platani en de moskee. Het is leuk om dit rond lunchtijd te doen. Het dorpje zelf is niet groot, maar wel gezellig. Je moet vooral op het plein zijn, waar de restaurantjes zitten. Ik kan ARAP van harte aanbevelen, wij hebben hier heerlijk gegeten. Alles kakelvers en vriendelijke bediening. Aanraders vind ik de courgettebloemen en de yoghurtsha, maar eigenlijk is alles lekker. En heel betaalbaar!

Tip: combineer je bezoek aan Platani met de oude opgraving Asklepieion

Fotogeniek huisje in Platani

Overnachten in Kos-stad

In Kos-stad is de keuze voor leuke accommodaties groot, van superluxe tot low-budget. Je kunt net wat buiten het centrum gaan zitten, bij Lambi Beach (wat een kiezelstrand is). Daar zitten prachtige hotels, je moet naar de stad dan we een stukje lopen.
Wil je net als ik ’s morgens vroeg lekker in zee zwemmen, een parkeerplek voor de deur en toch dichtbij het centrum verblijven? Kies dan, net als ik, voor Bristol Sea view apartments. Deze accommodatie ligt in het centrum en tegenover het strand. Parkeren kan langs de boulevard (gratis), er is een zwembad (open van 9 tot 21.00 uur) en ’s morgens steek je zo de straat over in je badkleding voor een ochtendduik in de zee!
Uitzicht vanaf Bristol sea view apartment Kos

Ontbijten in Kos-stad

Waar de meeste mensen zeggen dat je absoluut moet gaan ontbijten (of lunchen) is bij Mylos beachbar. Toegegeven, dit is ook zeker een schitterend plekje aan het water! Zelf ik graag Royal Cafe Kos aan de Navarinou 14 tippen. Het ligt wat buiten het centrum, gewoon in een straat met huizen. Ze hebben geen website en zo op het eerste gezicht denk je: dit is niks. Geloof me: het ontbijt hier is fantastisch! Overheerlijke pancakes, yoghurt en avocado toast. Wij hebben zitten smullen. En zulke aardige mensen. Echt de moeite waard.
Pancakes ontbijt Royal Kos

Veelgestelde vragen over Kos-stad

Is Kos-stad leuk om te verblijven?

Ja! Kos-stad is levendig, maar overzichtelijk. Je hebt alles: cultuur, strand, restaurants, winkels en historie op loopafstand.

Wat zijn leuke dingen om te doen in Kos-stad?

Bezoek het kasteel, dwaal door de oude wijk, proef lokale wijn, huur een fiets, maak een boottocht naar Bodrum of Nisyros.

Waar kun je goed eten in Kos-stad?

Fish House, Elia, Agkyra en diverse verborgen tavernes net buiten het centrum zijn topkeuzes.

Is Kos-stad geschikt voor gezinnen?

Absoluut. Er zijn pleintjes, parken, een speeltuin aan zee en het is autoluw in het centrum.

Wat is een originele tip voor Kos-stad?

Bezoek het kleine kerkje achter de Agora aan het einde van de dag. Bij zonsondergang kleuren de muren warm oranje โ€“ en je bent er vaak alleen.

een sfeervol restaurantje op Kos

Meer inspiratie

Ga je naar Kos? Dan raad ik aan om ook deze blogs vol handige informatie te lezen:

Bootje Malena in zee

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat wanneer je via zoโ€™n link een aankoop doet, wij een kleine commissie verdienen. Dit kost jou niks extra's, maar wij zijn er blij mee. We steken veel tijd en energie in het bijhouden van deze website, zodat alle informatie steeds up to date is. Heb je iets gehad aan de informatie op deze reisblog? Dan zijn we heel dankbaar als je een eventuele boeking via onze website of onze pagina met handige links boekt.
Sommige fotoโ€™s in dit artikel zijn ook te koop via Werkaandemuur.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in