Aan de zuidoostkust van Kos, waar ruige kliffen langzaam aflopen in een turquoise zee, borrelt een warmwaterbron die al eeuwenlang bekendstaat om haar heilzame werking. Embros Thermae, of Embros thermen, is een bijzondere plek waar je gratis kunt baden in zwavelrijk water dat rechtstreeks uit de rotsen stroomt. Een plek waar locals en reizigers elkaar ontmoeten om te ontspannen, te kletsen en hun spieren tot rust te laten komen.
Ik ben er in juli geweest en vertel je in dit artikel alles wat je moet weten over een bezoek: hoe je er komt, wanneer je het beste kunt gaan, wat je mee moet nemen en waarom Embros Thermae misschien wel een van de mooiste ervaringen op Kos is.
Lees ook: Waar verblijven op Kos? Mijn ervaring en de beste plekken om te overnachten
Wat is Embros Thermae precies?
Embros Thermae is een natuurlijk warmwaterbad aan zee, gevormd door vulkanische activiteit in de rotsen. Het water heeft een temperatuur van ongeveer 40 tot 50 graden Celsius en bevat zwavel en mineralen waarvan gezegd wordt dat ze goed zijn voor gewrichten, spieren en de huid.
Het bad is deels afgesloten van de zee met een soort stenen wal. Zo ontstaat een soort komvormig bad waarin het hete bronwater zich mengt met koeler zeewater. Het water is echt heet op sommige plekken. Ik kan me voorstellen dat het in de winter heerlijk is, maar tijdens mijn bezoek was het hoogzomer en dus buiten ook al zo’n 30 graden. Ik zat liever in de koele zee ernaast! Toch is het wel een bijzondere plek en ervaring, dus je moet het zeker proberen.
De geur van zwavel ruik je meteen als je aankomt. Mijn (puber)dochter vond het helemaal niks, ik ben dat wel gewend door de hot pools in IJsland waar ik al vaak geweest ben. Even wennen dus, maar dat gaat snel. Na 10 minuten ruik je het al niet meer. Het water is ondiep (maximaal 70 centimeter) en de bodem is een mix van zand, stenen en kiezels.
Hoe kom je bij Embros Thermae?
Embros Thermae ligt ongeveer 12 kilometer ten zuiden van Kos-Stad, een beetje in een uithoek. De weg gaat daar ook niet meer verder, het lijkt het wel het uiterste puntje van het eiland te zijn. Je kunt er alleen via oostkant naartoe rijden, via de westkant loopt er geen weg. Er zijn verschillende manieren om er te komen, elk met hun eigen voor- en nadelen.
Met de auto
Wat mij betreft is met een huurauto de makkelijkste optie. Vanuit Kos-Stad volg je de weg richting Agios Fokas. Na ongeveer 10–15 minuten rijden kom je bij een parkeerplaats bovenaan de klif. De weg gaat nog een stukje door, maar er staat wel duidelijk dat deze doodlopend is. Ga dus niet verder, maar parkeer direct op de parkeerplaats. Ik was er begin juli rond half 3 ’s middags en er was op dat moment voldoende plek op de parkeerplaats. Vanaf daar is het nog zo’n vijftien minuten lopen over een vrij steil pad naar beneden. Ik was zelf met een huurauto en dat was ideaal.
Extra informatie: Ik heb ook auto’s gezien die nog een stukje verder reden, maar ik zou dat zelf niet doen. De weg is steil en er lopen veel mensen. Beneden zijn maar heel weinig parkeerplekken en keren is er behoorlijk lastig.
Met de bus
Heb je geen huurauto? Er rijden ook bussen tussen Kos-Stad en Embros Thermae, ongeveer 8 tot 10 keer per dag. Je doet er zo’n 20-30 minuten over je moet buslijn 5 hebben. De halte ligt bij de parkeerplaats bovenaan. Tickets kosten een paar euro per enkele reis. De dienstregeling wordt verzorgd door KTEL. De website is beschikbaar in het Engels, maar ik kon zelf op de site geen dienstregeling vinden naar Embros Thermae. Het beste vraag je hulp in je hotel, de Grieken zijn ontzettend aardig en behulpzaam heb ik gemerkt.
Met de fiets
Kos is echt een fietseiland en je kunt werkelijk overal fietsen huren. Je kàn dus ook gaan fietsen, maar ik zou het niet aanraden. Het is echt een pittig stuk. Vanaf Kos-Stad fiets je ongeveer 12 kilometer, waarvan het laatste stuk flink omhoog gaat. Reken op tegenwind op de heenweg. De terugweg is gelukkig grotendeels bergaf, maar ook dat vind ik persoonlijk altijd spannend op de fiets. Mij niet gezien dus!
Wandelen
Ik zou zelf eerder kiezen voor een wandeling. Het is een mooie hike langs de kustweg, maar ja, wel 12 km heen en 12 km terug. Je kan ook heen gaan lopen en terug met de bus of een lift aan iemand vragen. Neem sowieso voldoende water mee en een pet, want schaduw is er niet tijdens de wandeling, je loopt de hele tijd in de volle zon.
Wanneer kun je het beste gaan?
Embros Thermae is 24 uur per dag toegankelijk, dus je kan gaan en staan wanneer je wil. Toch is het natuurlijk leuker als het er niet te druk is. Daar ben je zeker van als je heel vroeg gaat of heel laat. Toch was het er helemaal niet druk toen ik er was op 5 juli om half 3 ’s middags Wat ik heb gezien, is dat het vooral een komen en gaan is van mensen. Iedereen wil het even zien, maar het is hoogzomer eigenlijk te heet om steeds in het water zitten. Dus mensen blijven niet lang. Ze willen het hete water ervaren en gaan daarna gauw weer in de verfrissende zee! Na een uurtje pakken ze hun spullen en gaan ze weer naar de auto.
Tip: Ga je tijdens zonsopkomst of zonsondergang, dan is het licht natuurlijk wel extra mooi voor fotografie.
Mijn ervaring met een bezoek aan Embros Thermae
Toen ik kwam aanrijden twijfelde ik eerst nog of je nou nog verder kon komen dan bij de parkeerplaats, maar ik ontdekte als snel dat de weg echt doodliep. Keren dus en terug naar de parkeerplaats. Daar liepen allerlei geitjes, er lag er zelfs eentje te slapen tegen een auto!
Bij het parkeerterrein is een kleine horeca gelegenheid. We wisten dat we een stukje moesten lopen, dus we besloten daar een ijsje te kopen. Je kunt er ook wat drinken of eten op het terras met uitzicht op zee.
Daarna begin je aan de wandeling. Die gaat op de heenweg bergaf en is dus niet zo zwaar. We deden er 14 minuten over, het is ongeveer 750 meter tot Embros Thermae. Ik zag al mensen hijgend en puffend de terugweg maken: die gaat steil omhoog en is dus pittig! In totaal deden wij er 15 minuten over op de heenweg en 16 minuten op de terugweg. Hieronder kun je de gegevens van mijn Apple Watch zien èn de gelopen route.
Zodra je beneden bent, zie je eerst een taverne met rieten parasolletjes. Hier kun je wat drinken of eten, het was er niet druk. Wel een fijne plek, als je nog moet lunchen zou dat hier prima kunnen. Ik heb dat niet gedaan, dus geen idee hoe het eten is, maar je zit er in elk geval leuk zo met uitzicht op zee. Voor Embros Thermae moet je nog een stukje verder lopen, maar vanaf daar kun je het al zien. En ruiken, de zwavel is vrij doordringend.
Wij legden onze handdoeken neer bij het bassin. Er lopen geiten los rond, dus leg waardevolle spullen diep in een tas. Bij ons kwam er een geitje aan de spullen snuffelen, terwijl we in het water waren. Je ziet dat het water van het bad borrelt, allemaal kleine belletjes zijn er. Nadat ik mijn waterschoenen en badpak aan had, ging ik er in. Heet! Ik moest echt even wennen, maar na een minuut vond ik het wel lekker. Je kunt wisselbaden nemen: eerst in het warme bad en dan een duik in de koele zee ernaast. Heerlijk!
Sommige mensen dompelen zich helemaal onder, anderen zitten op de rand met alleen de voeten in het warme water. Grappig om te zien.
Er zijn geen uitgebreide voorzieningen bij het bad zelf. Wel stond er toen ik er was een vrouw met een soort mobiele massage salon. Zij bood massages met modder uit het bad aan. Ik heb daar geen gebruik van gemaakt en voor zover ik er was deed niemand dat.
Waar moet je aan denken?
Een bezoek aan Embros Thermae is niet ingewikkeld, maar het is wel handig om hier op te letten.
- Neem niet je nieuwste badkleding mee, want de zwavel kan een lichte geur in textiel achterlaten
- Doe je sieraden vooraf uit, ze kunnen zwart worden door de zwavel
- Neem waterschoenen mee voor de kiezels. Ik had ze zelf sowieso bij me, omdat er op Kos ook zee-egels voorkomen. Die zie je niet, maar je voelt ze wel als je er in gaat staan!
- Een handdoek is handig om je af te drogen na afloop
- Neem wat te eten en te drinken mee, alhoewel dat ook bij de taverne verkrijgbaar is
Extra tip: combineer je bezoek
Veel mensen komen alleen voor het bad, maar de omgeving is ook prachtig. Maak een wandeling langs de kust naar Agios Fokas Beach of klim een stukje omhoog voor een uitzicht over de baai. Met een beetje geluk zie je aan de horizon het Turkse Bodrum liggen.
Is Embros Thermae de moeite waard?
Ik vond Embros Thermae absoluut een bezoek waard. Er zijn niet veel plekken in Europa met een natuurlijke warmwaterbron, dus het is sowieso bijzonder om mee te maken. In de winter lijkt het me extra leuk, omdat je dan ook daadwerkelijk kan genieten van het warme water. Daarbij: het is gratis en heerlijk ontspannend! Voelt als een soort wellness (maar dan met wat minder luxe en puur natuur).
Tip: Embros Thermae is niet de enige warmwaterbron in Griekenland. Het Vouliagmeni meer nabij Athene ook!
Veelgestelde vragen over Embros Thermae
Is Embros Thermae gratis?
Ja, je hoeft niets te betalen om hier te baden.
Hoe warm is het water?
Ongeveer 40–50 graden Celsius, afhankelijk van waar je precies zit. Ik las op sommige websites dat het bij de rotsen het heetst zou zijn, maar dat heb ik niet zo ervaren. Het is op verschillende plekken heet en minder heet.
Zijn er restaurants in de buurt?
Er is een kleine taverna bovenaan bij de parkeerplaats en een eenvoudig terras waar je wat kunt drinken.
Kun je er ’s avonds heen?
Ja, het is 24 uur per dag open. Neem wel een lamp mee, want het pad naar beneden is onverlicht.
Hoe kom ik er zonder auto?
Met de bus vanaf Kos-Stad of Psalidi, lopend of per fiets (hou rekening met flinke hellingen).
Tip: Ben je op zoek naar nog meer mooie plekken op Kos? Bekijk dan ook mijn blogs over Zia bij zonsondergang, het bijzondere spookstadje Pyli en de leukste wijnhuizen op Kos.
Laatste update: 13 juli 2025
Deze pagina kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat wanneer je via zo’n link een aankoop doet, wij een kleine commissie verdienen. Dit kost jou niks extra's, maar wij zijn er blij mee. We steken veel tijd en energie in het bijhouden van deze website, zodat alle informatie steeds up to date is. Heb je iets gehad aan de informatie op deze reisblog? Dan zijn we heel dankbaar als je een eventuele boeking via onze website of onze pagina met handige links boekt. |
Sommige foto’s in dit artikel zijn ook te koop via Werkaandemuur.nl. |