Arras ligt in het noorden van Frankrijk, in het departement Pas-de-Calais (regio Hauts-de-France), op zo’n 50 minuten rijden van Lille en op iets meer dan 2 uur van Brussel. Door de centrale ligging is het een perfecte stop tijdens een roadtrip of een weekendje weg in Noord-Frankrijk.
Lees ook: Pont-Audemer, een waterrijk stadje dat ook wel Normandisch Venetië wordt genoemd
Waarom heet Arras ook wel Atrecht?
De Franse stad Arras draagt in het Nederlands ook de naam Atrecht. Die naam komt niet uit de lucht vallen, maar heeft een rijke historische achtergrond. In de Romeinse tijd heette de stad Atrebatum, vernoemd naar de Gallische stam van de Atrebaten die hier leefde. In het Oudnederlands werd dat later Atrecht.
Deze Nederlandse benaming stamt uit een tijd waarin Arras deel uitmaakte van de Zuidelijke Nederlanden, een gebied dat cultureel en taalkundig sterk verweven was met Vlaanderen. Daardoor komt de naam Atrecht nog altijd terug in historische contexten, zoals het Verdrag van Atrecht (1579) tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Tegenwoordig wordt vooral de Franse naam Arras gebruikt, maar het Nederlandse Atrecht herinnert nog steeds aan het gezamenlijke verleden van de Lage Landen en Noord-Frankrijk.
Is Arras een mooie stad?
Ja! Arras is verrassend mooi, met zijn sfeervolle pleinen, elegante barokke gevels en charmante straatjes. De stad heeft iets romantisch, zonder overdreven toeristisch te zijn. Vooral voor liefhebbers van fotografie, historie en lokale cultuur is Arras een echte ontdekking.
Wat te doen in Arras?
Er is genoeg te doen in Arras voor een dag of een weekend. Zeker bij mooi weer kun je genieten van een koffie of een wijntje op een terras in de zon. Wij waren er op een mooie dag en hebben zeker 3 uur doorgebracht op Place des Héros.
- Struin over de Grand’ Place en Place des Héros, twee van de mooiste pleinen van Frankrijk. Let op de Vlaamse barokstijl van de gevels. Er zit een vleugje Spaanse invloed in en ze zijn erg fotogeniek!
- Beklim het Belfort van Arras (UNESCO Werelderfgoed) voor een panoramisch uitzicht.
- Bezoek de ondergrondse gangen van de Carrière Wellington, waar Britse soldaten zich schuilhielden in WOI.
- Ga op ontdekkingstocht in de kleine straatjes vol vakwerkhuizen, cafés en boetieks.
- Haal “de ratten van Arras“, bij Patisserie Thibaut op het Place des Héros. Deze chocoladeratten hebben wel iets weg van de Dubai reep en hebben een historische achtergrond. Ze zijn geïnspireerd op de naam die gegeven werd aan soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten en leefden in de ondergrondse tunnels van Arras. Je kunt bij deze bakker trouwens ook de Cœurs d’Arras kopen een soort kruidkoek.
Arras bezienswaardigheden
De bezienswaardigheden in Arras liggen op drie verschillende niveaus: hoog boven de grond, normaal boven de grond en zelfs onder de grond! Hieronder vind je de belangrijkste bezienswaardigheden in en om Arras:
Belfort van Arras
Midden op Place des Héros torent het indrukwekkende Belfort van Arras boven de stad uit. Hij is 75 meter hoog, een echte blikvanger dus! Oorspronkelijk stamt belfort uit de 15e eeuw en was het onderdeel van het stadhuis. Belforten werden gebouwd als teken van zelfstandigheid van een stad en stonden symbool voor stedelijke vrijheid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het volledig verwoest. Met veel oog voor detail is het opnieuw opgebouwd in de oorspronkelijke stijl: een mix van gotiek en Vlaamse Renaissance. Sinds 2005 heeft het belfort van Arras een plek gekregen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je kunt met een (hele snelle!) lift en daarna een nog een korte, steile trap naar boven voor een waanzinnig uitzicht over Arras. Doen!
Place des Héros & Grand’ Place
Deze twee kleine liggen dicht bij elkaar. Wij parkeerden op Grand’ Place, wat meteen ook jammer is, want alle auto’s op het grote plein verpesten de foto’s. Wat mij betreft zou deze plek autovrij mogen zijn, al snap ik ook wel dat de stad in het zomer dan een parkeerprobleem heeft. Vanaf daar loop je in 5 minuten naar Place des Héros, wat wel autovrij is. Beide pleinen hebben rondom bijzonder mooie huizen staan met barokke gevels, fotogenieke arcades en een gezellige sfeer. De meeste restaurantjes liggen rondom deze pleinen.
Carrière Wellington
Wie Arras onder de grond wil verkennen kan ik aanraden om met een gids deze wereld vol geschiedenis te verkennen bij de Carrière Wellington. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden deze tunnels gebruikt als netwerk door geallieerde troepen ter voorbereiding voor de Slag om Arras in 1917. Oorspronkelijk waren de gangen steengroeven uit de Middeleeuwen. Later werden ze uitgebreid om als militair onderkomen te dienen. Maarliefst 20.000 soldaten leefden hier dagenlang in stilte! Tijdens je bezoek krijg je een helm op en daal je met een audiogids af naar het verleden. Aangrijpend en onvergetelijk, net zoals Underground Valetta op Malta.
Kathedraal van Arras & Abdij van Sint-Vaast
Wie door de straatjes van Arras dwaalt komt ‘m vanzelf tegen: de kathedraal van Arras die verbonden is met de abdij van Sint-Vaast. De originele kathedraal was rijkelijk versierd, maar werd helaas volledig verwoest tijdens de Franse revolutie. In de 19e eeuw werd het herbouwd in een neo-klassieke stijl, met strakke lijnen, hoge zuilen en een serene sfeer. Heel anders dan de omliggende pleinen dus! Naast de kathedraal vind je in het oude abdijgebouw van Sint-Vaast het Musée des Beaux-Arts, met kloostergangen vol kunst en religieus erfgoed. Tijdens ons bezoek helaas tijdelijk gesloten, dus ik heb het zelf niet van binnen gezien. Let ook op de rode Engelse telefooncel naast de kathedraal.
Citadel van Arras
De citadel van Arras is een bijzonder militair bouwwerk en een stille getuige van zowel oorlogen als vredestijd. Ze werd gebouwd tussen 1667 en 1672 door Vauban, in opdracht van Koning Lodewijk XIV. De citadel moest de regio beschermen tegen invallen uit de Lage Lanen. De vesting kreeg al snel de bijnaam “La belle inutile”, wat zoveel betekent als “de mooie nutteloze”. Tijdens militaire conflicten was er nauwelijks een rol van betekenis voor de citadel weggelegd. In de Tweede Wereldoorlog kwam die rol wel, maar niet zo’n fijne: er werden tussen 1941 en 1944 maarliefst 218 verzetsstrijders gefusilleerd door de nazi’s. Dit is nog zichtbaar bij het herdenkingsmonument de Mur des Fusillés. Een mooie plek in het groen, maar heel indrukwekkend om er te staan. De tragiek is voelbaar. Je kunt in en in de groene omgeving van de citadel rondwandelen. Ik vond het jammer dat je er niet met de drone mocht vliegen, de citadel is in een stervorm gebouwd. Dit is echter alleen goed zichtbaar vanuit de lucht.
Instagrammable plekken in Arras
Veel toeristen zoeken naar mooie plekken om te fotograferen of instagrammable plekken in Arras. Die zijn er! Je moet ze alleen even weten te vinden. Ik zet hieronder een aantal mooie plekken in Arras op een rij:
- Het uitzicht vanaf de toren van het Belfort
- De kleurrijke marktkramen op de Grand’ Place
- De pastelgevels van Place des Héros bij zonsopkomst
- De binnentuin van de abdij (vooral in de lente!)
- Details zoals smeedijzeren balkonnetjes, oude uithangborden en met bloemen versierde deuren
- De militaire begraafplaats Thélus is een serene plek voor fotografie
Natuurlijk is dit maar een greep aan wat er allemaal te zien is aan fotogenieke plekken, kijk dus vooral zelf rond en maak zoveel mogelijk foto’s.
Stadswandeling door Arras
Ik vind het altijd leuk om een stad te verkennen met een stadswandeling. Meestal maak ik zo’n route zelf, door de bezienswaardigheden in Google Maps te zetten en dan een logische route te maken. In dit geval zijn wij begonnen bij Place des Héros, waar we geparkeerd hebben. Daarna zijn we via de arcades naar de kathedraal gelopen. Daar maakten we een rondje langs de Carrière Wellington, het Musée des Beaux-Arts, en we eindigden natuurijk op de Grand Place voor een drankje. Onderweg kwamen we talloze fotoplekjes tegen.
Extra tip: Bezoek ook het straatje Rue Méaulens voor leuke winkels en unieke doorkijkjes.
Wanneer is de markt in Arras?
De markten van Arras zijn een beleving op zich, maar je kunt ze alleen ervaren als je er op woensdag- en zaterdagochtend bent. De grote markt op Grand’ Place staat dan vol kraampjes met lokale producten, bloemen en antiek. Wie op de eerste zondag van de maand komt kan genieten van een markt met brocante & vintage op Place des Héros. Wij waren er zelf op een vrijdag, dus helaas hebben we geen markt kunnen ervaren. Goede reden om nog eens terug te gaan!
Arras fotografie: tips & hotspots
Voor fotografie is Arras een droom: van strakke symmetrie op de pleinen tot poëtische details in de zijstraatjes. Fotografen kunnen hun hart ophalen, maar ga wel op het juiste moment voor het mooiste licht. Tips:
- Ga vroeg op pad voor zacht licht op de pleinen.
- Fotografeer vanaf het Belfort voor een overzicht.
- Gebruik eventueel een polarisatiefilter voor felle kleuren bij zonnig weer.
- Speel met reflecties in winkeletalages of regenplassen (ja, het noorden van Frankrijk helpt daar soms een handje mee).
Restaurantjes in Arras
Er zijn enorm veel leuke restaurants in Arras te vinden. De beste hebben helaas rond lunchtijd geen zonnig terras, die zijn meer voor het diner. Wij hebben koffie gedronken op het terras bij Patisserie Thibaut, waar ze de lekkerste taartjes hebben. Voor de lunch gingen we voor mosselen bij La Passe Pierre, een leuk restaurantje in de zon met een vlotte bediening. Chez Marcel wordt ook aangeraden, maar zit niet op Place des Héros. Je kunt natuurlijk ook lekkere Vlaamse Frieten scoren, rondom het plein zitten genoeg frieterieën.
Leuk overnachten in Arras
Wij bezochten Arras op doorreis naar de kust van Normandië, dus we hebben er niet overnacht. Wil je niet zo ver rijden op 1 dag, dan is een overnachting wel relaxed. Wij vonden het nu best wel een belasting dat we nog 2 uur verder moesten rijden, waardoor we eigenlijk iets eerder weg gingen dan we hadden gewild. Vanwege het grote aantal restaurants, de leuke winkels en het zonnige marktplein zou ik zeggen dat overnachten in Arras wel een aanrader is, zeker in het voorjaar, de zomer en het vroege najaar. Leuke accommodaties zijn:
- Hotel Les Trois Luppars, authentiek en centraal gelegen op het plein, parkeerplek voor de deur en op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden. Voor mij de eerste keus.
- B&B Hotel Arras Centre Les Places: een net en modern hotel op het plein waar je ook kunt parkeren (betaald).
- Hôtel de L’Univers, een romantisch verblijf op 350 meter lopen van het centrum. Grote kamers en een oase van rust.
Wil je Arras toevoegen aan je reisroute door Noord-Frankrijk of net die unieke fotoplekjes meepikken? Dan is dit charmante stadje absoluut een aanrader.